Hlavní obsah

Exministryně Maláčová do Paříže? Její manžel míří na post velvyslance

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Aleš Chmelař a Jana Maláčová.

Reklama

Sociálnědemokratický úředník Aleš Chmelař by měl získat funkci při OECD. Diplomaty obvykle doprovázejí jejich manželky, v Chmelařově případě by šlo o bývalou ministryni Janu Maláčovou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Sociální demokrat a současný náměstek Ministerstva zahraničních věcí Aleš Chmelař má být podle informací Seznam Zpráv příštím velvyslancem při Organizaci pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD) v Paříži.

Velvyslance zpravidla na diplomatické mise v zahraničí doprovázejí jejich životní partneři. V případě Chmelaře by šlo o exministryni práce a sociálních věcí a někdejší místopředsedkyni ČSSD Janu Maláčovou.

Seznam Zprávám plán vyslat Chmelaře do Paříže potvrdily zdroje z ČSSD i z diplomacie. Oficiálně ministerstvo jen zaslalo tradiční vyjádření, že personálie jsou ve vyhrazeném režimu. „Nebudeme toto tedy komentovat,“ uvedla mluvčí úřadu Lenka Do. Stejně reagoval i sám Chmelař. „Podobné personální otázky jsou ve vyhrazeném režimu a nebudu je komentovat,“ uvedl jen.

Není jisté, zda by Maláčová odcestovala do Paříže s manželem. Chmelař nechtěl plány své ženy komentovat, sama Maláčová pak na dotazy nereagovala.

Maláčová loni kandidovala do Sněmovny, a i když se jí povedl splnit stranický úkol a získala pro ČSSD v pravicovém hlavním městě alespoň 3,5 procenta, socialisté z dolní komory po téměř třiceti letech vypadli. Následně svedla boj o vedení Lidového domu, straníci ale dali přednost Michalu Šmardovi. Maláčová se stáhla z politiky, v tuto chvíli není známé, že by se věnovala konkrétnímu zaměstnání.

Manžel či manželka diplomata je specifická role, životní partneři velvyslanců jsou fakticky členy diplomatického sboru, mají nárok na diplomatický pas a zároveň na ně diplomat pobírá peníze, protože jsou omezeni v kariéře.

Maláčová komunikuje prostřednictvím svých sociálních sítí. O víkendu se například vyznala z vděku za své rodinné zázemí a popsala vzájemnou podporu, kterou si s manželem poskytují. „Dneska také slavíme 9 let výročí s mým mužem Alešem, který při mně vždy stál. A já vždy budu podporovat jeho, protože naše rodina je pro mě vším,“ napsala Maláčová na sociální síti Instagram.

Aleš Chmelař se řadí mezi odborníky na Evropskou unii a její trhy. Za Sobotkovy vlády působil na Úřadu vlády, v letech 2017–18 pak jako státní tajemník pro evropské záležitosti. Poté přešel na socialisty držené ministerstvo zahraničí, kde je dosud.

Nové velvyslance navrhuje ministerstvo zahraničí, schvaluje vláda a podepisuje prezident. Nominace Chmelaře má být na začátku kolečka. O jeho konci na vlivném postu v Černínském paláci se nicméně mluví delší dobu.

Nová vláda, v níž hraje zahraničněpolitický prim ODS, razí konzervativní postoje v evropských otázkách. Chmelař sice působí na odborném postu náměstka, ale jeho levicový politický background je jasný. Vláda navíc chystá radikální přeobsazení vrcholných postů v rámci novely zákona o státní službě, která je na spadnutí.

V současnosti je atraktivní post při OECD v Paříži volný. A má svou „VIP“ historii. Posledním českým vyslancem zde byl bývalý ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS), před ním post zastával jiný ministr vlád ODS, Karel Dyba. Gandalovič na postu skončil začátkem letošního roku a dnes působí jako ředitel odboru rozvojové spolupráce a humanitární pomoci v Černínském paláci.

Reklama

Doporučované