Hlavní obsah

Globus zařadil zpátečku. Čechy na zkušenou do Ruska nepošle

Foto: Profimedia.cz

Rusko je vedle Česka a domovského Německa třetím trhem, kde obchodní řetězec působí. A zůstal tam i po zahájení války na Ukrajině.

Reklama

Obchodní řetězec Globus, který zůstává i po napadení Ukrajiny na ruském trhu, ustoupil od plánu vyslat české pracovníky na „dobrovolnou“ služební cestu do Ruska. Vedení firmy připustilo, že načasování cesty „nebylo nejcitlivější“.

Článek

Zaměstnanci českých hypermarketů Globus na služební cestu za kolegy do Ruska nakonec nepojedou. Vedení německého maloobchodní řetězce od tohoto kontroverzního plánu, který se podle neoficiálních informací měl uskutečnit během dubna, nakonec ustoupilo. A to poté, co o celé věci informovaly Seznam Zprávy. 

Na dotaz redakce to potvrdila mluvčí Globus ČR Aneta Turnovská. „Pracovní cesta měla proběhnout pouze za účelem výměny provozních zkušeností mezi kolegy. Její plánování v této situaci však bylo chybou, proto jsme od tohoto plánu upustili,“ reagovala na dotaz.

Uvažovaná cesta „na zkušenou“ do země, která vyvolala válku na Ukrajině, se setkala s velmi negativními reakcemi. A to přesto, že vedení ubezpečovalo, že účast je dobrovolná. Vedení firmy dnes podle informací Seznam Zpráv poslalo zaměstnancům dopis, kde se k celé věci vyjadřuje v podobné duchu jako mluvčí firmy.

„Rádi bychom vám v první řadě vysvětlili, že za tímto plánem nebyl špatný úmysl – naší snahou byla opravdu jen profesionální a dobrovolná výměna provozních zkušeností. Načasování však nebylo nejcitlivější, a proto jsme také přistoupili k upuštění od tohoto plánu,“ píše vedení firmy v dopise, jehož kopii redakce získala (viz níže).

Jak Seznam Zprávy uvedly, cesta některých zaměstnanců do Ruska byla naplánována za situace, kdy ruská filiálka německého řetězce Globus je už půl roku řízena z Prahy.

Dlouholetý generální ředitel ruské dceřiné firmy Volker Schaar se loni během prázdnin přestěhoval do české metropole. Dnes souběžně řídí české i ruské hypermarkety, do Ruska za tamními zaměstnanci v pravidelných intervalech létá.

Kdo všechno měl z Česka do Ruska jet, není známo. Podle zdrojů Seznam Zpráv se hovořilo hlavně o ředitelích šestnácti tuzemských hypermarketů, firma ale tuto informaci nepotvrdila.

Z dopisu zaměstnancům Globusu

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

v minulém týdnu se na internetu objevila zpráva, ve které se stal Globus terčem kritiky, mimo jiné kvůli plánované služební cestě některých kolegů do Ruska. Rádi bychom vám v první řadě vysvětlili, že za tímto plánem nebyl špatný úmysl  naší snahou byla opravdu jen profesionální a dobrovolná výměna provozních zkušeností. Načasování však nebylo nejcitlivější, a proto jsme také přistoupili k upuštění od tohoto plánu.

Velice nás mrzí, že tato věc vyvolala tak negativní reakce, obzvlášť směrem k vám, zaměstnancům. Chápeme, že nyní můžete mít řadu otázek a nejistot. Chceme vás ale ubezpečit, že nám tato situace není lhostejná. Jsme silná a stabilní společnost, a jsme zde pro vás.

Rádi bychom zdůraznili, že s dotazy či starostmi ohledně aktuálního dění se můžete s důvěrou kdykoliv obracet na své nadřízené…

Vedení společnosti

Reklama

Doporučované