Hlavní obsah

Exprimátor Prahy Tomáš Hudeček se chce stát senátorem

Foto: Petr Hloušek / Právo / Profimedia, Profimedia.cz

Exprimátor Prahy Tomáš Hudeček čelil s dalšími bývalými radními obžalobě v kauze Opencard. Soud ho v roce 2020 osvobodil a stát se mu před rokem omluvil.

Reklama

Bývalý pražský primátor Tomáš Hudeček chystá návrat do vysoké politiky. V obvodu Prahy 11 začal sbírat podpisy pro kandidaturu do Senátu. O křeslo by se ucházel jako nezávislý, podporu některých stran nevyloučil.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Stal se prvním porevolučním politikem, který přerušil nadvládu ODS nad pražským magistrátem. Tomáš Hudeček z TOP 09 byl primátorem hlavního města 2013 až 2014, později se ale z veřejného života stáhl.

Jak ale nyní zjistily Seznam Zprávy, Hudeček se chystá na návrat do vysoké politiky. Začal sbírat podpisy pro kandidaturu do Senátu, ucházet o voličskou podporu by se mohl v obvodu Praha 11.

„Jako nezávislý kandidát musím nasbírat více než tisícovku podpisů pro podporu mé kandidatury, pohybuji se v Praze 11 a 15 (jde o jeden volební obvod Prahy 11, pozn. red.),“ řekl exprimátor Seznam Zprávám.

Předvolební kampaň zatím nespustil, čeká právě na to, zda se sejde dost podpisů. Hudeček nevylučuje, že by se následně ucházel i o podporu některé z politických stran. „O případné podpoře se jedná a zatím není nijak rozhodnuto,“ dodal bývalý šéf pražské radnice.

Současným senátorem za Prahu 11 je místopředseda klubu Senátor 21 a Piráti Ladislav Kos. Kandidovat zde chtěla například pražská radní za STAN Hana Kordová Marvanová. Ta se ale mezitím rozešla s hnutím STAN a hodlá kandidovat za koalici Spolu, není tak vyloučená změna obvodu.

Cesta za řetězem

Tomáš Hudeček se do pražské politiky dostal po volbách v roce 2010 v dresu TOP 09. Ta volby do zastupitelstva hlavního města vyhrála, skončila však v opozici.

Primátorský řetěz si na krk pověsil Bohuslav Svoboda z ODS, který je v letošních volbách lídrem koalice Spolu. Koalici utvořil s ČSSD, což bylo řadou voličů vnímáno jako obejití vítěze voleb.

Hudeček byl v opozici aktivní, osvojil si i manévrování v kuloárech. A na podzim 2011 byl jedním z hlavních osnovatelů pádu paktu občanských a sociálních demokratů. ČSSD po boku ODS ve vedení radnice nahradila právě TOP 09, a vytvořila tak druhou Svobodovu koalici. Hudeček se stal 1. náměstkem primátora.

Mezi Hudečkem a Svobodou to však skřípalo, kameny do soukolí nasypaly i spory v městem vlastněném dopravním podniku. Hudeček se nakonec domluvil s ČSSD, aby podporovala jeho jednobarevnou radu, a odstavil tak od moci občanské demokraty. V létě 2013 se stal primátorem.

Ve funkci primátora ho ale oslabovaly spory s tehdejším náměstkem a stranickým kolegou Jiřím Vávrou, což vyústilo ve vyostřený střet a krátce po volbách v roce 2014 v odchod obou mužů ze strany.

V nepřízni Kalouska

Šlo v dané době o překvapení, protože Hudeček byl jedním z nejviditelnějších politiků TOP 09. Neměl však podporu u tehdejšího místopředsedy a faktického šéfa strany Miroslava Kalouska.

„Dlouhodobě jsem upozorňoval na to, že vedení pražské organizace je napojeno na staré kmotrovské struktury stejně jako současné hnutí ANO zvolené v pražských volbách. Apeloval jsem na vedení strany, že to musí okamžitě řešit. Večer jsem se potkal s předsedou strany, který mne ale požádal, zda bych druhý den na předsednictvu nenabídl já svoji rezignaci. Jsem přesvědčen o tom, že Miroslav Kalousek dal Karlu Schwarzenbergovi v noci na výběr: buď Hudečka donutíš k odstoupení, nebo končím. TOP 09 ale evidentně nehodlá měnit směr, který ji vzdaluje od původního cíle,“ popsal tehdy Hudeček poměry v TOP 09.

V období 2014 až 2018 zůstal Hudeček nestranickým opozičním zastupitelem. Z vysoké politiky se stáhl, v rozletu mu bránilo i stíhání v kauze Opencard, ve které byl však osvobozen a stát se mu omluvil. Hudeček se mezitím věnoval vysokoškolské pedagogické praxi a spolupracoval s Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR).

Reklama

Doporučované