Hlavní obsah

Exministryně Maláčová začala pracovat pro odbory

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Jana Maláčová (ČSSD).

Reklama

Jana Maláčová, dříve nejvýraznější politička ČSSD, nebude doprovázet svého manžela na diplomatické misi v Paříži. Rozvádí se a našla si nové angažmá u odborářů.

Článek

Někdejší ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová začala pracovat pro největší odborovou centrálu v zemi ČMKOS.

Na starosti má agendu svého bývalého ministerstva a mezinárodní spolupráci. „Je to práce, která má smysl,“ vysvětluje své současné angažmá.

Dle svých slov naposledy například pro odboráře připravila materiál o tom, jak vlády v Evropské unii reagovaly na energetickou krizi. „A český kabinet z této analýzy nevychází dobře. Reaguje pozdě, špatně, pomáhá málo, a přesto nás nesmírně zadlužuje,“ uvedla s tím, že zůstává členkou ČSSD, jen si od politiky dává pauzu.

Seznam Zprávy na jaře napsaly, že její manžel, sociálnědemokratický diplomat Aleš Chmelař, míří na místo velvyslance při Organizaci pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD) v Paříži a že je běžné, že diplomaty na misích doprovázejí i jejich životní partneři.

Chmelař je v současnosti již u OECD potvrzen. Manželé se ale rozhodli pro rozvod.

Před svým vládním angažmá pracovala Maláčová na Ministerstvu práce a sociálních věcí jako ředitelka odboru rodinné politiky a politiky stárnutí. Během svého působení v čele úřadu ale svou pozici zrušila, takže se do svého civilního zaměstnání již nevrátila.

V roce 2021 kandidovala ve sněmovních volbách za ČSSD v Praze, kde dokázala získat 4 procenta. V pravicovém hlavním městě, kde socialisté již před lety vypadli z městského zastupitelstva, to byl slušný výsledek, zvláště když celorepublikově získali jen 4,7 procenta. Následně se ucházela o místo předsedkyně strany, prohrála ale v souboji s Michalem Šmardou a z politiky se stáhla.

Reklama

Doporučované