Hlavní obsah

„Hlubučkovi lidé“ skončili, pražský STAN zvolil Hlaváčkovu kandidátku

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Lídr pražské kandidátky STAN Petr Hlaváček.

Reklama

Kandidátní listina pražského STAN do podzimních komunálních voleb se změnila. Důvodem je kauza okolo bývalého náměstka primátora za STAN Petra Hlubučka. Vyměnilo se čelo kandidátky.

Článek

Pražský sněm STAN začal v úterý v 18 hodin v pražském hotelu na Proseku. Mezi hosty byla například místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová (STAN), šéf hnutí a ministr vnitra Vít Rakušan nepřijel, straníkům poslal zdravici. Projevy a debata byly ve velkém sálu, kam ale novináři nemohli.

Na začátku se řešila hlavně změna kandidátky. Kromě toho, že zmizeli Hlubučkovi spojenci, posílilo zastoupení žen a vyrovnávaly se poměry mezi takzvanými malými a velkými starosty, tedy starosty velkých a malých pražských obvodů. V první dvacítce se objevují tři nezávislí kandidáti, které si přivedl lídr pražské kandidátky Hlaváček.

„Je to volba Petra Hlaváčka, dovolím si použít to slovo načechrat kandidátku,“ popsal dění za zavřenými dveřmi poslanec a místopředseda pražského STAN Jan Lacina.

O prvních deseti jménech pražští delegáti STAN hlasovali po jménech. „Atmosféra začínala poněkud chmurně, ale s projevy prvních kandidátů se to začalo dostávat do dobré nálady. Bylo překvapivé, jak to ti lidé dokázali svými projevy rozsvítit,“ popsal atmosféru na sněmu Lacina.

Seznam Zprávy mají k dispozici novou kandidátku pražského STAN. V čele zůstává lídr Petr Hlaváček, na druhém místě už ale není třeba starostka městské části Praha–Slivenec Jana Plamínková.

„V politice působím už šestnáct let, byla jsem u úplného začátku našeho hnutí a nyní jsem usoudila, že je vhodná doba dát příležitost novým tvářím a dalším šikovným starostům a starostkám, kterých máme v hnutí mnoho. Svou energii budu věnovat práci pro spoluobčany ve Slivenci, protože i po těch letech mám chuť městskou část dále posouvat,“ uvedla pro Seznam Zprávy Plamínková.

Zkusíme vybrat zatáčku

Lidé spojení s Hlubočkovým vedením, byť nebyli přímo jeho spojenci, na kandidátce ponížili. Lidé s Hlubučkem více svázaní typu starosta Prahy 1 Petr Hejma nebo zastupitel Prahy 4 Lukáš Zicha z ní zmizeli úplně.

„Na vítězství to není, jsem optimista, byl bych ale za šílence, kdybych tuto větu řekl. Jsem na to zvědavý a pokusíme se tu zatáčku samozřejmě vybrat a vymáčknout z toho co nejlepší výsledek,“ odpověděl Lacina na otázku, zda podle něj může po kauze Dozimetr v Praze STAN uspět.

Kauza vedla k rezignaci ministra školství Petra Gazdíka (STAN), který byl s Redlem v kontaktu. Europoslanec Stanislav Polčák pozastavil kvůli známosti s Redlem členství v hnutí STAN.

Reklama

Doporučované