Hlavní obsah

Fialovým poradcem pro zahraničí a bezpečnost bude diplomat Tomáš Pojar

Foto: Seznam Zprávy

Diplomat Tomáš Pojar bude Fialovým poradcem pro zahraničí a bezpečnost.

Reklama

Pojar je od roku 2014 prorektorem vysoké školy CEVRO Institut, působí i jako konzultant v oblasti obrany, bezpečnosti a mezinárodních vztahů.

Článek

Poradcem premiéra Petra Fialy (ODS) pro zahraniční a bezpečnostní otázky bude bývalý velvyslanec v Izraeli a někdejší náměstek ministra zahraničních věcí Tomáš Pojar. Designovaný ministerský předseda o tom dnes informoval na twitteru. Fiala před týdnem oznámil stejným způsobem i jméno své poradkyně pro evropské záležitosti Jolany Mungengové, která má zkušenosti z Evropského parlamentu i Evropské komise.

„Tomáš Pojar se mnou bude spolupracovat jako poradce na zahraniční a bezpečnostní otázky. Těším se na spolupráci,“ uvedl dnes Fiala.

Server Seznam Zprávy v listopadu informoval, že Pojarovi by mohla na Úřadu vlády připadnout nově zřízená funkce národního bezpečnostního poradce. Z hlediska koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) měla mimo jiné vyvážit to, že posty ministra zahraničních věcí i ministra bez portfeje pro evropské záležitosti připadla v budoucí vládě koalici Pirátů se STAN.

Pojar, který je v současnosti prorektorem pro zahraniční vztahy soukromé vysoké školy CEVRO Institut, má ve svém portfoliu řadu vysokých postů – byl náměstkem Ministerstva zahraničních věcí i českým velvyslancem v Izraeli. Do státních služeb přišel z neziskového sektoru – v letech 1997 až 2005 byl ředitelem humanitární organizace Člověk v tísni.

Bezpečnostní politice se věnoval už v diplomacii a byl by na této pozici nepochybně silným hráčem. Pojar například vedl tým českých vyjednavačů o umístění americké radarové základny v Brdech. Problematice se věnoval i v Izraeli, kde také protiteroristickou politiku studoval na univerzitě v Herzliji. Před pádem Nečasovy vlády v roce 2013 se o něm mluvilo jako o možném šéfovi Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), tedy civilní rozvědky.

Reklama

Doporučované