Hlavní obsah

Glosa: Covid necovid, máme prezidenta supermana. Nikdo nezvládne to, co on

Foto: Profimedia.cz

Sanitka s prezidentem přijíždí z nemocnice do lánského zámku ve čtvrtek 25. listopadu. Za několik hodin se pro něj musela vrátit kvůli pozitivnímu testu na covid.

Reklama

Promořovací party v Lánech tuto neděli? Nic není nemožné.

Článek

Je mu 77 let. Trpí několika chronickými onemocněními: pravděpodobně cirhózou jater, cukrovkou a neuropatií, takže nemůže chodit. Aby toho nebylo málo, teď do toho ještě chytil covid.

Přesto si Miloš Zeman, toho času prezident, nechce na nic stěžovat. Možná někteří jiní důchodci by v takové situaci naříkali, kdovíjak jak je všude píchá, že už nejsou bez pomoci nic schopní udělat, že se už je ani nenavštěvují žádní kamarádi…

Ale kdepak Miloš Zeman. Sám také ví, že bědovat nemá smysl, protože k svým nemocem se dopracoval svým životním stylem. Pořád měl v jedné ruce skleničku s alkoholem a v druhé cigaretu. Odmítal jíst zeleninu. Sportovcům se posmíval. Pohrdal vegetariány i abstinenty, a kouření dokonce propagoval.

Přesto nezlomné odhodlání, s jakým zvládl více než měsíční hospitalizaci v nemocnici, by se mělo vyučovat v léčebnách dlouhodobě nemocných. Jiní by to dávno vzdali. To Zeman ne. Jeho silná vůle dál pokračovat v tom, co dělal celý život, ho držela na vodou.

Vezměte si jen, když ležel na hadičkách na anesteziologicko-resuscitačním oddělení a měl do žaludku zavedenou vyživovací sondu. Lékaři věštili nejčernější scénáře s tím, že minimálně už nebude schopen dál dělat svou práci.

Miloš Zeman se i v tak kritickém stavu odmítl smířit s prognózu, nechtěl být poraženecký. Aby to nějak symbolicky vyjádřil, tak si místo výživy z kapaček dal k obědu raději meruňkové buchty, a na další den si dokonce poručil vinnou klobásu s bramborovou kaší.

Nebo teď naposledy. Felčaři ho chtěli donekonečna držet v nemocnici, aby se alibisticky kryli, znáte je, kdyby se jako něco přihodilo. Jenže Zeman se opět nepodvolil – odvážně podepsal revers a odjel na svou chalupu do Lán.

Je to náš hrdina a nepodřídí se ani teď, když chytil covid a musel se vrátit do toho ztraceného špitálu. Rozhodl se, že jako prezident dodrží svůj slib, své chlapské slovo a jmenuje Petra Fialu premiérem.

Odmítá se podřídit nařízené dvoutýdenní izolaci – zvlášť, když nemá žádné příznaky – do které epidemiologové nelítostně ženou všechny covid pozitivní. Miloš Zeman je hrdina a není to poprvé, co takhle bojuje proti totalitě. Jako náš vzor nám ukazuje, jak se máme v případě nákazy chovat. Hlavně se „nepodělat“.

Žádná Svrčinová, nebo jak se ta hlavní hygienička jmenuje, mu v tom nezabraní. A jestli se snad Petr Fiala bude bát dostavit na nedělní promořovací party do Lán nebo se bude vymlouvat, že nehodlá porušovat pravidla, jeho škoda. Náš Miloš Zeman jmenuje premiérem našeho Vráťu Mynáře!

Reklama

Doporučované