Hlavní obsah

Jednání o důvěře vlády se protáhne, poslanci ANO chtějí řečnit hodiny

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Poslanci hnutí ANO Radek Vondráček a Alena Schillerová.

Reklama

Vládu Petra Fialy čeká po volbách poslední důležitý krok. Dostat od Poslanecké sněmovny důvěru. I když je už předem jasné, že vláda ve středu důvěru získá, neznamená to, že jednání bude rychlé.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Poslanci hnutí ANO se připravují na první ostře sledované jednání v roli opozičních politiků. Na středečním jednání o důvěře vlády hodlají řečnit hodiny.

Předpokládá se, že jednání se kvůli tomu může protáhnout až do večerních hodin. A to přestože je předem jasné, že pětikoalice má dostatek hlasů, aby důvěru vládě Petra Fialy odhlasovala.

„Je přeci role nejenom opozičního poslance, ale obecně poslance při bodu důvěra vlády, že přednese nějaký svůj úhel pohledu na věc. Já si to připravuji také, mám to rozdělené na personálie, programové prohlášení, můj oblíbený dvojí metr, budu to mít konkrétní. Důvěra vlády vždy trvá nějakou dobu, to k demokracii patří, není možné to nějak smáznout za dvě hodiny, je to politikum a každý si tam řekne svoje,“ říká jeden z dvaasedmdesáti poslanců ANO Patrik Nacher.

Jedním z řečníků ANO bude také exministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. „Určitě vystupovat budeme, věřím, že vláda je připravena na diskuzi. Určitě budeme věcní, budeme vystupovat k řadě témat,“ nastínil nyní už poslanec Havlíček, jaký je naplánovaný scénář.

I místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová z ANO předpokládá, že se její straničtí kolegové budou nové vlády ptát na různá témata. „Hlasování o důvěře bude probíhat standardním způsobem, jako v minulosti. Je přirozené, že řada poslanců má k programovému prohlášení vlády otázky a budou se chtít v průběhu schůze na ně zeptat, vyjasnit si je a dostat odpověď,“ napsala ve vyjádření pro Seznam Zprávy poslankyně ANO.

Během samotného hlasování se žádné překvapení neočekává. Koalice má ve 200členné komoře pohodlnou většinu 108 hlasů. K vyslovení důvěry vládě je navíc potřeba pouhá většina přítomných, nikoli většina všech poslanců.

Účast Zemana nejistá

Zatím není jasné, zda se jednání účastní prezident Miloš Zeman, jako tomu bylo v minulosti. Prezident byl na podzim hospitalizován kvůli zdravotním obtížím. Pozvánku prezidentská kancelář obdržela.

Podle předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové zatím nepřišla z Hradu žádná zpráva o prezidentově účasti. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček neodpověděl na dotaz Seznam Zpráv, jestli prezident do Sněmovny přijede.

Očekávám, ze se jednání protáhne do pozdních večerních hodin.
Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně Poslanecké sněmovny

Vládní koalice je smířená s tím, že předem rozhodnuté hlasování se potáhne hodiny. „Jednání o důvěře vlády je jedním z nejdůležitějších za celé volební období, proto se dá očekávat košatá diskuze, a je to tak zcela namístě. Očekávám, ze se jednání protáhne do pozdních večerních hodin,“ uvedla předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová.

Šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný nemá problém s tím, že jednání bude dlouhé, očekává ale věcnou diskuzi.

„Jen doufám, že rozprava bude konstruktivní, ač kritická, a bude prosta osobních invektiv či jiných útoků, které nepřispívají k budování politické kultury. Vzhledem k důležitosti jednání očekávám, že bude dlouhé a může trvat až do večerních hodin. Nevidím v tom žádný problém,“ říká lidovecký poslanec Výborný.

Místopředseda Sněmovny Jan Skopeček z ODS předpokládá, že si hnutí ANO plně užije své opoziční role a bude kritizovat novou vládu Petra Fialy.

„Vzhledem k tomu, že bývali ministři hnutí ANO se převtělili do opoziční role ještě ve chvíli, kdy sami seděli na svých ministerstvech, a začali tepat novou vládu za svá vlastní selhání, očekávám, že se budou snažit dlouhou a výraznou kritikou nově nastupující vlády zakrýt svoje vlastní selhání a nedobrý stav země, ve kterém nám ji předávají,“ shrnuje Skopeček, co od jednání o důvěře vládě očekává.

SPD vládu nepodpoří

Už předem je jasné, že novou vládu při hlasování nepodpoří ani poslanci SPD. Šéfovi strany Tomio Okamurovi konkrétně vadí, že vláda zatím podle něj nenabídla žádná konkrétní řešení, jak vyřešit zdražování cen energií, rostoucí ceny potravin či jak podpořit výstavbu dostupného bydlení.

„Navíc není schválený státní rozpočet na letošní rok a jsme v rozpočtovém provizoriu. Přestože nová vládní pětikoalice už rok říká, jak je připravena vládnout. Naši důvěru nemůže mít Fialova vláda i z dalšího důvodu - je to ideologie, kterou tato vláda prosazuje a kterou vtělila i do svého programového prohlášení,“ vyjmenovává Okamura důvody, proč SPD nepodpoří Fialovu vládu.

Reklama

Doporučované