Hlavní obsah

Hašek pozastavil členství v ČSSD. „Neříkám sbohem, pouze na shledanou“

Foto: Seznam Zprávy

Někdejší politik ČSSD a dnes advokát Michal Hašek.

Reklama

Byl starostou, poslancem i hejtmanem, vše zničila tajná schůzka s prezidentem v Lánech. Teď se Michal Hašek chce věnovat své advokátní kanceláři a s politikou na čas skončit.

Článek

Někdejší hlavní tvář sociální demokracie Michal Hašek přerušil své členství v ČSSD. Spolustraníkům ve svém domovském okrese Brno-venkov to oznámil před Velikonocemi, nyní to potvrdil Seznam Zprávám.

„O přerušení členství jsem požádal z profesních důvodů. Od 1. ledna jsem samostatným advokátem a pracuji na projektech, kdy jsem ze strany klientů akceptoval požadavek, abych utlumil své politické aktivity,“ uvedl Hašek.

A neodpustil si rýpnutí do svého letitého vnitrostranického soupeře, expremiéra Bohuslava Sobotky. Ten loni opustil řady ČSSD tak, že nezaplatil členský příspěvek. „Přišlo by mi trapné po 24 letech utíkat ze sociální demokracie tak, že nezaplatím roční příspěvek ve výši několika set korun, jak to udělali jiní,“ říká Hašek.

Pozastavení členství však především někdejšímu hejtmanovi nechává otevřená vrátka pro případný návrat. Pokud by si odchod rozmyslel, stačí napsat na stranický sekretariát dopis, že se vrací.

„Neříkám sbohem, pouze na shledanou. Ale nepočítám s tím, že bych v příštích letech aktivně zasahoval do dění v ČSSD nebo za ni kandidoval,“ dodává. Na druhou stranu Hašek nemůže ani jako člen s pozastaveným členstvím bez svolení strany kandidovat za jinou partaj. Pokud by to udělal, přestal by být členem automaticky.

Proti Šmardovi

Ačkoliv tvrdí, že přerušuje členství z pracovních důvodů, netají se tím, že s jednáním současného vedení Lidového domu nesouhlasí – ostatně během poslední volby předsedy strany volil proti Michalovi Šmardovi. Podle něj nechává ležet na ulici hlasy lidí, kteří reálně chudnou a bojí se budoucnosti.

„A místo organizace veřejných demonstrací a práce mezi lidmi se nové vedení pere s vlastní členskou základnou ohledně prodeje majetku ČSSD,“ míní Hašek. Svůj krok prý nekonzultoval ani s prezidentem Milošem Zeman, ani s předsedou strany Michal Šmardou. „Je to čistě mé osobní rozhodnutí,“ uvedl.

Michal Hašek vstoupil jako nadějný regionální politik do ČSSD ve svých 22 letech v roce 1998. Do pražské politiky jej přivedl matador ČSSD Zdeněk Škromach, který z něj udělal tajemníka poslaneckého klubu, kterému v tu dobu šéfoval. V roce 2002 se Hašek jako šestadvacetiletý stal poslancem, následně jihomoravským hejtmanem, jednu dobu vykonával obě funkce zároveň.

Jeho politickou kariéru zničila lánská schůzka po volbách 2013, kdy část špiček ČSSD bez vědomí jejich předsedy Bohuslava Sobotky odjela ve volební večer za prezidentem Zemanem jednat o povolebním uspořádání. Hašek následně o schůzce lhal ve vysílání ČT.

Až na jednu jedinou výjimku – pozdějšího ministra vnitra Milana Chovance – pak Sobotka účastníky vyhnal ze strany nebo pokrátil jejich vliv. Hašek se z tohoto politického fiaska již pořádně nevzpamatoval.

Poslední funkci, kterou v české politice zastával, byl politický náměstek na Ministerstvu vnitra za sociálního demokrata Jana Hamáčka. Spolu s ním pak chystal i kampaň do sněmovních voleb. ČSSD se ale do Sněmovny již nedostala.

Reklama

Doporučované