Hlavní obsah

Doubrava zpochybnil masakr v Buči. Senátoři při jeho projevu opustili sál

Foto: Seznam Zprávy

Senátor Jaroslav Doubrava.

Reklama

aktualizováno •

V Senátu po projevu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského došlo k rozepři mezi senátorem Jaroslavem Doubravou a jeho kolegy. Ti odešli ze sálu, když Doubrava začal za pultíkem šířit dezinformace o válce na Ukrajině.

Článek

Po projevu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského přijaly obě komory Parlamentu usnesení odsuzující ruskou agresi na Ukrajině a vyjadřující podporu napadenému státu.

V Senátu před schvalováním ale zákonodárci na chvíli opustili jednací sál. Dotklo se jich vystoupení jejich kolegy Jaroslava Doubravy (Severočeši).

„Vystoupil jako moskevská hlásná trouba. Poslední projev posledního komouše v Senátu, doufám,“ reagovala senátorka Miroslava Němcová (ODS).

Doubrava odmítl pro usnesení hlasovat. Svým kolegům řekl, že při psaní knížek je zvyklý si hledat věci na internetu, a proto si našel zpravodajství z Francie, Itálie, Německa či USA.

„Tam jsem se dozvěděl úplně jiné informace, než které dostáváme. Takže například ta záležitost nebo to neštěstí v té Buči nemohli podle těch zpravodajství spáchat ruští vojáci,“ pravil o událostech ve městě, kde se po ústupu ruských ozbrojených sil v ulicích a hromadných hrobech našlo více než 400 mrtvých civilistů.

„Že vám není hanba“¨

Chtěl pokračovat v projevu o ukrajinských autech v Česku, ale v tu chvíli jeho řeč přerušil šum, když se drtivá většina jeho kolegyň a kolegů zvedla a odešla ze sálu.

Kolem procházející poslanec Tomáš Třetina (TOP 09) k Doubravovi jen ucedil: „Že vám není hanba.“

„Vám, že není hanba,“ odvětil mu Doubrava, když trpělivě čekal, až kolegové ze sálu odejdou, aby mohl dokončit svůj projev o tom, že auta s ukrajinskými SPZ, která jezdí po tuzemských silnicích, nejsou „auty chudáků“. Dodal, že nechce podporovat vedení státu, které „se chlubí fašistickými symboly“.

„Pan Doubrava je v Senátu jediným kostlivcem komunismu. Svým projevem zřejmě nepřekvapil nikoho. Dát mu názor odchodem jsem považoval za jedinou možnou odpověď,“ napsal Seznam Zprávám senátor Tomáš Czernin (TOP 09).

Podle Miroslavy Němcové odešli téměř všichni. „Bylo to poměrně rychlé. Šli jsme na nádvoří Senátu a než kolegové dokouřili cigaretu, už jsme mohli zpět,“ popsala pro Seznam Zprávy.

„Bavili jsme se v duchu, že snad ani není možné, že něco takového může příčetný dospělý člověk říkat,“ vylíčila atmosféru na nádvoří.

Jaroslav Doubrava byl do Senátu zvolen za Severočechy. Až do roku 2010 však byl členem KSČM, za kterou rovněž v Senátu zasedal. V její předchůdkyni KSČ působil už od roku 1967. V roce 2014 se jako pozorovatel účastnil voleb v samozvané Luhanské lidové republice, která je separatistickým územím Ukrajiny. Za to se dostal na sankční seznam Ukrajiny. Obhajoval také ruskou anexi ukrajinského poloostrova Krym.

Před plánovanou cestou bývalého šéfa Senátu Jaroslava Kubery (ODS) na Tchaj-wan pak psal dopisy čínskému velvyslanci, kterému se za plánovanou cestu omlouval. Kubera zemřel náhle ještě před tím, než na Tchaj-wan stihl odjet. Jeho záměr pak dokončil stranický kolega a nástupce v čele horní komory Miloš Vystrčil.

Reklama

Doporučované