Hlavní obsah

Nová vláda neprodlouží nouzový stav, covidové zákazy skončí

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala na prvním zasedání vlády.

Reklama

aktualizováno •

Nová vláda Petra Fialy (ODS) má za sebou první zasedání. Na něm mimo jiné rozhodli, že prodloužení nouzového stavu není třeba. Skončí tak o půlnoci se soboty na neděli 26. prosince.

Článek

Vláda jednala hned poté, co se vrátila ze jmenování na zámku v Lánech. Jedno z prvních rozhodnutí, které přijala, se týkalo nouzového stavu.

„Vláda se rozhodla o prodloužení nouzového stavu nežádat. Situaci sledujeme, a pokud se bude situace zhoršovat, je vláda připravena se k debatě o nouzovém stavu vrátit,“ uvedl premiér Fiala.

Mimo jiné to znamená, že hospody a restaurace už nemusí zavírat ve 22:00 jako dosud. Tedy i silvestrovské oslavy mohou v restauračních zařízeních probíhat klidně až do rána. Na dotaz, zda s tímto ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) počítá, uvedl:

„Samozřejmě pokud se bude vyvíjet situace s omikronem nebo jiná situace negativně, vláda bude velmi rychle, velmi důsledně reagovat v souladu s doporučeními odborníků.“

První hodiny nové vlády sledujeme v online reportáži

Dosavadní ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) doporučoval nové vládě prodloužit nouzový stav nejméně do začátku příštího roku.

Co zakazuje končící nouzový stav

Restaurace, bary či kluby musí mít v nouzovém stavu zavřeno mezi 22:00 a 04:59. Na veřejnosti lidé nesmějí konzumovat alkohol.

Jsou zakázané vánoční trhy s výjimkou prodeje stromků a kaprů. Na kulturní představení, sportovní utkání a vzdělávací akce může maximálně 1000 sedících osob, a to očkovaných nebo po covidu-19. Na další hromadné akce, jako například oslavy, večírky či plesy, může maximálně sto lidí.

V souvislosti se šířením omikronu Válek dodal, že vláda musí nakoupit dostatek antigenních testů a navýšit kapacity testů PCR včetně diskriminačních.

Co se týče personálních změn na ministerstvu, konkrétně setrvání hlavní hygieničky Pavly Svrčinové, Válek se odpovědi zatím vyhnul. „Všechny personální záležitosti, které se týkají Ministerstva zdravotnictví, budu postupně diskutovat s jednotlivými zaměstnanci. Nemyslím si, že na Ministerstvu zdravotnictví pracují neschopní lidé.“

Tisková konference po prvním jednání vlády byla krátká, protože většina ministrů se dnes odpoledne ujímá úřadů. Například ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Ten uvedl, že se chce hned poté seznámit s prací nynějšího Ústředního krizového štábu pod vedením svého předchůdce Jana Hamáčka (ČSSD). Fungování krizového řízení chce vrátit do zákonných mantinelů. „Kde jsme měli pocit, že se to v posledních dvou letech trochu vychýlilo,“ uvedl.

Premiér také oznámil, že základní koncept programového prohlášení chce mít nový kabinet Spolu a Pirátů se STAN hotový začátkem ledna. Ministru financí Zbyňku Stanjurovi (ODS) zadal, aby vypracoval harmonogram projednávání rozpočtu a pravidla pro fungování státu v rozpočtovém provizoriu.

Vláda opět zasedne ve středu 22. prosince a poté mezi vánočními svátky a Novým rokem, a to 29. prosince.

Pusťte si první tiskovou konferenci nové vlády:

Tisková konference nové vládyVideo: ČTK

Reklama

Související témata:

Doporučované