Hlavní obsah

Hrad: Za zdravotní péči o prezidenta se neplatilo, vše šlo na pojišťovnu

Foto: twitter.com/PREZIDENTmluvci

U prezidenta v Lánech se v režimu 24/7 střídá celkem sedm zdravotních sester.

Reklama

Dle smlouvy, kterou uzavřela prezidentská kancelář s firmou Senior Home Group, má Pražský hrad zaplatit jen tu péči o hlavu státu, kterou neuhradí zdravotní pojišťovna. Za listopad žádný doplatek nebyl.

Článek

Celodenní péče zdravotních sester o chronicky nemocného prezidenta Miloše Zeman na zámku v Lánech nestála podle Kanceláře prezidenta republiky (KPR) zatím Hrad ani korunu.

Redakce se na prezidentskou kancelář obrátila s odvoláním na zákon o svobodném přístupu k informacím. Chtěla vědět, jakou částku jí vyfakturovala za péči o prezidenta firma Senior Home Group, jejíž personál se o nemocného Miloše Zemana stará.

Z odpovědi plyne, že veškeré náklady za práci najatého privátního zdravotnického personálu by tak měla zaplatit zdravotní pojišťovna, jejímž je prezident pojištěncem.

Dotaz redakce směřoval k práci zdravotnického personálu za listopad, kterou měla firma Senior Home Group dle smlouvy s Hradem vyúčtovat nejpozději do 15. prosince.

„V odboru ekonomickém KPR bylo ověřeno, že za měsíc listopad firma Senior Home Group s.r.o. fakturu KPR nevystavila,“ uvedl v odpovědi z 20. prosince právník Václav Pelikán, který v hradní kanceláři vede odbor legislativy a práva.

Smlouva mezi hradní kanceláří a Senior Home Group, o jejíž znění redakce také požádala, je nastavena tak, že poskytovatel služeb každý měsíc vyfakturuje Hradu vždy jen tu část péče o prezidenta, která není hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

Tudíž veškerou péči minimálně za listopad by měla zaplatit zdravotní pojišťovna, jejímž je Miloš Zeman klientem.

O jakou pojišťovnu jde, není veřejně známo, pojišťovny o svých klientech hovořit nemohou.

Pojišťovna běžně platí jen tři návštěvy denně

Nejčastěji se spekuluje o tom, že prezident by mohl být pojištěncem u Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), případně u Vojenské zdravotní pojišťovny.

Právě na zmíněné dvě instituce se Seznam Zprávy v minulých dnech obrátily se svými otázkami. Chtěly vědět, zda by u některého ze svých klientů (jakéhokoliv) uhradily zdravotní péči v rozsahu 24 hodin denně a 7 dnů v týdnu. Tedy s permanentní přítomností sester v pacientově domě, jako je tomu u prezidenta Zemana (přičemž ale jméno hlavy státu v těchto otázkách nezaznělo).

VZP na zcela konkrétní dotazy ani po urgenci odpověď neposkytla. Zůstala u svého dřívějšího obecného stanoviska, kdy uvedla, že „domácí zdravotní péči hradí všem svým klientům, u nichž je léčba pacientovi indikována praktickým nebo ošetřujícím lékařem“. A to v rozsahu, který praktický nebo ošetřující lékař pacientovi indikuje.

Vojenská zdravotní pojišťovna, druhá z oslovených pojišťoven, potvrdila, co už Seznam Zprávy uvedly dříve. Totiž že existují vyhláškou dané limity péče. Svým klientům tato pojišťovna hradí vždy nejvýše tři návštěvy zdravotní sestry denně v celkovém časovém rozsahu do tří hodin za všechny ošetřovací návštěvy.

Větší rozsah péče bez frekvenčního omezení je možný jen u pacientů v terminální fázi života. „Mělo by se jednat o dny, maximálně týdny,“ podotkl k tomu mluvčí Vojenské zdravotní pojišťovny Jan Mates.

Tudíž jen při domácí péči o umírající, případně při umělé plicní ventilaci, pojišťovny na čas strávený sestrami u lůžka v příslušné domácnosti nehledí a zaplatí i větší rozsah péče.

„V takovém případě se všechny poskytnuté zdravotní služby za celý den vykazují jediným balíčkovým výkonem, skutečně realizovaný počet návštěv pak nemá na výši úhrady žádný vliv. Současně se od poskytovatele požaduje připravenost k případné intervenci v režimu 24/7,“ popsal také praxi opírající se o vyhlášku mluvčí vojenské pojišťovny.

Ani jedna z pojišťoven neuvedla, že by v nastaveném systému úhrad existovaly nějaké výjimky, které by se mohly vztahovat i na hlavu státu.

Jméno lékaře neznámé

Jak Seznam Zprávy už také uvedly, současná legislativa je taková, že pro první dva týdny domácí zdravotní péče určuje rozsah potřebných zdravotních výkonů ošetřující lékař, který pacienta propouštěl z nemocnice (napsal mu propouštěcí zprávu).

U Miloše Zemana je touto osobou šéf Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) Miroslav Zavoral se specializací internista-gastroenterolog. Po dvou týdnech od propuštění domů ale už péči musí předepisovat praktický lékař, u kterého je pacient registrován (u něhož má svou „kartu“).

ÚVN nedávno pro Deník N uvedla, že ošetřujícím lékařem, který má mít nadále hlavní odpovědnost za Zemanovo zdraví, je ředitel Zavoral. Seznam Zprávy chtěly po ÚVN, aby sdělila i jméno praktického lékaře, který péči nyní po Zavoralovi minimálně formálně prezidentovi předepisuje, a tudíž nese i odpovědnost vůči zdravotní pojišťovně.

Mluvčí ÚVN Jitka Zinke ale ani po několika urgencích jméno tohoto praktika nesdělila.

Za sestru 450, za koordinátorku 500

Kdyby zdravotní pojišťovna uhradila z celodenní péče o prezidenta jen určitou část, Kancelář prezidenta republiky by za „zbytek“ musela platit tak, že každá hodina práce všeobecné sestry by ji stála 450 Kč. A k tomu 500 Kč za práci vrchní sestry (koordinátorky zdravotní péče). To všechno je uvedeno ve zmíněné smlouvě s firmou Senior Home Group.

K tomu je třeba ještě připočítat dopravu sester z pražského sídla Senior Home Group do Lán, kde je ve smlouvě uvedena sazba 15 Kč za kilometr.

Tento kontrakt s firmou, která z větší části patří finanční skupině Penta, podepsal 24. listopadu prezidentův kancléř Vratislav Mynář. Je uzavřena na dobu určitou, její platnost vyprší na konci dubna 2022.

Podepsání smlouvy nepředcházelo žádné výběrové řízení s odůvodněním, že jde o zakázku malého rozsahu.

Reklama

Doporučované