Hlavní obsah

Expremiér Sobotka exkluzivně: Zeman přitvrdil. Fiala musí trvat na svém

Foto: Profimedia.cz

Expremiér Bohuslav Sobotka.

Reklama

Bývalý premiér Bohuslav Sobotka pro Seznam Zprávy uvedl, že Petr Fiala a případně i Ústavní soud by měli prezidenta Miloše Zemana ústavně uzemnit. Prezident se podle Sobotky mocensky namlsal za vlády Andreje Babiše.

Článek

Ústava je ve sporu o jmenování ministra zahraničí Jana Lipavského na straně premiéra Petra Fialy, myslí si jeden z jeho předchůdců, bývalý šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Podle Sobotky je správný plán prezidentovi neustupovat. Fiala oznámil, že pokud Zeman necouvne, požene Fiala kompetenční spor k Ústavnímu soudu. Proces se může protáhnout až na pět měsíců, v mezidobí však podle Sobotky může Ministerstvo zahraničí obhospodařovat jiný zástupce Pirátů.

„Jsem přesvědčený o tom, že Petr Fiala situaci zvládne. Je důležité obrnit se trpělivostí a trvat na svém návrhu. Ústava je v této věci zcela jasně na straně předsedy vlády. Není proto vůbec žádná pochybnost, jak Ústavní soud rozhodne,“ řekl Seznam Zprávám bývalý premiér.

Bohuslav Sobotka po volbách v roce 2017 z politiky postupně odešel, do médií hovoří zřídka. Nyní udělal výjimku a v exkluzivním vyjádření pro Seznam Zprávy komentoval nastalý spor mezi Hradem a premiérem Fialou.

Právě Sobotka je doposud jediným premiérem, který se vzepřel Zemanově politické libovůli při sestavování vlády. V roce 2014 si navzdory Zemanově kritice tehdejší šéf ČSSD prosadil, že se členy vlády stali jak Lubomír Zaorálek, tak Jiří Dienstbier – tedy dva politici, kteří k Zemanovi vystupovali kriticky.

A to přestože Sobotka musel čelit dlouhodobé nepřízni Hradu. Zeman se tehdy snažil Sobotku oslabit uvnitř ČSSD podporou tábora Michala Haška, ale také v rámci vlády nadbíháním tehdejšímu ministru financí Andreji Babišovi (ANO).

Zeman přitvrdil

Nejvyhrocenější situace nastala v květnu 2017, kdy Sobotka z vlády odvolal šéfa ANO Babiše, za nímž stál prezident. Zeman tehdy s odvoláním Babiše otálel.

Nyní je Zeman podle expremiéra v souvislosti s neochotou jmenovat ministrem Jana Lipavského ještě radikálnější.

„Moje zkušenost se Zemanem byla v tomto v něčem odlišná, Zaorálka s Dienstbierem nakonec po jistých průtazích do vlády jmenoval a v roce 2017 vyhověl i mému návrhu na odvolání svého spojence Babiše z vlády. Teď, zdá se, Zeman přitvrdil,“ dodal Sobotka.

Podle Sobotky prezident získal politické sebevědomí zejména během Babišovy vlády, kdy si prosadil, že se do vlády nedostali Miroslav Poche a Michal Šmarda. Expremiér je přesvědčený, že Zeman si do Babišova kabinetu prosadil další dva ministry.

„Tím, že Babiš a Hamáček Zemanovi opakovaně ustupovali a nechali si vetovat kandidáty na ministry zahraničí a kultury, povzbudili jeho apetit překračovat prezidentské kompetence. Navíc je velmi pravděpodobné, že Miroslav Toman (ministr zemědělství, pozn. red.) a Marie Benešová (ministryně spravedlnosti, pozn. red.) byli ve skutečnosti do vlády navržení Zemanem a ne tehdejším premiérem Babišem. Džin z láhve tak byl vypuštěn a Petr Fiala ho bude muset, nejspíše s pomocí Ústavního soudu, zatlačit zpátky,“ řekl Sobotka Seznam Zprávám.

Expremiér se z vysoké politiky definitivně stáhl v březnu 2018 rezignací na poslanecký mandát. V létě navíc opustil sociální demokracii.

Reklama

Doporučované