Hlavní obsah

Financování STAN hýbe Sněmovnou. ANO chce komisi, SPD konec Rakušana

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr vnitra Vít Rakušan na schůzi Poslanecké sněmovny.

Reklama

V přestávce mezi schůzí hlasující o důvěře vládě si nevyspalí poslanci střihli ještě dvouhodinovou mimořádnou schůzi, kde mělo hnutí STAN vysvětlovat své financování. Po dvou hodinách argumentů ale pořad schůze neschválili.

Článek

Po přerušení zatím 22hodinové schůze, při níž vláda žádá poslance o důvěru, se poslanci ve čtvrtek ráno sešli na schůzi mimořádné. Svolala ji opoziční hnutí SPD a ANO a měla jediný bod: Vysvětlení původu peněz financování hnutí STAN ze zahraničí.

Po tříhodinové diskusi k programu schůze poslanci vládních stran program neschválili, a jednání tak skončilo, aniž by došlo k projednání.

Hnutí ANO ale bude chtít, aby se vytvořila sněmovní vyšetřovací komise, která se sponzorským darům bude věnovat.

Důvodem pro svolání schůze byly některé dary pro hnutí STAN, které poslaly vzájemně propojené firmy částečně sídlící na Kypru. Svolavatel schůze, předseda SPD Tomio Okamura, v úvodu schůze vyjmenoval všechny firmy a jejich dary, které hnutí STAN přišly.

V závěru vystoupení vyzval předsedu STAN a ministra vnitra Víta Rakušana, aby do chvíle, než policie všechny záležitosti vyšetří, odstoupil z funkce. „Jelikož je v jasném střetu zájmů,“ uvedl Okamura.

STAN: Zákon jsme neporušili

Podle Rakušana hnutí STAN žádným způsobem neporušilo zákon o financování politických stran. „Všechny dary, které jsme přijali, jsou uveřejněny na našem transparentním účtu, všechny jsme přijali v souladu se zákonem. Odmítám konstrukci, že hnutí přijímalo dary od zahraničních firem. Jsou to firmy, které daní v ČR, zaměstnávají lidi v ČR, mají sídlo v ČR a mají české IČO,“ řekl k tomu Rakušan.

Poslanci však probírali i nová fakta, na která ráno upozornily Seznam Zprávy. A to ta, že jeden ze spolumajitelů firem, jež poskytly dary, je trestně stíhaný. Rakušan upozornil, že o trestním stíhání člověka spojeného s firmami, které hnutí STAN daly dar, se dozvěděl až ze Seznam Zpráv.

„Vy máte informace o tom, kdo je trestně stíhaný? Vy máte informace o tom, proti komu je vedena tato fáze trestního řízení? Já ne. A nemám je ani jako ministr vnitra. Na nikoho si je nezjišťuji. Na nikoho nezaklekávám. A té funkce žádným takovým způsobem nezneužívám a nikdy zneužívat nebudu,“ dodal ministr vnitra.

Rakušan na plénu potvrdil, že pokud se prokáže informace, že kdokoli, kdo hnutí poskytl finanční dar, je spojen s trestnou činností, a hrozilo by, že ty peníze skutečně mají jakoukoli spojitost s trestnou činností, tak si STAN peníze nenechá.

Podle předsedkyně poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové by však hnutí STAN mělo dary od firem, které spoluvlastní trestně stíhaný člověk, vrátit okamžitě. „Tam si myslím, že by ani pan předseda STAN neměl říkat, že to nechá prošetřit, tam by to měl vrátit okamžitě,“ uvedla.

Bartoš: Vysvětlete, nebo vraťte

Předseda Pirátů Ivan Bartoš koaličnímu partnerovi vzkázal, že buď musí financování vysvětlit, nebo peníze vrátit. „Strany by neměly brát peníze v rozporu se zákonem či z pochybných zdrojů,“ dodal Bartoš.

Poslanec Pirátů Jakub Michálek upozornil, že podobné problémy v minulosti mělo i dřívější vládní hnutí ANO.

„Je potřeba říci, že ti, kteří to tady kritizují, tak by se primárně měli podívat na svoje finance, protože hnutí ANO je ve velmi podobné situaci. 30 milionů korun dostalo na darech od trestně stíhané osoby. A dále od společnosti, kterou ovládá tato trestně stíhaná osoba, dostalo dalších 11,5 milionu korun. To znamená 41 milionů korun od trestně stíhané osoby nebo společností, které vlastní,“ řekl Michálek.

Narážel tím na expremiéra Andreje Babiše, jenž byl v minulosti také stíhán a firmy patřící do jeho holdingu sponzorovaly hnutí ANO. Momentálně stíhaný není, neboť má po říjnových volbách novou imunitu.

Poslanci nakonec pořad schůze neschválili. „Sněmovna nedovolila, aby schůze proběhla a byla rozprava, a to je velmi špatně. Vláda ještě nemá důvěru a už je zatížena takovým obrovským problémem. To nejde odbýt jen tak,“ postěžovala si po konci schůze Schillerová.

Následující sedmihodinovou přestávku před pokračováním předchozí schůze k vyslovení důvěry vládě většina zákonodárců využila k odpočinku. Poslanci totiž zasedali od středečních 9 hodin ráno do čtvrtečních 11 hodin dopoledne.

Reklama

Doporučované