Hlavní obsah

Lipavského nejmenuji, je nekompetentní, oznámil Zeman

Foto: twitter.com/PREZIDENTmluvci

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman potvrdil, že má výhrady ke kandidátovi na ministra zahraničí. Vadí mu postoj k Izraeli nebo visegrádské čtyřce.

Článek

Prezident Miloš Zeman v pátek oznámil, že odmítá jmenovat kandidáta Pirátů na ministra zahraničí Jana Lipavského. Je jediným nominantem, kterého hlava státu odmítne.

„Prezident republiky konstatuje, že Ústava ČR neukládá prezidentu republiky povinnost akceptovat každý návrh, který je mu předložen. Naopak, ústavodárcův výraz „návrh“ implikuje, že tento návrh může být jak přijat, tak odmítnut, jinak by nebyl návrhem,“ zdůvodnil to Hrad.

Zeman své rozhodnutí odůvodnil čtyřmi námitkami. Lipavský má podle něj nízkou kvalifikaci, protože má pouze bakalářské studium. Vadí mu také distancovaný postoj k visegrádské spolupráci nebo ke vztahům s Izraelem.

Stejně tak prezidentovi vadí „veřejný návrh Jana Lipavského, aby se příští Sudetoněmecké dny konaly na území České republiky“, píše se v prohlášení, které Hrad zveřejnil.

Zeman dále uvedl, že má výhrady k většímu množství kandidátů, kteří se podle něj svým resortům v minulosti nevěnovali a nemají tak dostatečnou odbornost.

„Nicméně, ve snaze přispět k ustavení nové vlády neodmítne prezident republiky svůj podpis na jmenování těchto osob, pouze na problém nízké odbornosti a preference politických, respektive stranických funkcí, upozornil předsedu vlády,“ dodává se v prohlášení.

Fiala pohrozil kompetenční žalobou

Designovaný premiér Petr Fiala se kvůli jmenování vlády sejde s prezidentem Milošem Zemanem v pondělí. Radiožurnálu to v pátek ráno řekl kancléř Vratislav Mynář.

„V pondělí by mělo být setkání pana premiéra s panem prezidentem, kde by se mělo definitivně upřesnit a konkretizovat to datum jmenování,“ uvedl kancléř.

Fiala už se Zemanem hovořil o dalším postupu při jmenování vlády na neformální schůzce v úterý. Tento týden oznámil, že bude nucen podat kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu, pokud Zeman nejmenuje všechny ministry nové vlády.

S kandidátem na ministra zemědělství Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL) se Zeman setká po Novém roce a následně ho jmenuje. Do té doby by vedením resortu mohl být podle informací Hradu pověřen lidovec Marian Jurečka.

Nekula měl se Zemanem hovořit tento týden v úterý, kvůli pozitivnímu testu na koronavirus u Nekuly ale byla schůzka odložena. Podle Mynáře by se mohla uskutečnit online, vzhledem k tomu, že jmenování musí proběhnout osobně, by se tím ale postup neurychlil.

„Pan premiér se dohodl s panem prezidentem, že ihned po Novém roce by došlo k setkání kandidáta s panem prezidentem a následně ke jmenování tohoto ministra,“ dodal pro Radiožurnál Mynář.

Stanovisko prezidenta republiky

Ve dnech od 29. listopadu 2021 do 10. prosince 2021 se prezident republiky Miloš Zeman sešel se všemi navrženými kandidáty na ministerské funkce. U některých kandidátů se ukázalo, že se věcné problematice jim přisouzených resortů v minulosti nevěnovali, což zakládá riziko deficitu odborné kompetence. Nicméně ve snaze přispět k ustavení nové vlády neodmítne prezident republiky svůj podpis na jmenování těchto osob, pouze na problém nízké odbornosti a preference politických, respektive stranických funkcí, upozornil předsedu vlády.

Jedinou výjimkou je osoba Jana Lipavského, jehož prezident republiky odmítá jmenovat z těchto důvodů:

1. Nízká kvalifikace. Na rozdíl od ostatních kandidátů pan Lipavský absolvoval pouze bakalářské studium a podle týdeníku Euro jeho závěrečná bakalářská práce byla hodnocena nejhorší možnou známkou.

2. Distancovaný postoj k visegrádské spolupráci, což je v rozporu s připravovaným programovým prohlášením nové vlády.

3. Distancovaný postoj ke vztahu s Izraelem, což je rovněž v rozporu s programovým prohlášením.

4. Veřejný návrh Jana Lipavského, aby se příští Sudetoněmecké dny konaly na území České republiky.

Prezident republiky konstatuje, že Ústava ČR neukládá prezidentu republiky povinnost akceptovat každý návrh, který je mu předložen. Naopak, ústavodárcův výraz „návrh“ implikuje, že tento návrh může být jak přijat, tak odmítnut, jinak by nebyl návrhem.

Reklama

Doporučované