Hlavní obsah

Hayato Okamura: Nespal jsem ani minutu, natahování mi připadá za hranou

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Jednání Sněmovny k vyslovení důvěry vládě bude pokračovat dnes v podvečer.

Reklama

Poslanci za sebou mají maraton projevů během jednání o důvěře vládě. Jednání trvalo 22 hodin a pokračovat bude po 18. hodině. Opoziční ANO nepočítá s tím, že by se opět jednalo tak dlouho.

Článek

Jednání Sněmovny k vyslovení důvěry koaliční vládě Petra Fialy bude pokračovat ve čtvrtek v podvečer. Debata k žádosti o vyslovení důvěry kabinetu začala ve středu v 9 hodin ráno a pokračovala celou noc.

Seznam Zprávy zjišťovaly, zda bude maraton projevů pokračovat i dnes. „Nepředpokládám to,“ řekla šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Myslí si to i její stranický kolega Ladislav Okleštěk.

„Dneska už to bude hotové. Do půlnoci to bude určitě hotové. Pokud nás někdo nějakým příspěvkem nenamotivuje k tomu, abychom se vyjádřili, tak si myslím, že to bude bez problémů,“ předpokládá poslanec ANO Okleštěk.

Jednání takto přes noc k ničemu nevede a myslím si, že konstruktivní opozice by takovým způsobem neměla bránit hlasování o důvěře.
Věra Kovářová, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny

Koalice má ve Sněmovně 108 hlasů, a je tedy předem jasné, že má dostatečnou podporu. Podle koaličních poslanců ale to, co předvedla opozice, už není konstruktivní a nevěří tomu, že večer půjde vše hladce.

„Jednání o vyslovení důvěry vládě bylo dlouhé, trvalo celou noc. Vystupovali poslanci především z opozice a ministři obhajovali svá stanoviska k programovému prohlášení. Jednání takto přes noc k ničemu nevede a myslím si, že konstruktivní opozice by takovým způsobem neměla bránit hlasování o důvěře,“ říká místopředsedkyně Sněmovny a poslankyně STAN Věra Kovářová.

A nevěří tomu, že by jednání od 18 hodin bylo rychlé, naopak předpokládá, že opozice bude mít opět dlouhé projevy.

Celou noc nespal také poslanec KDU-ČSL Hayato Okamura. „Byl jsem tady celou noc, já jsem nespal ani minutu. Takové natahování mi připadá za hranou. To není konstruktivní opozice,“ reaguje na 22hodinové jednání lidovecký poslanec.

Stejně jako poslankyně Kovářová nevěří tomu, že večer bude jednání krátké. „Já se obávám, že krátké to nebude, nejsem ale prorok. Trochu svého bratra znám a nebylo by překvapení, kdyby se to zase natahovalo,“ dodává.

Reklama

Doporučované