Hlavní obsah

Forejt: Vyznamenání lze předat kdykoliv, symbolický by byl zase až 28. říjen

Jindřich Forejt byl šéfem hradního protokolu za prezidentských období Václava Klause a Miloše Zemana.

Reklama

Prezident Miloš Zeman opět odložil předávání státních vyznamenání, které mělo být 1. ledna. Podle bývalého šéfa hradního protokolu Jindřicha Forejta teď bude těžké najít nové datum. Řekl to v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Článek

Slavnostní předávání státních vyznamenání se 1. ledna neuskuteční. Prezident Miloš Zeman rozhodl kvůli epidemické situaci o odložení ceremoniálu. Nový termín bude podle něj stanoven v prvním čtvrtletí příštího roku.

Státní vyznamenání za letošní i loňský rok chtěl původně Zeman předávat tradičně 28. října. Kvůli jeho hospitalizaci byl ale termín odložen na 1. ledna, který je, stejně jako 28. říjen, takzvaným řádovým dnem. Pražský hrad tak pouze 28. října zveřejnil seznam osobností, kterým se Zeman rozhodl medaile udělit.

Bývalý šéf hradního protokolu Jindřich Forejt v rozhovoru pro Seznam Zprávy popsal, jaké jsou teď možnosti.

Co říkáte na to, že se vyznamenání nebudou předávat na Nový rok?

1. ledna se jevilo jako logická varianta k 28. říjnu, protože to je také řádový den. Tudíž teď bude asi velmi obtížné najít nějaký stejně symbolický termín, nebo podle mě se může zvolit varianta, že předávání státních vyznamenání proběhne zase v ten řádný termín 28. října, ovšem to už bude několik skupin vyznamenaných zpětně.

Bude to organizačně těžké najít nový termín?

Máte dva řádové dny, 1. ledna a 28. října. My jsme všichni zvyklí, že se státní vyznamenání udělují 28. října. 1. leden je ovšem stejně legitimní a platná možnost, kterou si Hrad podle mě zvolil právě z tohoto důvodu. Pokud 1. ledna ceremoniál neproběhne, zbývá otázka, jaké jiné datum přichází v úvahu. Podle mě zase 28. říjen z hlediska symboliky. Pochopitelně možností je nepřeberné množství, protože insignie se předávají ve své podstatě bez závazného data kdykoliv. Důležité je, že rozhodnutí o udělení, propůjčení vyznamenání bylo učiněno k některému ze dvou řádových dnů.

Je dobře, že Hrad ceremoniál zrušil kvůli covidu, nebo se mělo jít cestou, kdy by se za zvláštních podmínek vyznamenání předala?

Žijeme ve zvláštní době, která si žádá zvláštní opatření, zvláštní průběhy i zavedených zvyklostí nebo ceremoniálů. Víme, že se pan prezident potkává s kandidáty na ministry a tam pochopitelně hraje roli aspekt času, protože cítíme, že nová vláda by měla být ustavena co nejdříve vzhledem k té situaci. Myslím si, že předávání státních vyznamenání je věc prestižní, ale není politická. Spíš je to záležitost společenská, aspekt času není až tak alarmující. Určitě to není dobré odkládat neustále, ale chápu, že ta situace je momentálně obtížná.

Je to určitě situace, která trápí nejen oceněné, ale také jejich blízké.
Jindřich Forejt, bývalý šéf hradního protokolu

Jak je to podle vás těžké pro vyznamenané a jejich blízké?

Vyznamenaní zase informují svoje blízké, hosty, které tam chtějí mít, které by chtěli pozvat. To se netýká pouze těch osobností, ale týká se to celého spektra dalších lidí kolem nich. Je to určitě situace, která trápí nejen oceněné, ale také jejich blízké.

Reklama

Doporučované