Hlavní obsah

Generál: Na Slovensko pošleme pandury, vyloučené nejsou ani tanky

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

U jednotky na Slovensku jsou kromě Čechů také vojáci USA.

Reklama

Čeští vojáci nasazení na Slovensku jsou v případě nutnosti připraveni bránit alianční hranici. V rozhovoru pro Seznam Zprávy to během návštěvy jednotky NATO řekl velitel Velitelství pro operace Josef Kopecký.

Článek

Od zvláštního zpravodaje na Slovensku.

Čeští vojáci velí mnohonárodní jednotce NATO, která se na Slovensku formuje v souvislosti s posílením východního křídla Severoatlantické aliance po ruské invazi na Ukrajinu. Stávající česká jednotka zůstane na Slovensku do 18. června, poté ji vystřídají členové mechanizovaného praporu ze Žatce.

Velitel Velitelství pro operace Josef Kopecký v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že se na Slovensku počítá s nasazením českých pandurů a nevyloučil ani tanky.

„V další fázi sem přijedou pandury, v budoucnosti nevylučujeme ani tanky, protože skladba mezinárodní bojové skupiny se v čase mění,“ říká generál Kopecký.

Jaké je nyní složení jednotky NATO na Slovensku?

Parlament schválil v březnu mandát do 650 vojáků. Česká republika byla schválena jako vedoucí národ, náš mandát 650 lidí ale nemůže být naplněný hned od začátku. Museli jsme rychle přijet, začít plánovat, dělat dohody plus koordinovat další národy. Je tady 250 vojáků, z toho dvě třetiny je bojový prvek, rota výsadkářů ze 43. výsadkového pluku z Chrudimu.

Jak to bude vypadat v následujících týdnech, přijedou sem i jiné jednotky?

Teď je tady nultá rotace, ta bude končit v druhé polovině června a bude vystřídána další jednotkou, která bude čítat do 500 vojáků. Bude to jednotka z mechanizovaného praporu.

+5

Jak vnímáte to, že je hned v sousední zemi válka?

Máme informace a pracujeme s tím. Týká se to samozřejmě celé armády. Víte, jaké jsou kroky státu, jsou tam nějaké dary pro Ukrajinu. Vedle té situace je to pro naši armádu také příležitost využít zkušenosti a poznatky. A jak to vypadá, tak se urychlí i nákupy zbraní.

Jaké jsou hlavní cíle bojového uskupení NATO na Slovensku?

Má to tři hlavní oblasti. Jedna je odstrašení, kdy svoji přítomností počty vojáků představují určitou sílu, takže je to protiváha. Dále je to výcvik, který se tady aktivně provádí, který reaguje na to, jak se dnes vede válka. A třetí úkol je být připravený v případě potřeby vést bojovou činnost. Vojáci jsou připraveni bránit alianční hranici.

Nasadí armáda na Slovensku kromě profesionálních vojáků také aktivní zálohy?

Možnost se otevřela, aktivní zálohy jsou v procesu výběru. Při nasazení do zahraniční operace je nutný souhlas vojáka. Takto narychlo se zřejmě nepodaří naplnit maximální počet, který jsem si představoval. Říkal jsme si, že by se dalo nasadit i 40 vojáků aktivní zálohy, ale jsou tam legislativní překážky. Pro další rotaci, která bude následovat od listopadu, jsme schopni nasadit v jedné rotaci až 45 členů aktivních záloh.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Rozhovor s velitelem Velitelství pro operace Josefem Kopeckým.

S jakou technikou tady pracují čeští vojáci?

Vojáci z Chrudimi mají svoji klasickou výzbroj. Ruční zbraně plus lehká bojová vozidla Cayman, v další fázi sem přijedou pandury, v budoucnosti nevylučujeme ani tanky, protože skladba mezinárodní bojové skupiny se v čase mění. Jsou tady Američané s jednou rotou, jsou tady Němci s jednou rotou, jsou tady Slovinci. Slovenská strana přidala do další sestavy ještě minometnou četu.

Jak je pro českou armádu prestižní, že je vedoucí zemí na Slovensku?

My jsme v této pozici byli třeba v Mali. Máme s tím za ty roky působení v zahraničích operacích bohaté zkušenosti. Když je někdo takto vybraný a má odpovědnost za řízení, velení a daří se ten úkol plnit, jsou to body pro Českou republiku.

S českými a slovenskými vojáky spolupracují na Slovensku také Američané.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované