Hlavní obsah

Exministr Gazdík se vrátil na Ministerstvo školství. Dělá poradce

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Petr Gazdík skončil v pozici ministra školství kvůli kauze Dozimetr. Teď se na úřad vrátil jako poradce.

Reklama

Po třech měsících se Petr Gazdík (STAN) vrací na Ministerstvo školství. Z postu ministra rezignoval ke konci června poté, co se ukázalo, že byl v kontaktu s Michalem Redlem – obviněným v kauze Dozimetr.

Článek

Exministr školství Petr Gazdík (STAN) se na úřad vrátil jako člen politického kabinetu ministra Vladimíra Balaše. Seznam Zprávám to sám potvrdil.

„Ano, jsem tam od 1. 10.,“ uvedl Gazdík.

Bývalý předseda hnutí Starostové a nezávislí teď dělá svému nástupci poradce. A to prý na částečný úvazek. Jaký přesně? Nechtěl sdělit. „Nebudu k tomu prozrazovat víc,“ řekl Gazdík, který je zároveň i poslancem. Jako první na to upozornil Deník N.

Když na post ministra školství ke konci června rezignoval, hovořil o tom, že stýkat se se zlínským lobbistou Michalem Redlem „byla chyba“. Redl je momentálně obviněný v kauze Dozimetr. Policie ho označila za hlavu organizované skupiny, která měla manipulovat s veřejnými zakázkami v pražském dopravním podniku. Mezi její hlavní postavy patřil podle detektivů i exnáměstek pražského primátora z hnutí STAN Petr Hlubuček.

Gazdík při odchodu z resortu prohlásil, že podle něj má být ministr školství „nezpochybnitelným vzorem.“ „V tuto chvíli na mě ulpívá stín, a přestože já sám vím, jak se věci ve skutečnosti mají a mám svědomí čisté, v politice je důležité i to, jak věci vypadají,“ vysvětloval Gazdík svou rezignaci a litoval, že odchází od „načaté“ práce.

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan pro Seznam Zprávy v SMS zprávě napsal, že o novém angažmá Petra Gazdíka dosud nevěděl.

„Ale předpokládám, že ho kolega Balaš angažoval, protože chce pokračovat ve změnách, které Petr Gazdík na ministerstvu odstartoval,“ napsal Rakušan. Ten v červnu Gazdíkovy kontakty s Redlem označil za „nepochopitelnou věc“.

Poradce pro regionální školství

Podle mluvčí Ministerstva školství Anety Lednové je Gazdík poradcem „v oblasti regionálního školství“. Otázku, proč si ho ministr Balaš vybral, nechala mluvčí bez odpovědi.

Petr Gazdík tvrdí, že pozicí na ministerstvu se prý se svým nástupcem snaží o „kontinuitu“, aby se věci, které se týkají změn českého školství, „hýbaly dopředu“.

A na čem tedy exministr Gazdík teď pro nového ministra pracuje? „V současné době jsou to třeba změny rámcových vzdělávacích programů, které se zadrhly. Nebo třeba systém financování asistentů pedagoga, bavíme se o změnách maturit a přijímacího řízení,“ vyjmenoval novopečený poradce ministra.

A není jediným bývalým šéfem úřadu, který se do kabinetu ministra vrátil. Od září tam znovu nastoupil i exministr za hnutí ANO Robert Plaga. „Má na starosti podporu Strategie vzdělávací politiky do roku 2030+,“ uvedla mluvčí Ministerstva školství Lednová.

„Nevidím na tom nic špatného“

Petr Gazdík opustil vládní křeslo poté, co se ukázalo, že si s obviněným Michalem Redlem posílal zprávy přes šifrovaný telefon. A také se s ním scházel. Redl byl už v té době značně problematickou postavou, v minulosti totiž spolupracoval se zločincem Radovanem Krejčířem.

Europoslanec a bývalý předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, který v roce 2018 domlouval s hnutím STAN společnou pražskou kandidátku pro komunální volby, tvrdí, že Redla brali Petr Gazdík s kolegou Stanislavem Polčákem dokonce i na tato koaliční jednání. Proč? Petr Gazdík to dodnes nevysvětlil. „Já už jsem k tomu všechno řekl a vzhledem k tomu, že jsem odstoupil, k tomu nebudu poskytovat další informace,“ odmítl věc Gazdík dál komentovat.

A je v pořádku, aby se po své rezignaci se „stínem, který na něm ulpívá“ na úřad vůbec vracel?

„Já jsem rezignoval, protože jsem to považoval za politickou kulturu. Nechtěl jsem, abychom byli jako předchozí vláda, kdy někdo říkal – nikdy, nikdy, nikdy. To, že chci pokračovat v práci na změnách ve školství a chci panu ministrovi pomoci, na tom nevidím nic špatného,“ domnívá se Petr Gazdík.

Aktualizovali jsme o vyjádření šéfa STAN Víta Rakušana.

Reklama

Doporučované