Hlavní obsah

Gazdík s Polčákem neumí vysvětlit, kdo jim platil telefony s šifrováním

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Dva politici STAN s obranou před odposlechy: Nynější ministr školství Petr Gazdík (vlevo) v doprovodu europoslance Stanislava Polčáka. Snímek je z roku 2017.

Reklama

Za speciální software, který chrání telefon před odposlechy, zaplatí běžný klient během 10 let kolem 150 tisíc korun. Gazdík říká, že neplatil nic, a odkazuje na Polčáka. Ten však ohledně úhrady mlží.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Končící ministr školství Petr Gazdík a europoslanec Stanislav Polčák, donedávna čelní politici hnutí STAN, nejsou schopni vysvětlit, jakým způsobem platili soukromé firmě CircleTech za šifrovací software, jímž byly více jak deset let vybaveny jejich mobilní telefony.

Jde o tentýž software bránící odposlechům, který využívala i skupina kolem zlínského podnikatele Michala Redla, trestně stíhaná kvůli podezření z korupce v pražském dopravním podniku.

Petr Gazdík uvádí, že on za kryptografickou ochranu, jejíž běžná cena se pohybuje v řádu desítek tisíc korun, nikdy nic neplatil. Odkazuje přitom na kolegu Polčáka, jenž mu měl telefon zajistit.

„Musíte se zeptat pana Polčáka. Já neplatil nic,“ reagoval Gazdík na dotaz Seznam Zpráv. Ovšem ani europoslanec Polčák neuvedl, že by sám někdy něco hradil. Připustil však, že měl od majitele firmy speciální cenu.

Kolem 150 tisíc za 10 let

Klienti zmíněné pražské firmy CircleTech běžně platí za užívání licence 70 tisíc korun pro první dva roky užívání. A potom za obnovu na každé další dva roky částku 19,5 tisíce.

Teoreticky tak každý uživatel během deseti let zaplatí asi 150 tisíc korun. Gazdíka s Polčákem by taková služba stála v součtu 300 tisíc.

Tuto cenovou politiku uvedl na dotaz Seznam Zpráv obchodní ředitel CircleTech Radim Rindler a redakci ji potvrdil i jeden z uživatelů kryptografické ochrany s tím, že na stejném principu platí firmě již dlouhou řadu let.

Obchodní ředitel CircleTech redakci sdělil, co se stane, když některý z klientů za obnovu licence, která zahrnuje i aktualizace softwaru, nezaplatí. „Vypneme SIP účet, tedy spojení uživatele prostřednictvím aplikace s ostatními uživateli,“ popsal ve zkratce následky.

Kdyby Petr Gazdík se Stanislavem Polčákem v dvouletých cyklech řádně neplatili, jejich telefony by sice zůstaly funkční, ale s nikým dalším by si už tímto „diskrétním“ způsobem nezatelefonovali.

Ovšem oba politici dle zjištění policie používali telefon s šifrováním donedávna i k hovorům s Michalem Redlem, který pochází ze Zlínska jako oni.

Dostal jsem to kvůli Věcem veřejným

„Předpokládám, že to platil on (Polčák),“ uvedl opět s odkazem na kolegu ze STAN ministr Gazdík, který v souvislosti s trestní kauzou ohlásil svou rezignaci.

Dokonce z jeho slov plyne, že ani netušil, že se standardně platí po dvou letech obnovovací poplatek. „Pokud já mám správné informace, je to jednorázový poplatek při pořízení a dál se již nic neplatí,“ uvedl.

Ministr také sdělil, že telefon s šifrovací aplikací „dostal“ od kolegy Polčáka v roce 2011. „A to kvůli možným odposlechům ze strany Věci veřejné,“ zdůvodnil přijetí speciálně vybaveného mobilu odkazem na činnost někdejší vládní partaje, která byla po roce 2010 součástí Nečasova kabinetu.

Pro připomenutí: Neformálním lídrem Věcí veřejných byl podnikatel Vít Bárta, jenž před vstupem do politiky s rodinou vlastnil bezpečnostní agenturu ABL.

Společnost CircleTech

  • Pražská softwarová firma, byla založena v roce 2004.
  • Na trh vstoupila v roce 2005 s nabídkou zabezpečené SMS komunikace.
  • Sama uvádí, že už v roce 2007 se formou „nepřijatelného nátlaku“ snažila získat klíč k jejímu systému Bezpečnostní informační služba.
  • V roce 2010 představila novou aplikaci pro kompletní šifrování hovorů, zpráv i e-mailů.
  • A ve stejném roce deník MF Dnes informoval o dalším případu, kdy se důstojníci BIS údajně snažili tehdejšího spolumajitele firmy Jiřího Šatánka za peníze dotlačit k zpřístupnění systému, aby se tajná služba dostala k obsahu šifrované komunikace.

Zvláštní pobídková politika

Ani europoslanec Polčák otazníky kolem placení za speciální software nerozptýlil. Na opakovaný dotaz ohledně svého i Gazdíkova telefonu uspokojivou odpověď neposkytl.

Výslovně vyloučil, že by jim mobily pořídil Michal Redl, jenž je podle zjištění policie rozdával kvůli konspiraci ostatním členům skupiny, kterou nyní policie stíhá.

Stanislav Polčák naznačil, že měli od firmy CircleTech speciální cenové podmínky. „My jsme si jej (software) s panem Gazdíkem pořídili hned na samém počátku jeho fungování, tehdy majitel stanovil zvláštní licenční pobídkovou politiku,“ reagoval Polčák, aniž by ozřejmil detaily naznačeného zvýhodnění.

„Musíte se obrátit na majitele softwaru, takto nám to bylo vysvětleno. My jsme byli jedni z úvodní skupiny uživatelů. Tehdy panovalo přesvědčení, že pan Bárta disponuje prostředky pro odposlouchávání komunikace a zájem na ochraně politicky citlivých informací byl značný,“ spojuje taktéž Polčák pořízení telefonů s údajnými aktivitami bývalého politika z Věcí veřejných.

Kdo konkrétně z firmy CircleTech jim dal speciální cenové podmínky, europoslanec neřekl. S redakcí Seznam Zprávy po sérii otázek přestal komunikovat.

Exministr Němec mlčí

Ve spojení s CircleTech je uváděn i někdejší ministr spravedlnosti z let 2004 až 2006 Pavel Němec, byť nikde v obchodním rejstříku nefiguruje. Management firmy CircleTech se k Němcovi nevyjadřuje. Podle policie byl Pavel Němec v kontaktu i s nyní vazebně stíhaným Michalem Redlem. Právě on měl „Redlově“ skupině zprostředkovat dodávku speciálně vybavených mobilů.

Zda o cenově výhodné telefony s obranou proti odposlechům jednali Polčák a případně i Gazdík právě s Pavlem Němcem, zůstalo politiky rovněž nezodpovězeno.

Pavla Němce se Seznam Zprávy snažily kontaktovat, a to přes jeho advokátní kancelář. K záležitosti se nijak nevyjádřil.

S přispěním Radka Nohla a Ondřeje Koutníka.

Reklama

Doporučované