Hlavní obsah

Fiala: Ukrajinci sem neutíkají za lepším životem

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala.

Reklama

Premiér Petr Fiala na bezpečnostní konferenci na Pražském hradě řekl, že bude dál přibývat Ukrajinců, kteří utíkají před válkou. Upozornil, že do Česka nepřicházejí za lepším životem, ale proto, aby si zachránili život.

Článek

Na bezpečnostní konferenci, která probíhá ve čtvrtek na Pražském hradě, se mluví hlavně o válečném konfliktu na Ukrajině. Jedním z prvních řečníků byl premiér Petr Fiala. Vyjádřil se také k uprchlické vlně, která zasáhla Česko.

Podle Fialy doteď přicházeli lidé, kteří věděli, kam jdou, měli tady známé. To se v příštích dnech podle premiéra změní a budou přicházet lidé, kteří v Česku nemají žádné vazby a bude jim také potřeba pomoct, jako třeba zajistit ubytování.

„Musíme se postarat o ženy, děti a rodiče těch mužů, kteří na Ukrajině bojují. Neutíkají proto, aby si zlepšili životní podmínky, neutíkají za lepším životem, utíkají proto, aby si ten život zachránili. Tohle musíme mít na paměti. Musíme vědět, že tím pomáháme i těm, kteří bojují za svou vlast,“ řekl na bezpečnostní konferenci premiér.

Konferenci zahájila zdravice prezidenta Miloše Zemana, kterou přečetl ředitel hradní diplomacie Rudolf Jindrák.

Zeman v souvislosti s válkou na Ukrajině upozornil na nebezpečí hrozby jaderné války. Svět podle něj může spoléhat pouze na zdravý rozum a pud sebezáchovy alespoň některých aktérů konfliktu.

„Dnešní tragická válka na Ukrajině by měla představovat budíček pro západní civilizaci. Západ nebyl snad od poloviny minulého století jednotnější než právě po 24. únoru 2022. Jeho ekonomická opatření ukázala, že válka se v 21. století vede mnoha prostředky a tanky T-72 nemusí být tou nejefektivnější zbraní,“ napsal ve zdravici prezident Zeman.

Válka totiž s sebou už teď přinesla humanitární katastrofu nebývalých rozměrů, která nemá od dob druhé světové války srovnání.
Miloš Zeman, prezident České republiky

Zeman je také pro zvýšení výdajů na obranu. „Obranné výdaje ve výši alespoň dvou procent HDP by teď měly být samozřejmostí,“ podotkl. Nejde podle něj pouze o to, aby Česko zůstalo důvěryhodným spojencem. Je důležité, aby se česká armáda modernizovala novými technologiemi.

Devátého ročníku národní konference s názvem Naše bezpečnost není samozřejmost se kromě premiéra účastní také jeho ministři. Dorazil i expremiér Mirek Topolánek nebo bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý.

Reklama

Doporučované