Hlavní obsah

Jednat s Rusy bylo přirozené, hájí Zeman svůj přístup k Rusku

Foto: Jiří Ovčáček

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

Prezident Miloš Zeman se v rozhovoru pro ukrajinskou redakci Rádia Svobodná Evropa vyjádřil k válce na Ukrajině. Popsal, jak se změnil jeho postoj k Rusku, nebo řekl, co by podle něj následovalo po napadení členské země NATO.

Článek

Prezident Miloš Zeman hájil svůj dřívější postoj k Rusku v rozhovoru pro ukrajinskou redakci Rádia Svobodná Evropa. Podle hlavy státu bylo běžné, že se před válkou s Ruskem jednalo jako s normální zemí.

„Netvařme se, prosím, že každý, kdo se dříve nevyjadřoval o Putinovi jako o zločinci, byl úplně mimo nebo že každý, kdo se s ním snažil normálně jednat, podporoval všechny jeho kroky. Útok na Ukrajinu byl pro mnoho lidí v Rusku i jinde studenou sprchou a já jsem jedním z nich,“ řekl prezident v rozhovoru.

Politici včetně něj se podle něho jen snažili prosazovat národní zájmy vlastních zemí. „To je přece úplně přirozené,“ dodal Zeman, který hájil Rusko i poté, co loni na jaře vyšlo najevo, že stojí za výbuchem skladu ve Vrběticích.

Dnes si český prezident myslí, že ruský prezident Vladimir Putin patří před válečný soud. „A zároveň před soud ruský, a to za vše, co je s Ruskem ochoten udělat,“ řekl v rozhovoru Zeman.

Ukrajinu je podle Zemana nutné nadále podporovat – materiálně i politicky. Ruskému vedení je podle prezidenta nutné dávat najevo, že agrese v Evropě 21. století nemá co dělat. Zeman si také myslí, že poslední vývoj spíše nasvědčuje tomu, že se boje zakonzervují, zapouzdří v relativně malém území na východě a jihovýchodě Ukrajiny.

Hrozba jaderné války

To, zda ruské vojenské strategie počítají s možností útoku na státy západně od ukrajinských hranic, prezident Zeman neví.

„Vím ale jedno. Pokud by Rusko zaútočilo na členský stát NATO, znamenalo by to, že se vzdává své vlastní existence. Zcela určitě by totiž následoval odvetný úder Severoatlantické aliance a bohužel jaderná válka. Rusko by tím rozpoutalo tragédii nejen pro sebe, ale pro celý svět,“ uvedl Zeman.

Zeman také v souvislosti s válkou na Ukrajině ocenil českou veřejnost za projevenou solidaritu s ukrajinskými válečnými uprchlíky.

„Jsem pravidelně informován o počtech uprchlíků z Ukrajiny, o počtech vydaných víz, pokrytých pracovních příležitostech a tak dále. Myslím, že trend je jasný – počty příchozích se snižují a v tuto chvíli nic nenasvědčuje tomu, že se to bude měnit,“ dodal Zeman.

Reklama

Doporučované