Hlavní obsah

Fiala na Slovensku: Chceme obnovit společné schůze našich vlád

Foto: Úřad vlády

Premiéři Česka a Slovenska Petr Fiala a Eduard Heger.

Reklama

Premiér Petr Fiala má za sebou první zahraniční cestu. Se slovenským premiérem jednal o V4, nadcházejícím českém předsednictví EU, ale i o energetice či bezpečnosti v Evropě.

Článek

První zahraniční cesta Petra Fialy (ODS) v roli premiéra vedla do tradiční destinace. V úterý navštívil Slovensko. Chození po památkách ho ale nečekalo. Den měl nabitý politickými setkáními či kladením věnců, jak je již u první návštěvy u východních sousedů zvykem.

Fiala poněkud neobvykle přijel do Bratislavy autem z Brna, navázal totiž na svůj pondělní program v Jihomoravském kraji. Na Slovensku na něj už čekal zbytek delegace, včetně českého velvyslance na Slovensku Tomáše Tuhého, který přiletěl s delegací z Prahy. Žádný člen vlády Fialu nedoprovodil.

Vládní delegaci v Bratislavě přivítalo slunečné, ale mrazivé počasí. Někteří novináři později glosovali, že premiér měl vybrat nějakou teplejší destinaci. „Tak to určitě ne, Slovensko musí být první. Je to milá tradice,“ usmíval se Fiala. Viditelně potěšený výsledky jednání.

Krátce po 11. hodině ho na nádvoří úřadu vlády přijal slovenský premiér Eduard Heger. Po zapózování fotografům premiéři vyrazili na své první jednání. Fiala Hegerovi jako dar přivezl tradiční české sklo.

Premiéři spolu jednali zhruba půl hodiny, poté následoval oběd.

Oba ministerští předsedové po jednání uvedli, že po dvouleté pauze se chtějí vrátit k tradici společného zasedání vlád obou zemí. Pauzu způsobila pandemie koronaviru.

„Dohodli jsme se, že bychom na přelomu dubna a května v této tradici rádi pokračovali,“ prozradil slovenský premiér Heger. „Budeme doufat, že tomu pandemie opět nezabrání. Společných témat máme mnoho,“ řekl Fiala a zmínil třeba energetiku, bezpečnostní hrozby, ale i spolupráci ve V4 a Evropské unii.

+12

Právě Visegrádské čtyřce a EU se věnovala i část jejich oficiálního jednání. V druhé polovině roku totiž Česko čeká předsednictví EU. Slovensko bude zároveň předsedat V4 a Slavkovskému formátu.

„To může mít přidanou hodnotu,“ podotkl premiér Fiala. Podle Hegera by díky tomu „bratrské krajiny“ mohly v jednom čase udávat tón a směřovat politiku v celém evropském prostoru.

Představitelé obou vlád ujistili obyvatele Česka a Slovenska, že v případě, že bude nutné v jedné či druhé zemi přijmout opatření proti šíření koronaviru, která by se dotkla cestování z druhé země, budou je o tom dopředu informovat.

„Dohodli jsme se, aby si ministři nejdříve zavolali a nepřinášeli jsme občanům žádná překvapení,“ přislíbil Fiala, který slovenským médiím představil současné kroky nové vlády při potlačování epidemie. „Politika, kterou jsme zvolili, je masivní testování, ve školách, v zaměstnání, zkrácená karanténa. Jsem přesvědčen, že jsme připraveni velice dobře a dokážeme se s ní vypořádat. Největší nástup očekáváme v druhé polovině ledna,“ uvedl.

Premiéři po obědě společně položili věnce u památníků Tomáše Garrigue Masaryka a Milana Rastislava Štefánika. U něj se i krátce zastavili, Heger Fialu krátce odvedl od památníku, aby se podívali na Dunaj, na jehož nábřeží památník od roku 2009 stojí. Socha Štefánika v letecké kombinéze je kopií té, kterou v 50. letech minulého století nechali komunisté roztavit.

Na skok za Čaputovou

Fiala se později na uzavřeném jednání krátce setkal také se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. „V nové české vládě má Slovensko partnera, se kterým si bude rozumět,“ napsala k setkání později na Facebook Čaputová. Politici hovořili opět o vzájemných vztazích, ale i zdravotních, sociálních a hospodářských výzvách, které před Českem i Slovenskem nyní leží.

„Oba nás znepokojuje rostoucí napětí v našem sousedství. Shodli jsme se, že v 21. století pokusy o rozdělení sfér vlivu nemají v Evropě žádné místo,“ dodala slovenská prezidentka.

Program zakončil Fiala přijetím u předsedy Národní rady SR Borise Kollára. Ten ho přijal na bratislavském hradě, odkud si politici prohlédli panorama Bratislavy včetně ikonického mostu SNP.

Krátce po půl šesté se pak kolona vydala k bratislavskému letišti. Fiala se už do Brna nevracel. Armádním speciálem vyrazil do Prahy, kde ho ve středu čeká dlouhá schůze, na níž bude jeho kabinet žádat poslance o důvěru.

Reklama

Doporučované