Hlavní obsah

Glosa: Jak se peče důchodová reforma s ANO a SPD. Máme Jurečkovy zápisky

Foto: ČTK / Vondrouš Roman, ČTK

„Jsme proti asociální Fialově vládě.“ Ilustrační snímek.

Reklama

„Jenom ať se vzájemně nezdržujeme.“ Úryvky ze stenografického záznamu politických jednání o prvopočátcích důchodové reformy z března 2023.

Článek

Marian Jurečka, chystající nepopulární téma číslo jedna - důchodovou reformu - bojuje na více frontách. Ministr práce a sociálních věcí nejprve v úterý večer jednal se špičkami vládní koalice, aby se pak ve středu ráno sešel se zástupci opoziční SPD. Už před týdnem o tomtéž jednal s předáky hnutí ANO.

Pětikoalice se už blíží k shodě. Jednoduše řečeno, důchody se už nebudou zvyšovat takovým tempem jako doposud a zároveň se do penze bude odcházet později. Konkrétní důchodový věk se bude lišit a bude záležet na náročnosti profese. Spor je klasicky v detailu - které všechny práce jsou tak úmorné, že by měly mít nárok na dřívější penzi? Určitě se tak cítí každý, že ano.

Naopak s hnutím ANO a SPD se Jurečka neshodl vůbec na ničem. Pochvalme alespoň vládu, že se o penzijní reformě - tématu přesahující několik volebních období - snaží bavit i s opozicí. Chce se vyhnout tomu, co se stalo před deseti lety. Pravicová Nečasova vláda si tehdy silou prosadila důchodovou reformu, aby ji následně hned po volbách zrušil Sobotkův levicový kabinet.

Důchody prakticky

Marian Jurečka už asi tuší, že opozici stejně nepřesvědčí. A že až přinese návrh penzijní reformy do Sněmovny, čeká tam další obstrukční peklo. Přesto schůzky s opozičními předáky nemusí považovat za ztracený čas, kde jen musel předstírat zájem diskutovat s politickými rivaly. Opoziční politici teď minimálně nebudou moci říkat, že je vláda nevyslechla.

Ani opoziční hnutí ta setkání nemyslí úplně vážně. Svědčí o tom fakt, že na schůzky se nedostavili jejich předsedové. Jako kdyby se Andrej Babiš (čím je teď vlastně zaneprázdněn?) ani Tomio Okamura nechtěli ušpinit dohodou s asociální vládou, jak Fialův kabinet titulují.

Pokud si ministr Jurečka na jednáních dělal poznámky, asi nevznikl zápis slibující nějakou velkou politickou dohodu na největším i nejrychleji rostoucím státním výdaji a zabránění krachu veřejných financí. Stenografický záznam by spíš mohl vypadat nějak takto:

Schůzka s hnutím ANO, 15. března, přítomni Karel Havlíček, Alena Schillerová, Aleš Juchelka.

Jurečka: Mám tady tři návrhy, jak do budoucna brzdit růst důchodů…

Havlíček: Házíte důchodce přes palubu! Neustoupíme ani o píď, slušný důchodce, co celý život poctivě dřel, musí mít slušný důchod! Ale jsme samozřejmě připraveni se o tom seriózně bavit.

Jurečka: Takže buď budeme penze pravidelně zvyšovat jen v lednu a mimořádné valorizace vůbec nedělat, nebo při vysoké inflaci dáme všem jednorázovou částku pět tisíc korun, a třetí možností je snížení mimořádné valorizace důchodů jen na polovinu růstu inflace. Co se vám líbí nejvíc?

Schillerová: Nic! Je to nehoráznost, berete si ty nejslabší, co celý život poctivě dřeli, jako rukojmí! Ale chceme být konstruktivní opozicí. Když nám dáte přesná data, uděláme si vlastní analýzy a jsme ochotni se o tom bavit.

Jurečka: Co vy, pane Juchelko, jaký máte názor?

Juchelka: Pan Babiš mi řekl, že sem na tu schůzku mám jít, protože jednou mě udělá ministrem práce a sociálních věcí.

Schůzka s hnutím SPD, 22. března, přítomni Radim Fiala, Lucie Šafránková.

Jurečka: Jenom ať se vzájemně nezdržujeme. Naše návrhy na důchodovou reformu asi znáte - je tam alespoň jedna věc, se kterou byste souhlasili?

Fiala: Jsme proti asociální Fialově vládě, která není schopna řešit vysoké ceny základních životních potřeb, zejména potravin a energií, nedostatek léků, uprchlickou krizi, krizi v oblasti bydlení ani další společenské a ekonomické problémy, jako je brutální diktát Bruselu…

Jurečka: Počkejte, Radime, neblbněte a nemluvte jako Tomio, když tu teď není. Vždyť vy jste byl dříve členem ODS, patřil jste k tvrdému klausovskému jádru, takže určitě chápete potřebu penzijní reformy, ne?

Fiala: Samozřejmě, jsem pravicový podnikatel. My v SPD ale žádáme komplexní řešení. Nejen důchody, ale také prorodinnou politiku, vyšší porodné, vyšší rodičovský příspěvek, vyšší přídavky na děti, zrušení sociálních dávek nepřizpůsobivým a nulové daně na potraviny. Zároveň chci říct, že odmítáme další deficity státního rozpočtu a růst veřejného dluhu.

Jurečka: Paní kolegyně, vy budete za SPD členkou důchodové komise. S jakými návrhy tam jdete?

Šafránková: Počkejte, tady to mám… okradli jste tři miliony důchodců, sirotků a invalidů. Hnutí SPD zahájilo petici občanů za demisi vlády Petra Fialy, která škodí českým občanům a rozvrací naši zemi. Podepíšete?

Jurečka: Tak vám děkuji, už musíme končit. Já teď tady mám Zdeňka Nytru, předsedu senátorského klubu ODS. On je sice velký pravičák, ale také vášnivý hasič. Takže mi to tady celý boří - lobbuje za podnikové hasiče, aby i oni mohli odejít do předčasného důchodu. A já, jestli tu reformu někdy dodělám, půjdu v tu ránu za nimi, to se mi snad nikdo nebude moct divit…

Reklama

Doporučované