Hlavní obsah

Fiala váhá se jmenováním Hladíka. Do konce listopadu ho Zemanovi nenavrhne

Brífink premiéra Petra Fialy (ODS).Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Premiér Petr Fiala (ODS) navštívil v Lánech prezidenta Miloše Zemana. Po pravidelné pracovní večeři potvrdil, že Petra Hladíka zatím nenavrhne ke jmenování ministrem životního prostředí.

Článek

Premiér Petr Fiala (ODS) stále váhá se jmenováním Petra Hladíka (KDU-ČSL) ministrem životního prostředí. Naznačil to na brífinku po svém setkání s prezidentem Milošem Zemanem. Šéf lidovců Marian Jurečka přitom už dříve řekl, že jmenování Hladíka očekává do konce listopadu.

„Na to, abych jmenování Petra Hladíka mohl panu prezidentovi předložit, je potřeba ještě nějaký čas na to, aby se vyjasnily všechny nejasnosti kolem jeho osoby,“ řekl Fiala novinářům. Kdy konkrétně by k tomu mohlo dojít, nechtěl specifikovat, dodal pouze, že to není v řádu měsíců, ale spíš týdnů.

Jako důvod svého váhání uvedl to, že si přeje, aby šéf tak důležitého resortu, jakým MŽP v současnosti je, byl člověk, který se mu bude moci naplno věnovat. „Chci, aby to byl takový kandidát, který se bude naplno věnovat funkci ministra a ne vysvětlování nějakých pochybností,“ řekl Fiala. Prý potřebuje mít vnitřní jistotu, že prezidentovi předkládá takový návrh, který je v souladu s jeho nejlepším svědomím a je dobrý pro Českou republiku.

Sám Hladík už minulý týden potvrdil, že lidovci čekají na přijetí u hlavy státu. Přiznal, že žádné nové informace se v jeho kauze neobjevily, přesto ohledně nominace počítá s tím, že „časový horizont stále platí“.

Marian Jurečka pro Seznam Zprávy uvedl, že Hladík má stále jeho plnou důvěru, jak politickou, tak odbornou. „Dnešní vyjádření pana premiéra respektuji a stejně jako on počítám s tím, že ke jmenováni Petra Hladíka dojde v řádu několika týdnů,“ uvedl. Potvrdil, že prezident Zeman na jejich středeční schůzce potvrdil, že je připraven Hladíka ministrem jmenovat poté, co se s Hladíkem osobně setká.

Hladík má ve funkci ministra životního prostředí nahradit svou stranickou kolegyni Annu Hubáčkovou, která ke konci října rezignovala ze zdravotních důvodů. Bývalý náměstek brněnské primátorky už měl smluvenou audienci na Hradě, když policie spustila zásah v kauze brněnských bytů.

Hladík v ní spolupracuje s policií, poskytl jí svůj telefon, počítač i přístup k e-mailu. Nefiguruje v ní jako obviněný, od začátku říkal, že pouze podával vysvětlení.

Připomeňte si kauzu brněnských bytů

Kvůli kauze brněnských bytů se zbrzdilo jmenování ministra životního prostředí. Připomeňte si kauzu, která vypukla uprostřed října letošního roku.

Reklama

Doporučované