Hlavní obsah

Glosa: Surově chránit Babiše před školákem. Úkol nehodný policie

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Mítinky Andreje Babiše jsou vypjaté. Na snímku atmosféra čtvrtečního setkání s lidmi v Táboře.

Reklama

Politické mítinky Andreje Babiše přerůstají v sérii skandálů. Policisté v civilu hrubě zatkli ženu a školáka.

Článek

Chápu přítomnost policie na mítincích Andreje Babiše. Jde o akce relativně hromadné. Střetávají se tady lidé s extrémně protichůdnými názory. Jako třeba na fotbale. Je to prostor, kde hrozí konflikt. Pokud by bývalého šéfa kabinetu před obytňákem, s nímž jezdí po republice, někdo z davu napadl a policie by útočníka nezastavila, všichni by se právem ptali, kde byly uniformy.

Chování policie se ovšem bohužel vymklo normám slušnosti. Respekt zveřejnil otřesnou story. Policisté v civilu v jihočeských Borovanech ve třech zaklekli žáka základní školy. Navíc šlo o hocha s autismem, o čemž je matka chlapce – aniž by si byla jistá, s kým vlastně hovoří – informovala. A sdělila jim také, že její syn, vystaven emočně vypjaté situaci, může skončit v epileptickém záchvatu. Vše marno.

Hochovi, který, ano, ne úplně moudře, sebral Babišovi reproduktor, ale následně ho jeho nohsledům, kteří jej naháněli po okolí, bez diskusí vrátil, klečel stokilový neuniformovaný chlap na krční páteři. Další dvě býčí šíje mu páčily ruce za záda. Poté žáka osmé třídy tajní policisté odtáhli pryč a nechali jej odvézt k výslechu na služebnu.

Pochopitelně, neznáme všechny nuance. Všeobecné rozhořčení vyvolaly snímky fotoreportéra Respektu Milana Jaroše. Jeden z policistů má například na hlavě reklamní Babišovu kšiltovku a s gustem líže zmrzlinu.

Už to je, myslím, neobhajitelné.

Aféry na Babišových akcích

Skandál se školákem není jediný.

Policisté, pravda, hlavně ti městští, si vždy přivydělávali „na dveřích“, tedy jako vyhazovači z diskoték. Mítink pravděpodobného kandidáta na prezidenta je ale, myslím, trochu jiná liga. A přítomnost policie by měla mít výrazně jinou úroveň.

Těžko říct, zda to vedení docvaklo samo, nebo se jen PR útvar v panice snažil minimalizovat reputační škody, když ve čtvrtek hodinu před půlnocí zveřejnil na sociální síti prohlášení nového policejního prezidenta Martina Vondráška. Kaje se, že je informacemi zveřejněnými v souvislosti se zákrokem v Borovanech naprosto znechucen. „Celou věc proto předám k prošetření Generální inspekci bezpečnostních sborů. V reakci na aktuální dění se proto během zítřejšího dne sejdu s jihočeským krajským ředitelem, od kterého budu chtít vysvětlení. Nepřipustím, aby příslušníci Policie ČR nedodržovali zákony této země a nectili její demokratické principy.“

Další skandál na Babišově mítinku

Policie v civilu zatkla odpůrkyni šéfa hnutí ANO.

Fajn, díky. Je to ale k ničemu, když se zhruba ve stejnou dobu na internetu objeví video, kde Andrej Babiš na mítinku v Táboře spílá některým svým odpůrcům – ano, nevkusně vulgárním – do nacistů a fašistů.

A ptá se, kde je policie, aby zasáhla. Následně si v davu najde chlapíka, v daném případě výjimečně uniformovaného, a s mikrofonem u úst mu klade sugestivní otázky: „Pane kolego, můžete nám říct, proč neoddělíte tyhle agresory, kteří narušují veřejný pořádek?“ A uděluje nebohému muži rozkaz: „Prosím vás, dělejte svou práci.“

Jistě, „pane prezidente“.

Máme se nač těšit.

Oprava: Opravili jsme nesprávný údaj o chlapcově věku z „osmiletého“ na „žáka osmé třídy“. Za chybu se čtenářům omlouváme.

Reklama

Doporučované