Hlavní obsah

Farský k odjezdu do USA: Voliče bych podvedl, kdybych odstoupil

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Poslanec Jan Farský v předvolební kampani.

Reklama

aktualizováno •

Poslanec Jan Farský nečekaně oznámil, že odjíždí na stipendium do Ameriky. Mandát poslance si chce ale ponechat.

Článek

Sněmovní kancelář jedné z nejvýraznějších tváří hnutí STAN, poslance Jana Farského, na šest měsíců osiří. Zákonodárce dostal Fulbrightovo stipendium a v úterý oznámil, že už ve čtvrtek odlétá do Oregonu.

V roli poslance tak stihne v podstatě jen středeční hlasování o důvěře vládě. Za podvod na voličích to ale nepovažuje. „Za podvod na voličích bych považoval, kdybych odstoupil a ten mandát tady nevykonával,“ říká Farský v rozhovoru.

Jak vnímáte kritiku, která se na vás kvůli odjezdu do USA snesla?

Zcela přirozeně, já bych reagoval úplně stejně. Kritiku jsem předpokládal a přemýšlel jsem nad ní, jak se s tím vypořádat. Řešení, které jsem představil, mi přišlo jako to nejčistší, jako to nejsprávnější.

Od kdy víte, že pojedete na stáž do USA?

Rozhodnutí o tom, jestli pojedu, padlo někdy v prosinci po rozhovoru s panem premiérem. Dosáhnout Fulbrightova stipendia trvá roky a já jsem tu žádost podával možná už někdy před covidovou dobu. Probíhá to tak, že sepíšete projekt, k němu musíte získat doporučení a ten projekt se pošle na americké univerzity. Když ho uznají jako smysluplný a že to nějakým způsobem obohatí lidské vědění, tak se ho rozhodnou poslat dál.

Takže jste donedávna nevěděl, jestli vůbec odjedete?

Nevěděl jsem, jestli odjedu v podstatě do schůzky s panem premiérem. Předběžně jsem to konzultoval i s Petrem Pithartem, protože on byl jedním z těch, kdo mi dal doporučení. Dalším, kdo mi dal doporučení, byl právě Petr Fiala a Michael Žantovský. Konzultoval jsem to i s Vítkem Rakušanem. Některým lidem jsem říkal, že zvažuji i rezignaci na mandát. Ale tito lidé mi říkali, že bych zklamal svoje voliče.

Reakce na Farského odchod

předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová (ANO): „Nehodlám kádrovat pana poslance Farského. On si to musí zodpovědět vůči svým voličům. Já si neumím představit, že bych závazek od voličů, tuto jejich důvěru, zklamala tím, že bych odešla na půl roku.“

premiér Petr Fiala (ODS): „Činnosti vlády se to nijak nedotýká, je to rozhodnutí pana poslance. Poslanec Farský mě před časem informoval a ujistil mě o tom, že na důležitá hlasování bude přítomen.“

liberecký hejtman Martin Půta (STAN): „Jsem rád, že v době, kdy se v naší společnosti tak často řeší odborné a jazykové předpoklady vrcholných politiků, máme v našich řadách někoho, kdo získá prestižní Fulbrightovo stipendium. Je plně na Honzovi, jak se k celé věci postaví. Ale ruku na srdce, ani při půlročním pobytu v Americe nebude zdaleka patřit k největším absentérům v parlamentu.“

Kdy odjíždíte?

Uvidíme, jak dopadne hlasování o důvěře vládě. Jestli dopadne ve středu, tak už ve čtvrtek.

Nebylo vhodné toto oznámit voličům už před volbami?

Ale já jsem nevěděl, že pojedu. A teď říkám, že odjedu ve čtvrtek, ale může se stát hodně věcí. Nemusím projít PCR testy a prostě neodjedu, ve chvíli, kdy univerzita přejde do on-line režimu, tak se také neodjede. V této době není nic jisté. Já jsme chtěl být u toho ve chvíli, kdy jsme měli šanci směřování země posunout, chtěl jsem být u toho, když vládu dáme do rukou demokratických politiků a stran. Což se podařilo a jsem rád, že jsem se voleb účastnil.

Vy jste podepisoval koaliční smlouvu mezi Piráty a Starosty, kde je uvedeno, že poslanecký mandát bude prioritou a máte tomu podřídit i studium. Proč to teď neplatí?

Pořád platí, že poslanecký mandát je prioritou. To není výlet, je to vědecká práce, jejíž výsledek má pozitivní vliv na můj profesní růst, ale zároveň i pro Českou republiku. Voliči můžou rozhodnout, že jsem se rozhodl špatně, může to znamenat, že mě v příštích volbách nepodpoří. To je prostě politická realita, já jsme se rozhodl podle nejlepšího vědomí a svědomí, tak jak si myslím, že to je nejlepší pro Českou republiku, pro mě i pro hnutí STAN.

Nejedná se tedy podle vás o porušení koaliční smlouvy?

Já si myslím, že se nejedná o porušení koaliční smlouvy, ale samozřejmě pochopím, když na to kolegové budou mít jiný názor. Od toho máme koaliční radu a smírčí jednání. Já si myslím, že by byl daleko větší tlak, kdyby byl prvním náhradníkem někdo z Pirátů. Za podvod na voličích bych považoval, kdybych odstoupil a ten mandát tady nevykonával.

Řešil jste to s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem?

Ne, s předsedou Bartošem jsem to neřešil. Řešil jsem to v rámci předsedů našich klubů a s Jakubem Michálkem.

Reklama

Doporučované