Hlavní obsah

Europoslanec Polčák pozastavil členství ve STAN

Foto: Profimedia.cz

Stanislav Polčák.

Reklama

aktualizováno •

Stranický šéf Vít Rakušan Polčáka o víkendu vyzval, aby ze svých kontaktů na lobbistu Michala Redla vyvodil politickou odpovědnost.

Článek

Europoslanec Stanislav Polčák pozastavil členství v hnutí STAN kvůli svým kontaktům na lobbistu Michala Redla obviněného v kauze Dozimetr. Svůj post v Bruselu si ponechá.

„Rozhodl jsem se pozastavit své členství v hnutí STAN. Stejně jako Petr Gazdík nejsem aktérem současné kauzy kolem městských zakázek v Praze. A stejně jako Petr Gazdík jsem připraven nebýt součástí užšího vedení hnutí STAN,“ uvedl Polčák.

Stranický šéf Vít Rakušan Polčáka o víkendu vyzval, aby ze svých kontaktů na Redla vyvodil politickou odpovědnost. Zatímco ministr školství Petr Gazdík složil ministerský post, Polčák podle všeho zůstává europoslancem.

Podle Rakušana je to rozhodnutí, které může pomoct především pražské organizaci hnutí, která se po vypuknutí kauzy zmítá v problémech. Polčákův odchod dle předsedy usnadní lídrovi Petru Hlaváčkovi, aby mohl přijít se zcela novými jmény na kandidátku.

„Od Stanislava Polčáka je to v tuto chvíli racionální rozhodnutí, kterým může pomoci našemu hnutí,“ uvedl Rakušan.

Polčák: Redl mě neovlivňoval

„Odmítám, abychom byli s Petrem Gazdíkem dáváni naroveň s Petrem Hlubučkem. Přesto plně vnímám, že moje dřívější známost s Michalem Redlem, kterou jsem nikdy netajil, ubližuje hnutí ve světle současného vyšetřování. Zdůrazňuji, že známost s Michalem Redlem nikdy neovlivnila mé politické kroky,“ dodal europoslanec.

Stanislav Polčák již v minulosti právě kvůli vazbám na rodinu Redlových musel opustit vedení STAN. V roce 2017 totiž iRozhlas upozornil, že Polčák přeposílal Michalu Redlovi e-maily, ve kterých pražští straníci žádali o to, zda by jim Polčák nedoporučil lidi vhodné na konkrétní místa na pražském magistrátu.

Polčák to vysvětloval různě. Například tím, že nechtěl e-mail přeposílat Redlovi mladšímu, který je spojen s Radovanem Krejčířem, ale jeho otci, jenž pomáhal zlínským starostům se zakládáním hnutí.

Končící europoslanec se ale zasloužil i o jeden nedávný, povolební skandál. Na místo ve vedení STAN rezignoval poté, co Seznam Zprávy napsaly, že si řekl o 7,75 milionu korun za právní pomoc při získání odškodného za výbuch muničních skladů ve Vrběticích pro okolní obce.

Polčák se bránil, že peníze nebyly za lobbing ohledně zákona, který měl peníze obyvatelům poškozených obcí poslat, ale za právní služby celé jeho právní kanceláře. Střet zájmů politika a právníka a pochybnosti kolem jeho jednání jej dotlačily k tomu, že se z vedení Starostů stáhl.

Dle volebních výsledků je pak Polčákovým náhradníkem v europarlamentu jeho stranický kolega Radim Sršeň, jenž v současnosti působí jako politický náměstek na Ministerstvu pro místní rozvoj. Během posledních voleb do europarlamentu kandidovali Starostové s TOP 09. Lídrem byl Jiří Pospíšil, Stanislav Polčák byl jeho „dvojka“.

Doplnili jsme vyjádření předsedy STAN Víta Rakušana.

Reklama

Doporučované