Hlavní obsah

Zelenskyj mluvil k lídrům v Praze, „Evropa je s Ukrajinou,“ zní odpověď

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala s účastníky summitu na Pražském hradě.

Reklama

aktualizováno •

V Praze se sešli nejvyšší představitelé 44 evropských zemí na prvním jednání širšího formátu těchto států. Státníky na nádvoří Pražského hradu vítal český premiér Petr Fiala. Přes video k nim promluvil ukrajinský prezident.

Článek

Hlavním tématem je podle Fialy mír a stabilita pro Evropu. „Cílem je vrátit mír a prosperitu do Evropy, těším se na ta jednání a diskuse. Věřím, že je to velký den pro Evropu, že to přinese něco užitečného a rozumného,“ uvedl premiér.

Setkání evropských lídrů je podle českého předsedy vlády nepochybně signálem i pro ruského prezidenta Vladimira Putina, jehož země od února vede agresivní válku proti Ukrajině.

Právě Volodymyr Zelenskyj, prezident napadené Ukrajiny, k účastníkům první schůzky Evropského politického společenství promluvil také přes video. Přímo v jednacím sále ho podle ČTK ocenil český premiér, na sociálních sítích pak předseda Evropské rady Charles Michel.

„Chápeme, že je obtížné čelit zlu, ale také chápeme, že pravda vítězí. Možná to zabere čas, ale všichni ve svých srdcích víme, že Ukrajina zvítězí, protože pravda je na její straně,“ řekl ve svém úvodním projevu na summitu Petr Fiala.

Akce je také důležitá pro české předsednictví v Radě EU. Po plenárním zasedání a kulatých stolech podle Fialy bude prostor pro několik desítek bilaterálních schůzek evropských lídrů. „V žádném případě nechceme nahrazovat nějakou existující evropskou strukturu, jde o to vytvořit prostor pro otevřenou diskuzi všech evropských lídrů,“ poznamenal český premiér.

Takovým bylo třeba setkání prezident Miloše Zemana na Pražském hradě s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Naposledy se s ním viděl loni v září nedlouho před svou hospitalizací.

Evropští lídři stojí za Ukrajinou

Německý kancléř Olaf Scholz zdůraznil, že setkání nemůže odhlédnout od ruského útoku na Ukrajinu. „Ale je také dobré vidět, že všichni společně velmi rozdílným způsobem, ale přece Ukrajinu podporujeme - finančně, humanitární pomocí a mnozí také dodávkami zbraní, jak to činí i Německo,“ prohlásil.

„A myslím, že je velmi dobře vidět, že všichni, kteří se tu scházejí, vědí, že ruský útok na Ukrajinu je brutálním porušením bezpečnostního a mírového pořádku, který jsme v Evropě měli v posledních desetiletích,“ dodal německý kancléř.

„Evropa čelí největší krizi od druhé světové války. A činí tak společně s jednotou a rozhodností,“ to zas má podle úřadu britské vlády pronést během svého projevu britská premiéra Liz Trussová. Média její slova uvádí už s předstihem.

„Musíme dál být pevní a zajistit, aby Ukrajina válku vyhrála, ale také se musíme vypořádat se strategickými výzvami, které přinesla,“ má doplnit premiérka, podle níž v Praze dnes jde zejména o další postup ohledně dodávek energií a ohledně migrace.

S britskou premiérkou jednal předseda vlády Fiala ještě před setkáním Evropského politického společenství na Pražském hradě. Dopoledne v Kramářově vile hovořili mezi čtyřma očima o podpoře Ukrajiny, energetické spolupráci a bezpečnosti, bilaterální kooperaci i vztazích mezi Británií a Evropskou unií.

+32

Lotyšský premiér Krišjánis Kariňš při svému příchodu na jednání ocenil roli Británie při podpoře Ukrajiny. „Ruská válka proti Ukrajině ovlivňuje nás všechny v oblastech bezpečnosti a ekonomiky kvůli rostoucím cenám energií.“ Je podle něj nutné spolupracovat nejen v rámci Evropské unie, ale se všemi evropskými státy.

Schází se celá Evropa, bez Ruska a Běloruska

Prvním z politiků, který se dnes po poledni na delší dobu zastavil u desítek novinářů shromážděných na prvním nádvoří Pražského hradu, byl belgický premiér Alexander De Croo, jenž zdůraznil důležitost neformálního setkání.

Na Hradě budou podle belgického premiéra evropští lídři probírat témata jako energetická krize či inflace. Budoucnost formátu signalizuje i to, jak velký zájem je mezi státy o to, kdo bude hostit příští zasedání.

Propojení evropské elektrické sítě je zas prioritní pro francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Prohlásil to po příjezdu na zasedání Evropského politického společenství v Praze. Chce také usilovat o snížení cen elektřiny a plynu a o reformu trhu s energiemi.

Ocenění pořádajícího Česka

Španělský premiér Pedro Sánchez při příchodu ocenil roli českého předsednictví EU při uspořádání premiérového jednání nové politické platformy. O tom, zda bude úspěšným projektem, rozhodnou podle něj až následující roky.

Zahájení summitu se nicméně zhruba o 45 minut zpozdilo kvůli delší době, po kterou účastníci přijížděli. Například nejočekávanější politici, francouzský prezident Emmanuel Macron a německý kancléř Olaf Scholz, dorazili na Hrad až po 13:00, kdy už podle původního plánu mělo jednání začít.

Rakouský kancléř Karl Nehammer se kvůli většímu zdržení slavnostního uvítání nezúčastnil. Dánská premiérka Mette Frederiksenová kvůli vnitropolitické krizi dnes na jednání Evropského politického shromáždění chybí, zúčastní se až pátečního neformálního summitu EU.

Jednání Turků s Armény a Ázerbájdžánci

Na okraj pražského summitu proběhlo i vícestranné setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana mimo jiné s arménským premiérem Nikolou Pašinjanem a ázerbájdžánským prezidentem Ilhajem Alijevem. Uvedla turecká agentura Anadolu.

Mezi Arménií a Ázerbájdžánem minulý měsíc propukly přeshraniční boje a obě země jsou dlouhodobě znesvářené.

Reklama

Doporučované