Hlavní obsah

Farský neodlétá do USA. Večer budu na jednání osobně, řekl

Foto: ČTK

Poslanec STAN Jan Farský.

Reklama

Poslanec STAN Jan Farský kvůli průtahům ve Sněmovně dnes neodletí do USA. Uvedl to ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

Článek

Jan Farský v pondělí oznámil, že pozici šéfa poslanců STAN opustí kvůli půlroční stáži ve Spojených státech amerických a že plánuje dnes odletět, pokud se nic nestane.

Komplikace ale nastaly, protože poslanci ve středu nestihli hlasovat o důvěře vládě kvůli maratonu projevů opozičních poslanců a jednání bude pokračovat dnes po 18. hodině. Farský tedy zůstává v Praze a večer bude sedět v poslanecké lavici v Praze.

Nic se nemění, platí, co jsem řekl, na jednání o důvěře vládě budu osobně přítomen.
Jan Farský, poslanec STAN

„Nic se nemění, platí, co jsem řekl, na jednání o důvěře vládě budu osobně přítomen,“ napsal Seznam Zprávám Jan Farský.

Farský se kvůli stáži odmítl vzdát poslaneckého mandátu, rezignoval pouze na post předsedy poslaneckého klubu hnutí. Slíbil, že v budoucnu bude schopen přiletět na důležitá hlasování. „Pořád platí, že poslanecký mandát je prioritou. To není výlet, je to vědecká práce, jejíž výsledek má pozitivní vliv na můj profesní růst, ale zároveň i pro Českou republiku. Voliči mohou rozhodnout, že jsem se rozhodl špatně, může to znamenat, že mě v příštích volbách nepodpoří,“ řekl už během týdne poslanec STAN Farský.

Poslanec bude půl roku na stáži na univerzitě v americkém Oregonu. Fulbrightova komise podpořila jeho projekt a získal stipendium. Plat poslance bude během svého pobytu v USA posílat několika neziskovým organizacím.

Farský je ale svým rozhodnutím v rozporu s koaliční smlouvou mezi Piráty a STAN. V části kodex spolupráce se v bodu povinnosti kandidátů píše, že zvolený kandidát musí svoji funkci upřednostnit například před vzděláním.

Reakce na Farského odchod

předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová (ANO): „Nehodlám kádrovat pana poslance Farského. On si to musí zodpovědět vůči svým voličům. Já si neumím představit, že bych závazek od voličů, tuto jejich důvěru, zklamala tím, že bych odešla na půl roku.“

premiér Petr Fiala (ODS): „Činnosti vlády se to nijak nedotýká, je to rozhodnutí pana poslance. Poslanec Farský mě před časem informoval a ujistil mě o tom, že na důležitá hlasování bude přítomen.“

liberecký hejtman Martin Půta (STAN): „Jsem rád, že v době, kdy se v naší společnosti tak často řeší odborné a jazykové předpoklady vrcholných politiků, máme v našich řadách někoho, kdo získá prestižní Fulbrightovo stipendium. Je plně na Honzovi, jak se k celé věci postaví. Ale ruku na srdce, ani při půlročním pobytu v Americe nebude zdaleka patřit k největším absentérům v parlamentu.“

Dvaačtyřicetiletý Farský vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. U komise uspěl s projektem, který se zabývá možností transformace 250 let amerického federalismu do plánu pro příští čtvrtstoletí Evropské unie. Petr Gazdík (STAN) uvedl, že klub STAN bude i na dálku využívat Farského zkušeností.

Reklama

Doporučované