Hlavní obsah

Do Prahy míří američtí vyjednavači. Vláda projedná směrnici k obranné dohodě

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ministryně obrany Jana Černochová jednala v dubnu ve Spojených státech, a to i o obranné smlouvě.

Reklama

Podle diplomatických zdrojů Seznam Zpráv přijedou američtí vyjednavači do Prahy 8. a 9. června.

Článek

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) má už ve středu schválit směrnici, jež umožní zahájení jednání o mezinárodní smlouvě, která stanoví právní rámec pro pobyt amerických vojáků na českém území.

Seznam Zprávám to potvrdily dva vládní zdroje.

Posun přichází po prestižním vyjádření amerického ministra obrany Lloyda Austina, který v pondělí vyzdvihl českou roli při vyzbrojování Ukrajiny, jež čelí ruské agresi.

„Jednání by se mohlo uskutečnit kolem poloviny června, ale vláda musí nejdřív schválit směrnici pro vyjednávání,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí Ministerstva zahraničí Lenka Do.

Za Česko budou se Spojenými státy jednat experti resortů obrany a zahraničí. Jednání vede náměstek pro řízení sekce obranné a strategie Ministerstva obrany Jan Havránek.

Standardní krok

Schválení směrnice k vyjednávání je standardní krok u prezidentských mezinárodních smluv. Má obsahovat politické a hospodářské zdůvodnění sjednání smlouvy, dopady na státní rozpočet či složení vyjednávacího týmu.

Projednání směrnice v oficiálním programu středečního zasedání vlády Seznam Zprávy nenašly, je tedy možné, že bude projednaná v důvěrném režimu.

Že se dokumentem bude kabinet ve středu zabývat, potvrzují zdroje z vlády i diplomacie, stejně jako termín příjezdu amerických vyjednavačů.

„Směrnice zítra na vládu půjde, termín před schválením směrnice nepotvrzujeme,“ přiblížil v úterý Seznam Zprávám vysoce postavený zdroj, který si nepřál být jmenován.

Základna není na stole

Debatu o obranné dohodě s USA před časem přiostřily spekulace, že by mohla předcházet zřízení americké základny na českém území. Praha i Washington trvají na tom, že v tuto chvíli žádný takový projekt na stole není.

Čeští a američtí vyjednavači budou na sérii jednání, která se budou v příštích měsících odehrávat na obou stranách Atlantiku, ladit dohodu na bázi SOFA smlouvy. SOFA neboli anglicky Status of Forces Agreement je dohoda o právním postavení ozbrojených sil USA přítomných na území jiné země.

I bez konkrétního projektu základny na českém území bude smlouva řešit mimořádně citlivé otázky, jako v případě radarových smluv: co se na objektech případně obývaných vojáky USA smí, kdo tam velí a kdo je hlídá. Zkrátka nakolik si tam Američané mohou dělat, co chtějí, i když jsou na území jiného státu, či pod jakou jurisdikci vojáci spadají mimo území vojenského objektu.

Reklama

Doporučované