Hlavní obsah

Zeman odmítl jmenovat Hladíka. Jde mu jen o Babiše, zní od lidovců

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Místopředseda KDU-ČSL Petr Hladík.

Reklama

aktualizováno •

Po více jak hodinovém jednání u prezidenta Petr Hladík oznámil, že se prozatím ministrem životního prostředí nestane. Miloš Zeman má k němu výhrady. Šéf lidovců Marian Jurečka k Zemanovu kroku nevidí důvod.

Článek

Prezident Miloš Zeman prozatím nejmenuje místopředsedu lidovců KDU-ČSL Petra Hladíka ministrem životního prostředí.

Uvedl to sám Hladík po setkání s prezidentem Milošem Zemanem. „Vedli jsme dlouhou debatu nad řízením Ministerstva životního prostředí. Pan prezident má výhrady a není připraven mne jmenovat,“ řekl novinářům.

Dodal, že sám má dojem, že Zemanovi vysvětlil vše, k čemu měl prezident výhrady. Neupřesnil ale, v čem neshody spočívají. Novinářské dotazy neumožnil. O upřesnění výtek vůči Petru Hladíkovi požádala redakce prezidenta skrze jeho mluvčího, zatím neodpověděl. Podle informací Seznam Zpráv šlo zejména o brněnskou kauzu, ale například i o to, že Hladík nemá dostatek odborných článků.

Nyní bude Hladík o prezidentově postoji informovat svého šéfa Mariana Jurečku, který následně situaci probere s premiérem Fialou. I o jejich vyjádření redakce požádala.

„Pan premiér bere dnešní stanovisko prezidenta na vědomí. O situaci bude jednat s předsedou KDU-ČSL Marianem Jurečkou,“ tlumočil názor Petra Fialy vládní mluvčí Václav Smolka.

Jurečka posléze Zemanovo rozhodnutí komentoval na Twitteru: „Informaci od pana prezidenta beru na vědomí, nevidím však žádné zásadní důvody proč Petra Hladíka odmítá jmenovat,“ napsal s tím, že Hladík je podle něj v oblasti životního prostředí kompetentní. „Tuto agendu měl na starosti v Brně, nespáchal nic nezákonného, není obviněn či trestně stíhán,“ dodal Jurečka.

Ve večerních hodinách pak o situaci jednalo předsednictvo KDU-ČSL. To se nakonec shodlo, že na pátek svolá celostátní výbor strany a ten rozhodne o konečném postupu.

Podle europoslance Tomáše Zdechovského, který je členem předsednictva, jim Petr Hladík vylíčil prezidentovy výtky a zopakoval, že za sebe se domnívá, že se mu je podařilo vyvrátit. „Říkal, že setkání bylo vedeno ve velmi přátelském a otevřeném duchu,“ uvedl. Zdechovský pak vidí ve středečním odmítnutí lidoveckého politika snahu Zemana zasáhnout do vrcholící prezidentské kampaně a odlákat pozornost od kauz svého favorita Andreje Babiše.

Lídři koaličních Starostů a nezávislých (STAN) a TOP 09 napsali ČTK, že Zemanův postoj berou na vědomí. „Není to pro vládu jednoduchá situace. Věřím, že KDU-ČSL brzy přijde s řešením,“ uvedl vicepremiér Vít Rakušan (STAN). Podobně se vyjádřila šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „Očekávám od KDU-ČSL řešení situace,“ napsala.

Ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátů Ivan Bartoš odkázal na to, že o věci bude jednat vedení KDU-ČSL a následně lidovci situaci projednají s Fialou. „Do té doby je předčasné další možný postup komentovat,“ sdělil Bartoš ČTK.

Místopředseda KDU-ČSL Petr Hladík byl na Hrad objednám v 15.30, jednání trvalo přes hodinu.

Premiér Fiala s návrhem na jeho jmenování váhal a prezidentovi jej odeslal až poslední prosincové dny minulého roku. Důvodem byl policejní zásah na brněnské radnici, kde Hladík působil jako 1. náměstek primátorky. V souvislosti s případem přidělování městských bytů policie prohledala Hladíkovu kancelář a zajistila mobilní telefon a počítač. Hladík v případu figuruje jako podezřelý, policistům byl podat vysvětlení. Z ničeho ho však dosud neobvinili.

Hladík měl původně nastoupit na Ministerstvo životního prostředí po Anně Hubáčkové, která rezignovala ze zdravotních důvodů. V současnosti ministerstvo prozatímně řídí předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, který vedle toho šéfuje i Ministerstvu práce a sociálních věcí.

Reklama

Související témata:

Doporučované