Hlavní obsah

Hladík se po měsících čekání stal ministrem životního prostředí

Petr Hladík, nový ministr životního prostředíVideo: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Prezident Petr Pavel den poté, co se ujal funkce hlavy státu, jmenoval místopředsedu KDU-ČSL Petra Hladíka ministrem životního prostředí. Předchozí prezident Miloš Zeman jeho jmenování začátkem roku odmítl.

Článek

Lidovci označili nejmenování Hladíka za protiústavní, kompetenční žalobu ale – s ohledem na Zemanův končící mandát – nepodali.

Vláda nebyla kompletní od začátku listopadu, kdy ze zdravotních důvodů skončila na Ministerstvu životního prostředí (MŽP) Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Hladík, tehdejší náměstek brněnské primátorky, byl na post ministra nominován loni v říjnu. Lidovci u jeho jména setrvali i poté, co policie v kauze přidělování městských bytů v Brně zasahovala i v jeho kanceláři na magistrátu.

„Jsem si jistý sám sebou, že jsem nespáchal nic nezákonného,“ řekl Hladík v půli ledna Seznam Zprávám. „Jsem si jistý, že jsem neučinil nic, co by bylo v rozporu se zákonem.“

Premiér Petr Fiala (ODS) s návrhem čekal do konce minulého roku s ohledem na možný posun v kauze, policie však Hladíka z ničeho neobvinila. Od listopadu byl řízením MŽP pověřen ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Jmenování Petra Hladíka ministrem životního prostředí

Dotaz premiéra

Podle nového zjištění Seznam Zpráv předseda vlády loni koncem listopadu během schůzky s nejvyšším státním zástupcem Igorem Střížem zjišťoval, zda je lidovecký politik stíhán a jaká je jeho pozice v trestním řízení bytové kauzy.

„Já jsem mu řekl, že na tuto otázku mu ústně neodpovím, protože jednak nemám všechny relevantní informace k dispozici a jednak si myslím, že by bylo vhodnější, aby náš styk byl písemný,“ přiblížil Stříž.

12. prosince dle něj skutečně dorazil dopis od premiéra. „Velmi zdvořile a korektně se ptal na to, zda je pan Hladík stíhán jako obviněný v kauze takzvaných brněnských bytů a jestli jsem schopen říci, jaké je jeho postavení v trestním řízení,“ upřesnil obsah dokumentu Stříž.

Čekání na Pavla

Zeman Hladíkovi vedle brněnské kauzy vyčítal i nedostatečné vzdělání v oboru. Vadilo mu i to, že ve stranickém tisku publikoval inzerát, kterým hledal náměstka a spolupracovníky pro svůj budoucí tým na ministerstvu, ač ještě nebyl jmenován.

Premiér proto čekal na nového prezidenta, resort životního prostředí dočasně řídil lidovecký předseda Marian Jurečka a Hladík se stal náměstkem.

Pavel při ceremoniálu na Pražském hradě ocenil, že hned den po inauguraci může učinit podobný pracovní krok. „A ukončit dlouhé období různých dohadů a výhrad. Z toho, co jsem si měl sám možnost zjistit, tak prázdných,“ řekl Pavel.

Jmenování podle něj Hladíkovi umožní plnohodnotně pracovat. Uvolní ruce také Jurečkovi. „Role Ministerstva životního prostředí je v dnešní době mimořádně důležitá, rád bych ocenil i roli resortu na úspěšném předsednictví v (Radě EU),“ uvedl Pavel.

+3

Plány nového ministra

Hladík v čele ministerstva považuje za klíčové mimo jiné pomoci obcím a městům s aplikací komunitní energetiky. Obecně je cestou k bezemisní energetice jádro a obnovitelné zdroje, řekl. Uvedl také, že za Fialovy vlády čeští obyvatelé díky dotačním titulům mohli ušetřit 350 000 tun uhlí, což je ekvivalent 2,2 miliardy korun.

Ministerstvo připravuje rozšíření podmínek dotačního programu na podporu energetických úspor Nová zelená úsporám. Podporu chce rozšířit o investice do bytových domů, možnost přechodu z plynových zdrojů na obnovitelné zdroje energie nebo poskytnutí státních půjček pro investice. Resort chce letos spustit další vlnu kotlíkových dotací v krajích ČR na výměnu starších kotlů zranitelných domácností.

Fiala pak připomněl, že úřad spustil i dotační program Spravedlivá transformace, kde je k dispozici přes 40 miliard korun na řešení negativních dopadů odklonu od uhlí v nejvíce zasažených regionech, tedy v Ústeckém, Karlovarském a Moravskoslezském kraji. Díky programu podle premiéra mohou například školy získat peníze na kvalitnější internetové připojení či modernizaci učeben. Hladík se chystá regiony v nejbližších týdnech navštívit.

Za další úkoly resortu předseda vlády považuje ochranu podzemních a povrchových vodních zdrojů, legislativní úpravu k řešení ekologických havárií nebo přípravu zálohování nápojových obalů.

Hladík také zmínil ochranu půdy. Míní, že logistických a velkých nákupních center už je v ČR dost a neměly by se stavět na nejhodnotnějších půdách. „Ve zbývajících dvou a půl letech dokážeme rozšířit nejhodnotnější chráněná území až o 25 procent,“ řekl ministr. Vyhlášeny by podle něj měly být chráněné krajinné oblasti Soutok a Krušné hory a Národní park Křivoklátsko. Důraz klade i na oběhovou ekonomiku.

AKTUALIZACE: Rozšířili jsme celý text.

Reklama

Doporučované