Hlavní obsah

Firma Babišova exporadce obvinila konkurenta z plagiátorství. Přišla policie

Foto: Profimedia.cz

Vlivný podnikatel Roman Lenner, který byl do ledna 2019 i poradcem premiéra Babiše, se potýká s konkurencí, kterou označuje jako nekalou (archivní snímek je z roku 2013).

Reklama

Firma IBR Consulting, kterou majoritně ovládá Roman Lenner, obviňuje konkurenční Proconom Software z kopírování softwaru, který se používá na stavbách silnic a dálnic. Policie už byla na domovní prohlídce.

Článek

Už zhruba čtyři roky se na českém trhu přetahují o zakázky dvě firmy s majiteli z Liberecka. Jde o IBR Consulting a Proconom Software. Lze se s nimi často potkat při výstavbě silnic, dálnic či železničních tratí, kde pomáhají s organizací zakázek. Obě nabízejí klientům software, který je určen k řízení, evidenci a oceňování stavebních projektů.

Vzájemný souboj těchto společností, mezi jejichž klienty patří Ředitelství silnic a dálnic, krajské správy silnic nebo Správa železnic, má nyní dramatický vývoj. Podle informací Seznam Zpráv navštívili minulý týden ve středu liberecké kanceláře Proconomu policisté.

Jak potvrzuje samo vedení prověřované společnosti, muži zákona si k firmou vyvinutému softwaru vyžádali zdrojové kódy.

„Bez sebemenšího zaváhání jsme tyto kódy vydali a deklarovali jsme i ochotu ke spolupráci. Nemám s tím jediný problém a těším se, že konečně dostaneme nějakou oficiální šanci a příležitost se očistit,“ uvedl na dotaz Seznam Zpráv ředitel Proconomu Martin Sklenář.

Hněv směřuje na bývalé zaměstnance

Trestní oznámení kvůli podezření z plagiátorství, na jehož základě policie Proconom prověřuje, podal IBR Consulting. A to už v říjnu 2019. Nyní policisté přišli zajistit případné důkazy.

V IBR Consulting, firmě s podstatně delší historií, dříve pracovali i někteří ze současných zaměstnanců Proconomu, včetně ředitele Sklenáře.

Majitelé ani manažeři IBR Consulting přitom nijak neskrývají, že policejní vyšetřování svým oznámením iniciovali. Jsou totiž přesvědčeni, že část bývalých zaměstnanců, mezi nimiž byli i programátoři, kteří původní firmu opustili v letech 2016 a 2017, využila nabytých znalostí a vytvořila pod hlavičkou Proconomu softwarový produkt, který je z významné části padělkem jejich programu Aspe.

„Firma Proconom uvedla na trh program, který má podobnou funkcionalitu jako program Aspe, který dlouhodobě vyvíjí naše společnost,“ reagoval na dotaz redakce spolumajitel a ředitel IBR Consulting František Benč.

Liberečtí policisté se ve věci drží přísně stanovených pravidel a podle jejich krajské mluvčí Ivany Balákové nemohou případ nijak komentovat. Ani průběh domovní prohlídky.

„Policie ČR neposkytuje veřejnosti informace o tom, u koho a proč provádí domovní prohlídky nebo jiné procesní úkony. Některé procesní úkony probíhají v rámci pouhého prověřování případu a jejich medializování by mohlo být snadno zneužito,“ uvedla mluvčí.

Poradce od Babiše a exmanažer ŘSD

Přestože citlivý případ řeší primárně manažeři firem a najatí právníci, pro dopravní experty je zajímavý i tím, že na obou stranách konfliktu lze vystopovat některé významné figury z oblasti dopravy.

Majoritním vlastníkem IBR Consulting je totiž Roman Lenner, jehož projekční skupina Valbek patří k největším domácím projektantům silnic, dálnic a další infrastruktury s aktivitami i mimo Českou republiku.

Roman Lenner byl do ledna 2019 i ve sboru poradců premiéra Andreje Babiše. Neskrývá, že je o celém případu dobře informován, i s ním Seznam Zprávy hovořily, ale veškerou komunikaci ohledně kauzy přenechává kolegovi a již zmíněnému minoritnímu akcionáři Františku Benčovi.

V orgánech firem kolem Proconomu, které všechny majoritně ovládá liberecký podnikatel Václav Větrovský (i on dříve pracoval „u Lennera“ v IBR Consulting), je jiná výrazná postava z oblasti dopravního stavitelství.

Jde o Tomáše Kaase, který byl v éře ministra dopravy Aleše Řebíčka a Petra Bendy šéfem výstavby na Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), potom i náměstkem ministra dopravy či šéfem odboru dopravy na pražském magistrátu. Kaas je dnes jednatelem ve firmě SoftwareS4C, která Proconom vlastní, a také šéfem dozorčí rady v sesterské firmě Contract Management.

„Firmu Proconom řídím já a žádné další osoby do toho nezasahují,“ vylučuje ředitel Proconomu Martin Sklenář, že by do každodenního byznysu a řešení kauzy promlouvali i lidé z „vyšších pater“ včetně zmiňovaného Kaase.

Stejné jako u internetového bankovnictví

Jak už bylo řečeno, Romanem Lennerem ovládaná firma IBR Consulting obvinila konkurenta, že porušil autorská práva.

„Bylo zadáno zpracování znaleckého posudku, který tuto skutečnost potvrdil. Na základě těchto skutečností podala naše firma v říjnu 2019 na Okresní státní zastupitelství v Liberci oznámení o skutečnostech nasvědčujících tomu, že mohl být spáchán trestný čin,“ uvedl ředitel a minoritní akcionář IBR Consulting František Benč.

Šéf Proconomu Martin Sklenář to však důrazně odmítá. Neskrývá, že obě dvě konkurenční softwarová řešení jsou si v lecčems podobná, ale vysvětluje to tím, že oba programy pracují se stejnými daty z oblasti dopravního stavitelství.

„Data jsou zákonitě stejná, ale máme úplně jiný systém práce s těmi daty,“ tvrdí Sklenář a věří, že soudní znalci, které si policie bezpochyby bude muset najmout, toto nakonec potvrdí.

Podezření z plagiátorství přirovnává k situaci, kdy jedna softwarová firma napadne druhou z porušení autorských práv při vývoji aplikace pro internetové bankovnictví.

„Jelikož u bank probíhají stejné operace, musí ve výsledku každá internetová aplikace vypadat a fungovat velmi podobně, to ale přece neznamená, že ten konkurenční produkt byl vyvinut plagiátorstvím,“ používá příměr Sklenář z Proconomu.

Říká, že si hlavně přeje, aby byla celá věc s konečnou platností rozsouzena, protože kauza, o níž se v dopravním byznysu mluví už několik měsíců, poškozuje Proconom při jednání s obchodními partnery.

I šéfové firmy IBR Consulting věří, že po zajištění „důkazů“ při domovní prohlídce pomůže další policejní šetření odhalit pravdu o konkurenčním softwaru.

Reklama

Doporučované