Hlavní obsah

Gripeny končí. Česko začne jednat s Američany o nákupu stíhaček F-35

Foto: Lockheed Martin

Americká stíhačka F-35.

Reklama

aktualizováno •

Premiér Petr Fiala během jednání vlády oznámil, že Česko začne vyjednávat o nákupu stíhaček s Američany, kteří by měli dodat stíhačky F-35. Švédi by podle záměru měli armádě dodat bojová vozidla pěchoty.

Článek

Vláda Petra Fialy (ODS) na svém středečním zasedání ve Sněmovně řešila několik armádních témat.

Jedním z nich byla budoucnost českého armádního letectva poté, co v roce 2027 skončí pronájem současných švédských gripenů. Dalším pak zakázka na dodání bojových vozidel pěchoty.

„Budou zahájena jednání s americkými partnery o pořízení nadzvukových letadel páté generace F-35,“ nastínil premiér, jakým směrem se má české armádní letectvo vydat.

Dodal, že se jednání budou týkat dodání dvou letek, tedy 24 stíhaček.

Jaký bude postup?

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) vysvětlila, co bude následovat: „V tuto chvíli sestavím týmy, budou tam zástupci Ministerstva financí, Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstva zahraničí, armády i vlády, a to vyjednávání povedeme v tomto formátu. Na konci října 2023 pevně doufám, že budu moct dát do vlády další rozhodnutí.“

Podle Černochové je nutné akvizici rozhodnout teď, protože ceny techniky se stále zvyšují a zároveň chybí výrobní kapacity a suroviny, což doby dodání prodlužuje. „Nesmíme proto otálet, protože dodací lhůty jsou v řádu let,“ dodává ministryně.

F-35 bývá označována za nejmodernější sériově vyráběný stíhací letoun s potenciálem životnosti 30 až 40 let. Jde o letoun s technologií stealth, která má za cíl maximálně omezit jeho zjistitelnost radarem.

Američané jsou potěšeni

Velvyslanectví USA v reakci uvedlo, že je potěšeno. „Nákup se uskuteční prostřednictvím amerického vládního programu Zahraniční vojenské prodeje (FMS), který posiluje dlouhodobé vztahy s armádou USA. Mezi výhody tohoto vztahu patří přístup k výcviku a větší interoperabilita s americkými ozbrojenými silami,“ napsal ve vyjádření mluvčí ambasády Griffin Rozell.

I firma Lockheed Martin je poctěna zájmem Česka o jejich stíhačky. „Jsme přesvědčeni, že F-35 přináší bezkonkurenční hodnotu jako nejschopnější letoun s nejnižšími náklady na životní cyklus a zároveň poskytuje nejsilnější dlouhodobé průmyslové a ekonomické příležitosti ve srovnání s jakoukoli stíhačkou na trhu. Jako základ nové generace vzdušných sil NATO a evropských spojenců je F-35 v současnosti nejpokročilejším letounem na světě,“ uvedla společnost ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Stíhačka F-35.

Odborníci u F-35 oceňují přístrojové vybavení, díky kterému získává přehled o dění na bojišti a může komunikovat a spolupracovat se spřátelenou technikou. Nevýhodou jsou například oproti gripenům vysoké náklady na provoz.

Saab: Gripeny splňují všechny požadavky

Bez odezvy nezůstalo rozhodnutí vlády ani u švédského výrobce Saab.

„Předpokládali bychom, že jako dlouhodobý partner České republiky, se kterou úzce spolupracujeme na úspěšném programu Gripen, dostane i Švédsko možnost představit současné a budoucí možnosti letounu Gripen a že švédská vláda bude mít transparentní možnost představit její nabídku,“ uvedl v prohlášení výkonný ředitel Micael Johansson.

Česko a gripeny

Armáda používá stroje JAS-39 Gripen od roku 2005 a Česko si je od Švédska pronajímá. Stíhači mají k dispozici 12 jednomístných a 2 dvoumístná letadla. Několikrát s nimi byli nasazeni i při ochraně vzdušného prostoru spojenců na Islandu nebo v Pobaltí.

První smlouva na pronájem byla uzavřena v roce 2004 a Česko za desetiletý kontrakt zaplatilo 19,6 miliardy korun. Druhá smlouva na roky 2015 až 2027 byla ve výši 21,4 miliardy korun.

Seznam Zprávy loni navštívily továrnu firmy Saab ve Švédsku. Podívejte se, jak vypadá výroba gripenů:

BVP od Švédů

Kromě budoucnosti stíhaček se řešil také velký tendr na pásová bojová vozidla pěchoty. Ten původní za více než 50 miliard korun Ministerstvo obrany zrušilo, a to podle šéfky resortu Černochové na základě doporučení právní kanceláře.

„Budou zahájeny rozhovory se Švédskem o pořízení bojových vozidel pěchoty. Je to důležitý krok,“ řekl novinářům premiér Fiala.

Ministryně Černochová připomněla, že Slovensko v červnu oznámilo koupi 152 pásových obrněných vozidel od Švédska zhruba za 1,69 miliardy eur (41,7 miliardy korun). Nákup se chce pokusit se sousedy koordinovat, existuje podle ní díky tomu i šance na slevu či rychlejší dodávky. „Jdeme vyjednávat se švédskou vládou, ale nezavíráme si cesty pro další možnosti, které mohou nastat,“ doplnila.

AKTUALIZACE: doplnili jsme vyjádření velvyslanectví USA v Praze, amerického Lockheed Martina i švédského Saabu.

Reklama

Doporučované