Hlavní obsah

Dva miliony ze státního. Účet za Schillerové Instagram

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

„Jsem úplně obyčejná ženská.“

Reklama

Seznam Zprávy zjistily, kolik Ministerstvo financí platilo fotografovi a kameramanovi, kteří se starali o Facebook a Instagram Aleny Schillerové.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

„Mě to baví. Večer přijdu domů, lehnu si do postele, vezmu telefon a prohlížím si, co mi lidé píší, co si myslí, nebo kritizují, co jsem měla na sobě a jaký jsem měla účes,“ vysvětlovala před časem Alena Schillerová, proč propadla sociálním sítím, kde ráda vystavuje své fotografie a označuje se za „úplně obyčejnou ženskou“.

Seznam Zprávy teď zjistily, kolik záliba a prezentace bývalé ministryně financí na Instagramu a Facebooku stála: 1,93 milionu korun ze státního. Jde o souhrn platů včetně odměn fotografa a kameramana, které nechala Schillerová zaměstnat na Ministerstvu financí, aby ji fotili a natáčeli na její sítě.

Celkovou částku získala redakce od Ministerstva financí až po opakovaných urgencích jako odpověď na oficiální žádost podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

„Ministerstvo financí vám sděluje, že za období 23. září 2020 až 30. listopadu 2021 byly náklady na platy a odměny obou referentů v souhrnu 1 930 769 Kč (bez odvodů),“ napsal v odpovědi Miloš Nagy z kanceláře státního tajemníka. Dodal, že konkrétní sumy u každého zvlášť nemůže uvést kvůli ochraně osobních údajů.

+16

Profesionální fotograf David Šedivý, který dělal snímky Aleny Schillerové zejména na Instragram, působil na ministerstvu necelý rok - nastoupil v lednu 2021. Kameramana Jakuba Konečného, jenž měl na starosti hlavně videa na Facebook, si přivedla Schillerová o tři měsíce dříve - v září 2020. Oba dva skončili na vlastní žádost loni v listopadu dva dny poté, co se Petr Fiala stal premiérem, upozornil na to Deník N.

Alena Schillerová, předsedkyně poslanecké frakce hnutí ANO, včera odmítla odpovědět na zaslanou otázku, jestli dva miliony korun z veřejných peněz určených na její prezentaci na sociálních sítích považuje za adekvátní částku. „Obraťte se na MF, děkuji,“ napsala.

Obrátili jsme se tedy na jejího nástupce, Zbyňka Stanjuru z ODS. „Ukazuje se, že Alena Schillerová byla nejen ministryní dluhů, ale také ministryní Instagramu,“ reagoval současný ministr financí.

„Sítě si spravuje primárně sama“

Schillerová svého fotografa a kameramana zaměstnala na ministerstvu jako řadové referenty v odboru vnějších vztahů a komunikace. Tam ovšem oba měli vyloženě nadstandardní podmínky. Jednoduchým propočtem se ukazuje, že každý bral měsíčně včetně odměn zhruba 75 tisíc korun hrubého.

To je dokonce víc, než měli jejich nadřízení - vedoucí oddělení na Ministerstvu financí má přibližně 70 tisíc. Kromě toho je jejich formální šéfové stejně ani nemohli pořádně úkolovat, protože dvojice byla vyčleněna jen na propagaci ministryně Schillerové.

Zpětně se také ukazuje, že Ministerstvo financí ještě pod vedením Aleny Schillerové o všech těchto skutečnostech podávalo nepřesné informace. Loni v září - tedy ještě před sněmovními volbami - odbývalo novinářské dotazy na to, kolik lidí v úřadě dělá Schillerové Instagram a kolik to celé stojí.

„Ministerstvo financí konstatuje, že nezaměstnává ani nenajímá žádné fotografy. Pořizování fotografií je okrajovou součástí běžné pracovní náplně pracovníků. Je třeba zdůraznit, že své sociální sítě si ministryně financí spravuje primárně sama a Ministerstvu financí proto není znám původ veškerých fotografií zde umístěných,“ odpovídal tehdy úřad.

Seznam Zprávy ve čtvrtek i v pátek nynější předsedkyni poslaneckého klubu ANO zaslaly žádost o vyjádření, osobně se pokoušely sehnat její vyjádření i v Poslanecké sněmovně. Novinářům přislíbila vyjádření po konci jednání, nakonec mezi ně ale nedorazila.

Vyjádřila se pouze exkluzivně pro Prima CNN. „Nebyli to fotografové, kteří mi fotili pouze fotky na Instagram, jak to účelově vykládají někteří novináři. Chápu, že to může být zajímavá zkratka, ale není to tak. Šlo o fotografa a kameramana Ministerstva financí, profesionály, kteří pracovali na tiskovém odboru a spolu i s dalšími kolegy utvářeli mediální obraz celého ministerstva. O mé sociální sítě se samozřejmě nikdy nestarali, to je další nesmysl,“ řekla Primě.

O svém vztahu k sociálním sítím hovořila Alena Schillerová už dříve pro pořad Šťastné pondělí:

Bonus pořadu Šťastné pondělí: Jak získat peníze od ministryně financí?Video: Václav Dolejší

Poznámka: Do článku jsme doplnili vyjádření Aleny Schillerové, které poskytla televizní stanici Prima CNN několik hodin po vydání článku na Seznam Zprávách.

Reklama

Doporučované