Hlavní obsah

Fiala u Zemana lobboval za Koudelku. Nepomohlo to

Foto: SZ Michal Šula

Šéf BIS Michal Koudelka. Prezident Miloš Zeman ho již šestkrát odmítl jmenovat generálem.

Reklama

Vláda opět navrhla povýšení šéfa BIS do hodnosti generála. Premiér prezidentovi osobně vysvětloval své důvody, přesto prezident Koudelku generálem nejmenuje.

Článek

Prezident Miloš Zeman již posedmé dostal na stůl návrh na povýšení ředitele BIS Michala Koudelky do generálské hodnosti. I tento pokus však, stejně jako minulých šest, skončil nezdarem.

A to i přesto, že premiér Petr Fiala (ODS) s prezidentem o návrhu na jejich poslední schůzce hovořil. „Pan premiér vysvětloval, proč k tomu vláda přistoupila,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí vlády Václav Smolka.

Hospodářským novinám pak vládní mluvčí potvrdil, že Zeman Koudelku generálem ani tentokrát nejmenuje. Zdroj HN uvedl, že prezident se na návrh tentokrát „ani nepodíval a roztrhal ho“.

Asi nejlepší vztahy s prezidentem Zemanem má ve vládě ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). I on se s hlavou státu setkává na pravidelných schůzkách. Naposledy spolu hovořili minulý týden při jednání prezidentova expertního týmu. Bylo to několik dnů poté, co vláda oznámila, že opět navrhne Koudelkovo povýšení.

Blažek ale Seznam Zprávám řekl, že jméno Michala Koudelky na setkání vůbec nepadlo. Expertní tým se věnoval jiným tématům.

Zároveň přiznal, že téma Michala Koudelky patří mezi ty, které je u prezidenta zbytečné otevírat, protože je dopředu jasné, jak to dopadne. „Tam je ten antagonismus dlouholetý a nedá se změnit nějakou přímluvou. Ta v tomto případě nepomůže,“ uvedl Blažek.

Ať je to důstojné

Toto byl i důvod, proč přednedávnem někteří politici z vládnoucí pětikoalice zvažovali, zda vůbec Koudelku na generála nyní navrhovat. Zaznívaly i názory, které doporučovaly počkat s návrhem až na zvolení nového prezidenta, aby se předešlo již tradiční frašce s Koudelkovým nejmenováním a urážením ze strany Miloše Zemana. „Ať je to důstojné,“ řekl tehdy třeba šéf poslanců ODS Marek Benda.

Seznam Zprávy se na možnou změnu v názoru prezidenta opět zeptaly i jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka. Ten však redakci dlouhodobě neodpovídá a nezodpovězený zanechal i tento dotaz.

Zeman má s Koudelkou a jím vedenou Bezpečnostní informační službou dlouhodobě problém. Vadilo mu zejména varování BIS před ruskými a čínskými agenty působícími v Česku. Nazval je za to dnes již legendární přezdívkou „čučkaři“.

Zemanův vztah k Číně je dlouhodobě velice pozitivní. Do agrese Ruské federace na Ukrajině byl i zastáncem Ruska a jeho prezidenta Vladimira Putina. Když loni vyšlo najevo ruské zapojení do výbuchů muničních skladů ve Vrběticích, Zeman zjištění různými způsoby zpochybňoval a hovořil kupříkladu o vícero vyšetřovacích verzích.

Koudelka by se podle návrhu vládní koalice letos měl stát nejen nositelem generálské hodnosti, ale také nositelem státního vyznamenání. Na něj ho přednedávnem navrhla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Reklama

Doporučované