Hlavní obsah

Fiala: Farského odjezd jsem nepodpořil. Já bych to takto neudělal

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Fiala a Farský v Poslanecké sněmovně.

Reklama

Premiér vlády Petr Fiala v rozhovoru pro Českou televizi popřel, že by posvětil cestu poslance STAN Jana Farského do USA.

Článek

Premiér Petr Fiala (ODS) přímo odmítl, že by poslance Jana Farského podpořil v jeho záměru odcestovat během poslaneckého mandátu na stáž do USA.

„Já jsem ho nepodpořil, já jsem byl informován. V osobním rozhovoru jsem vyjádřil pochybnost,“ uvedl Fiala v pořadu České televize Události, komentáře.

Podle svého vyjádření má obavy, že celá kauza může být skvrnou na důvěryhodnosti vlády. „Já bych to takto neudělal, já z toho žádnou radost nemám… S důvěrou se dlouho hazardovat nemůže,“ dodal premiér.

Poslanec Jan Farský 10. ledna oznámil na sociálních sítích, že bude půl roku na stáži na univerzitě v americkém Oregonu, neboť Fulbrightova komise podpořila jeho projekt a získal prestižní stipendium. V prohlášení se Farský na Fialovo posvěcení odvolával.

„Svou půlroční stáž jsem konzultoval jak s předsedou STAN Vítem Rakušanem, tak i předsedou vlády Petrem Fialou. Jsem rád, že mě oba v mém dalším osobním i profesním růstu podpořili,“ napsal Farský na sociální sítě.

Poslanec se vzdal svého platu a přislíbil, že i ze stáže se případně vrátí na klíčová sněmovní hlasování.

Zejména opoziční politici obviňovali Farského mimo jiné z pohrdání voliči a i podle představitelů vládních stran bylo Farského rozhodnutí špatné.

Reklama

Doporučované