Hlavní obsah

Jedna schůzka s Redlem a šéf pošty skončil. Za Mlejnka se Rakušan postavil

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr vnitra Vít Rakušan.

Reklama

Zatímco šéf České pošty musel skončit kvůli jedné schůzce s obviněným podnikatelem Michalem Redlem, u šéfa civilní rozvědky ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi nevadí ani opakované kontakty.

Článek

Několik dnů poté, co policie zasahovala v úplatkářské kauze Dozimetr, oznámil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), že odvolá ředitele České pošty Romana Knapa. Jedním z hlavních důvodů měly být jeho styky s hlavním obviněným v kauze, podnikatelem Michalem Redlem.

„Ve chvíli, kdy na mě poukazují nejrůznější bývalí agenti StB a podobně, že nemohu být na Ministerstvu vnitra, tak v té chvíli musím ukázat, že nebudu tolerovat žádné kontakty s tímto člověkem. V té chvíli padni, komu padni,“ řekl Rakušan doslova v pořadu České televize Otázky Václava Moravce v neděli 19. června.

Necelé dva měsíce poté však svoji někdejší ráznost ztratil. A to u šéfa Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petra Mlejnka, kterého Rakušan do čela organizace dosadil letos v červenci. Jak zjistily Seznam Zprávy, i on udržoval styky s Michalem Redlem.

„Rozhodně nesdílím názor, že pouhý kontakt s jakkoliv problematickou osobou by měl člověka automaticky diskreditovat. Nepodléhejme honu na čarodějnice,“ napsal nyní Rakušan na adresu Mlejnka.

Styky Mlejnka s Redlem prý ministrovi vnitra nevadí, šlo podle něj o pracovní vztah a Mlejnek má navíc bezpečnostní prověrku. Na SMS Seznam Zpráv s prosbou, aby vysvětlil svůj rozdílný postoj, Rakušan nereagoval.

Schůzka s Redlem zlomila vaz šéfovi České pošty

O schůzce generálního ředitele České pošty s Michalem Redlem jsme informovali už v únoru, čtvrt roku před vypuknutím kauzy Dozimetr.

Na rozdíl od Knapa, který měl údajně Redla potkat jen jednou v životě, a to po loňských sněmovních volbách, se měl Mlejnek s nesvéprávným Redlem scházet pravidelně a dlouhodobě. A to nejméně od roku 2012.

Podle zdroje Seznam Zpráv vyšetřovatelům Mlejnek přiznal, že si s Redlem tyká. Na rozdíl od Knapa se s ním ale nesešel z titulu veřejné funkce - v té době pracoval v soukromém sektoru.

Knap nebyl jediný, kdo musel kvůli problematickým kontaktům skončit ve funkci. V červnu rezignoval na posty ministra školství a ve vedení hnutí STAN Petr Gazdík. I u něj Rakušan podle svých slov vyžadoval, aby se ke kauze postavil čelem.

„Poprvé za dobu, kdy se s Petrem Gazdíkem známe a máme přátelský vztah, jsem na něj křičel, a to poměrně dlouho. Považoval jsem to poměrně za nepochopitelnou věc, protože jsem netušil, že nějaké kontakty k podivné osobě pana Redla tady byly. Okamžitě jsem Petra Gazdíka žádal o vyvození odpovědnosti,“ řekl 22. června v pořadu Seznam Zpráv Ptám se já.

Časová osa: Kdy se Rakušan dozvěděl o kontaktech s Redlem

  • 6. června - Ministr vnitra Vít Rakušan oznamuje, že šéfem UZSI bude Petr Mlejnek.
  • 15. června - Policie zatýká a obviní Michala Redla, kterého označí za hlavu organizované zločinecké skupiny. Spolu s ním dalších dvanáct mužů. Michal Redl jde následně do vazby.
  • 19. června - Kvůli kontaktům s Redlem oznamuje rezignaci ministr školství Petr Gazdík.
  • 19. června - Ministr Vít Rakušan oznamuje, že odvolá ředitele České pošty Romana Knapa. Jedním z důvodů je podle něj fakt, že se Knap jednou sešel s Michalem Redlem. Měl řešit kudy vedou „špagáty moci“, jak schůzku vysvětloval v rozhovoru pro SZ.
  • 15. června - 8. července - Petr Mlejnek tvrdí, že v tomto období informoval ministra Víta Rakušana o tom, že udržoval kontakty s Michalem Redlem.
  • 8. července - Ministr Vít Rakušan jmenuje Petra Mlejnka šéfem ÚZSI.

Reklama

Doporučované