Hlavní obsah

Glosa: Zeman dělá dřevo na zimu 2025/26. Buďte jako on!

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Miloš Zeman při návštěvě Ústeckého kraje v říjnu 2022.

Reklama

Objev principu „jmenování do foroty“ bude jedním z nedůležitějších ústavních odkazů prezidentské desetiletky.

Článek

Představa, že by dosluhující prezident republiku předzásobil různými ústavními akty, asi jako se řeže dříví na zimu nebo dvě dopředu, je svůdná. A podle všeho i reálná: živě se spekuluje, že by Miloš Zeman ještě jmenoval nového předsedu Ústavního soudu, jen s odloženou platností – protože mandát Pavla Rychetského končí teprve v srpnu 2023. Zatímco mandát Miloše Zemana v březnu 2023, takže v srpnu bude na jeho místě někdo věřme že úplně jiný.

Pavel Rychetský sice nesměle namítá, že „z hlediska formálně právního nemůžu někoho jmenovat do obsazené funkce“, ale takové maličkosti jsou pod prezidentovy rozlišovací schopnosti. Ostatně, nemívá snad Česko po volbách nějaký čas ne jednoho, ale hned dva premiéry? Tak vidíte.

Zemanovi životopisci si pomalu ale jistě lámou hlavu, co bude jeho největším odkazem. Co z bohatství jeho vkladů do české ústavnosti vybrat jako to nejcennější. Objev principu „jmenování do foroty“ bude tohoto zlatého fondu ozdobou.

Devět z deseti sociologů, ekonomů a psychologů se shodne, že velkou strázní posledních krušných let jsou nejistota a nepředvídatelnost. Naše životy doprovází zvýšená dávka entropie – akutní přinejmenším od časů potýkání se s covidem. Poptávka po tom „vědět co bude“ rapidně stoupla. A kdo jiný by z nás tuhle tíseň měl sejmout, než prezident–prognostik?

Proto tam, kde to jen trochu s ústavou pod paží půjde, řekne „co bude“ – na léta dopředu.

Bohužel, v některých případech jistotu a předvídatelnost komplikuje skutečnost, že prezidentovo rozhodnutí vyžaduje spolupodpis předsedy vlády. Takže – ale kdo ví? – asi například nebude možné, aby příští týden předstřelil státní vyznamenání na léta 2023–2030. Ani vyhlášení parlamentních voleb 2025 není úplně jisté. A které milosti připadnou na druhé pololetí 2024, zatím netuší ani Pavel Blažek.

Kdežto rozpis mandátů členů Bankovní rady ČNB je jasný minimálně do roku 2050. Seznam perspektivních studentů ekonomie, včetně těch, kteří se teprve narodí, už si na Hradě podtrhávají.

Podobně předvídavě by šlo postupovat i u jmenování budoucích premiérů a ministrů – ale legislativní odbor Kanceláře prezidenta republiky tuto cestu nedoporučil coby příliš komplikovanou, s odvoláním na pravděpodobnou existenci voleb.

Mýcení nejistoty a neočekávatelnosti nejvyšším ústavním činitelem, respektive jeho 100procentní prognostická úspěšnost, samozřejmě inspiruje i plánování tzv. běžných životních aktivit. Možná se už sbírají senátorské podpisy pro nějakého prezidentského kandidáta 2043. Hokejový svaz rozhodne, kdo bude státním trenérem za deset let. Restaurace sestaví polední menu ne na příští týden, ale na rok. Rodiče vyberou svým školou povinným dětem životní partnery, a ti rovnou přednastaví jména svých budoucích potomků.

Všechno má být jasné dopředu. Žádné spoléhání se na náhodu, konec stresujících momentů překvapení a laciných senzací. Více klidu na práci. Miloš Zeman dobře ví, co dělá.

Reklama

Doporučované