Hlavní obsah

Prezident Zeman nejmenuje nového šéfa Ústavního soudu, oznámil Fiala

Video: Premiér Petr Fiala komentoval schůzku s prezidentem Milošem Zemanem.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Premiér Petr Fiala se v neděli večer sešel s prezidentem Milošem Zemanem. Předseda vlády po jednání řekl, že Zeman nejmenuje nového předsedu Ústavního soudu.

Článek

Prezident Miloš Zeman se na zámku v Lánech sešel na pravidelné schůzce s premiérem Petrem Fialou (ODS).

Po jednání řekl, že hlavním tématem setkání bylo personální obsazení Ústavního soudu.

„Pana prezidenta Miloše Zemana jsem požádal, aby nejmenoval nového předsedu Ústavního soudu a pan prezident Zeman mé žádosti vyhověl. Pan prezident je nadále přesvědčen, že by po právní stránce měl možnost jmenovat nového předsedu Ústavního soudu, mé žádosti ale vyhoví a tento krok neučiní,“ oznámil premiér Fiala.

Zeman opakovaně připustil možnost, že by mohl jmenovat nového předsedu Ústavního soudu před svým březnovým odchodem z úřadu, ačkoli současnému šéfovi soudu Pavlu Rychetskému končí mandát až v srpnu. Od tohoto kroku Zemana zrazovali členové vlády i části opozice, jeho nástupce Petr Pavel i samotný Rychetský (více zde).

Předseda vlády také řekl, že s končícím prezidentem řešil schůzku se zvoleným prezidentem Pavlem, která bude v pondělí 13. února dopoledne na zámku v Lánech. „Mluvili jsme o situaci po zvolení pana prezidenta Petra Pavla. Mým zájmem (a myslím, že i zájmem pana Zemana) je, aby předávání moci, funkce proběhlo korektně a bez problémů, a věřím, že to nakonec tak dopadne.“

Premiéra za výsledek jednání pochválil jeho stranický kolega a ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

„Děkuji Petru Fialovi za výsledek dnešního setkání s Milošem Zemanem. Mimo jiné prokázal, že jeho klidný styl a politika dialogů je účinnější než křik či silácké texty na sítích a v médiích,“ napsal ministr na svém twitteru.

Rozhodnutí přivítala i předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. „Je to určitě dobře. Je zároveň smutné, že vůbec něco takového, jako zjevné ohýbání pravomocí, už se tu tolik týdnů řeší,“ uvedla pro Seznam Zprávy.

Fiala se na pravidelné schůzce v Lánech s prezidentem naposledy sešel koncem listopadu. Hovořili tehdy mimo jiné o jmenování Petra Hladíka (KDU-ČSL) ministrem životního prostředí. Fiala zhruba o měsíc později Zemanovi navrhl, aby Hladíka jmenoval, prezident to však odmítl. Hladík se stal na ministerstvu náměstkem a koalice čeká na nástup nového prezidenta Petra Pavla. Pavel opakovaně uvedl, že nemá důvod Hladíka nejmenovat, pokud na něm Fiala trvá.

Se Zemanem se Fiala sešel také při tradičním novoročním obědě, kterého se účastnily i jejich manželky.

Reklama

Doporučované