Hlavní obsah

Hezké přání, ale teď ne, řekl Fiala k americké základně v Česku

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Premiér a předseda ODS Petr Fiala.

Reklama

Premiér Petr Fiala se vyjádřil k tomu, že by v budoucnu mohla být v Česku americká základna. V rozhovoru pro Aktuálně.cz řekl, že toto téma zatím není na stole.

Článek

Premiér Petr Fiala potvrdil, že vláda o americké základně v Česku nejedná a že to je v tuto chvíli maximálně tak hezké přání.

„Je to určitě pěkné téma. Pro mě jako občanského demokrata se to pěkně poslouchá, ale opravdu je to jenom hezké přání,“ řekl premiér Aktuálně.cz k možnosti stálé americké vojenské přítomnosti. Zdůraznil, že nejde o aktuální téma. „Reálná jednání se o tom nevedou,“ řekl.

Je to určitě pěkné téma. Pro mě jako občanského demokrata se to pěkně poslouchá, ale opravdu je to jenom hezké přání.
Petr Fiala, premiér a předseda ODS

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o víkendu řekla, že po Velikonocích bude jednat v USA se svým protějškem Lloydem Austinem a chce otevřít i téma americké přítomnosti v Česku. V souvislosti s tím se začalo mluvit o americké základně na území Česka. V rozhovoru pro Seznam Zprávy řekla, že americká základna skutečně není na stole a že celé téma vzniklo v atmosféře kongresu ODS během víkendu.

„Americká základna v České republice není na stole. Už to opakuji tři dny. Jako občanka Černochová a politička ODS jsem pro, aby v Česku základna byla. Celé téma vzniklo v kongresové atmosféře, kde to zmínil Saša Vondra, který vyslovil své letité přání, aby základna v České republice byla. To bylo politické, hodnotové prohlášení,“ řekla ministryně ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

Ministryně obrany Černochová spustila svým vyjádřením na české politické scéně debatu o americké základně, o které se ale nejedná. Tématu se chopil i expremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Řekl, že by zřízení základny nepodpořil a považuje to za zbytečné. Přítomnost amerických vojáků na českém území považuje Babiš za citlivé téma. „Nejlepší by bylo na to udělat referendum,“ uvedl. Dodal, že nemá informaci o tom, že by to NATO po Česku chtělo.

Předseda sněmovního zahraničního výboru Marek Ženíšek (TOP 09) na Babišova slova reagoval tím, že o bezpečnosti státu se nerozhoduje v referendech. „To chtějí jen ti, co mají zájem na tom, aby tu bezpečno nebylo,“ napsal na Twitteru.

Česko by mohlo podle Černochové uzavřít dohodu jako Slovensko, na jejímž základě Američané mohou v zemi využívat dvě vojenské základny. Nalézt dohodu by podle ní chvíli trvalo, v Česku by ji schvalovaly obě komory Parlamentu.

Reklama

Doporučované