Hlavní obsah

Farský kvůli stáži složí mandát. „Nejtěžší jednání v životě,“ napsal Rakušan

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Momentka z volební kampaně. Jan Farský se stranickým šéfem Vítem Rakušanem ve velorexu v Turnově. Farský se do Sněmovny dostal, kvůli stáži v USA složí mandát.

Reklama

aktualizováno •

Jedenáct minut po půlnoci rozeslalo hnutí STAN tiskovou zprávu, v níž oznámilo, že po tříhodinovém večerním jednání vyzvalo Jana Farského, aby se vzdal poslaneckého mandátu. Farský se jednání účastnil. A vyhověl.

Článek

Jedna z nejvýraznějších tváří hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Jan Farský se vzdá poslaneckého mandátu.

„Nechci komplikovat fungování vlády a našeho hnutí STAN. A tak vyslyším výzvu našeho předsednictva a složím mandát poslance. Chtěl bych se omluvit všem, které svým odstoupením zklamu, a poděkovat všem, kteří mě v mém rozhodnutí podporovali,“ uvedl Farský na Twitteru.

Stalo se tak devět dní poté, co na sociálních sítích oznámil, že bude půl roku na stáži na univerzitě v americkém Oregonu, neboť Fulbrightova komise podpořila jeho projekt a získal prestižní stipendium. Poslanecký mandát si hodlal ponechat s tím, že se vzdá platu a ze stáže se bude vracet na klíčová sněmovní hlasování.

Kvůli takovému – když Sněmovna hlasovala o důvěře pro Fialův kabinet – se ostatně jeho odlet do Oregonu odkládal (psali jsme zde).

Rakušan: Podcenili jsme to

Podle předsedy STAN Víta Rakušana bylo noční jednání předsednictva strany nejtěžší, které v životě zažil. „Jan Farský mi byl vzorem, několik let oporou jako 1. místopředseda. Pojí nás přátelské vztahy. Je to člověk, díky kterému jsme od roku 2017 ve sněmovně, který vedl klub, vyjednával pro nás podporu, řešil důležitá témata pro osudy mnohdy zapomenutých skupin lidí v této zemi,“ napsal v emotivním prohlášení na svém twitterovém účtu.

Ve sněmovně by téma podle něj bylo vládě neustále předhazováno a ubíralo jí důvěru. „Přiznávám, že jsme celou situaci podcenili, vnímali ji chybně, neodhadli jsme, jakým způsobem ovlivní politickou realitu, ve které se pohybujeme. Naše současná pozice si žádá těžká rozhodnutí,“ napsal Rakušan.

Opozice Farského kvůli rozhodnutí na půl roku odjet grilovala, kritiku sklidilo celé hnutí i od prezidenta. A nadšený nebyl ani premiér Petr Fiala, byť se na jeho požehnání dlouholetý poslanec starostů odvolával. Svůj odjezd konzultoval jak se šéfem STAN Vítem Rakušanem, tak s předsedou vlády. „Jsem rád, že mě oba v mém dalším osobním i profesním růstu podpořili,“ napsal Farský 10. ledna na sociální sítě.

Premiér to viděl jinak: „Já jsem ho nepodpořil, já jsem byl informován. V osobním rozhovoru jsem vyjádřil pochybnost,“ uvedl pro Českou televizi (více zde).

Fiala svým vyjádřením v podstatě shrnul názory, které zazněly na úterním jednání lídrů pěti stran vládní koalice ve formátu K5, jak potvrdil šéf starostů Rakušan.

Vedení STAN pak situaci znovu řešilo ve středu. A jak partaj informovala v tiskové zprávě v noci na čtvrtek, předsednictvo po tříhodinovém jednání vyzvalo Jana Farského, který se jednání účastnil, aby se poslaneckého mandátu vzdal.

„Debata byla extrémně složitá, protože Jan Farský toho pro hnutí STAN udělal hrozně moc a my jsme věřili a věříme, že mnoho ještě udělá. Uvědomujeme si ale, že jsme situaci kolem jeho nepřítomnosti podcenili, a omlouváme se za to našim voličům – a vlastně i Janu Farskému, kterému jsme nebyli dostatečnou vnitřní opozicí,“ cituje zpráva místopředsedu STAN Petra Gazdíka.

Rakušan ocenil práci Farského pro STAN s tím, že mu byl „jako první místopředseda několik posledních let oporou. O to víc si cením toho, že Honza naši výzvu v zájmu zachování důvěry ve STAN i v politiku jako takovou vyslyšel.“

Sám Farský se obšírně vyjádřil na Twitteru, kde mimo jiné napsal: „V době 108členné koalice, vlády s důvěrou, jsem se v očekávání dalších velkých výzev rozhodl pro absolvování stáže na téma EU, její budoucnosti, jejího ukotvení ve světě a tím i o naší budoucnosti. Protože jsem si myslel, a pořád jsem o tom přesvědčen, že je povinností politika zvyšovat svou kvalifikaci ke službě republice, v dobré víře jsem se rozhodl usilovat o vědomosti, nadhled, kontakty, které bych ve zbylých 3,5 letech mandátu vysoce zúročil.“

Reklama

Doporučované