Hlavní obsah

Schillerová byla výjimka, ostatní fotografa nepotřebovali

Foto: https://twitter.com/alenaschillerov

Exministryně financí Alena Schillerová během volební kampaně v roce 2021.

Reklama

Většina ministerstev nevyužívala za vlády Andreje Babiše ani po nástupu kabinetu Petra Fialy služby fotografů a kameramanů, jako to dělala exministryně financí Alena Schillerová.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Platit si fotografa a kameramana za zhruba 75 tisíc korun měsíčně, jako to dělala exministryně financí Alena Schillerová, bylo mezi ministerstvy výjimkou. Seznam Zprávy oslovily všechny ostatní rezorty, zda i některé další platily podobný servis na propagaci ministra.

Kromě Schillerové už měla k ruce fotografa a pracovnici na sociální sítě jen exministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, jak Seznam Zprávy informovaly minulý týden. Z odpovědí ostatních resortů vyplývá, že zaměstnávat fotografy nebo kameramany pro potřeby ministra rozhodně nebylo standardem.

Služeb externího fotografa v minulosti ojediněle využívalo například Ministerstvo zdravotnictví, za nového ministra už si ale vystačí s vlastními lidmi.

„Ministerstvo zdravotnictví využívalo zřídka, pouze při několika mimořádných akcích, služeb externího fotografa, a to pro marketingové potřeby Ministerstva zdravotnictví. V současné době je tato činnost zajišťována zaměstnanci tiskového odboru Ministerstva zdravotnictví,“ uvedl mluvčí Ondřej Jakob.

Fotky do časopisů

Externího fotografa si najímají ještě na Ministerstvu vnitra – jde ale prý o nouzové řešení, protože běžný zaměstnanec je dlouhodobě v pracovní neschopnosti. Proč ministerstvo potřebuje vlastního fotografa? Fotí prý především do časopisů.

„Odbor tisku a PR disponuje jedním zaměstnancem v pracovním poměru v 9. platové třídě, jehož pracovní náplní je pořizovat fotografie pro potřeby ministerstva (zejména časopisů, které ministerstvo vydává),“ popisuje situaci na vnitru Hana Malá z tiskového odboru. Lidé v 9. platové třídě pobírají mezi 19 a 29 tisíci korun měsíčně podle praxe.

Externí fotograf, který zaměstnance zastupuje, se platí hodinovou mzdou 197 korun. Ministerstvo ale zdůrazňuje, že ani jeden z fotografů neslouží jen potřebám ministra, ale celého úřadu.

Třeba Ministerstvo obrany za takové služby neplatilo ani za exministra Lubomíra Metnara, ani teď za ministryně obrany Jany Černochové.

„Resort obrany nezaměstnává fotografa nebo kameramana, který by byl výlučně určen pro prezentaci paní ministryně. Stejná situace byla i za minulého ministra. Autory resortních fotografií nebo videí, na kterých se může objevit paní ministryně, jsou zaměstnanci resortu, kteří mají jiné primární úkoly,“ uvedl pro Seznam Zprávy Jiří Caletka z tiskového oddělení.

Fotky? Vedlejší agenda

Ani Ministerstvo zahraničích věcí nezaměstnává nikoho, kdo by byl vedený jako výhradní fotograf ministra či ministerstva.

„Fotografování akcí jak na ministerstvu, tak pana ministra má na starosti pracovnice Odboru komunikace, jako vedlejší agendu ke své hlavní pracovní náplni. Její plat je tedy dán tabulkově a odpovídá odpovídající praxi na MZV a 12. platové třídě. Mimo to máme smlouvu na DPČ se dvěma externími pracovníky, které jsou k dispozici ad hoc, pokud je potřeba, například když se dvě akce překrývají, nebo je nějaká zdravotní indispozice,“ napsalo ve vyjádření ministerstvo zahraničí.

Lidé ve 12. platové třídě berou v rozmezí od 25 do 35 tisíc korun měsíčně podle praxe.

Ministerstva zemědělství, spravedlnosti, životního prostředí nebo dopravy odpovídaly obdobně „Ministerstvo dopravy využívalo a využívá při focení či natáčení videí zaměstnance Odboru komunikace. Samostatný kameraman nebo fotograf by byli tedy nadbyteční,“ říká mluvčí resortu František Jemelka.

Reklama

Doporučované