Hlavní obsah

„Jurečku známe, ostatní ministry ne.“ V baště lidovců řeší hlavně drahotu

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Podle starosty Boršic Romana Jílka řeší občané hlavně zdražování.

Reklama

KDU-ČSL čeká o víkendu sjezd. Seznam Zprávy se vydaly do lidovecké bašty na Moravě, aby zjistily, jak jsou jejich voliči spokojení s vládním angažmá a vstupem do koalice Spolu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Příjezdovou cestu do vesničky Boršice kousek od Uherského Hradiště lemuje vinice, na kopci po levé straně se zvedá věž dobře udržovaného kostela. Na nástěnce u autobusové zastávky visí plakát KDU-ČSL, na kterém strana přeje požehnané Velikonoce, špendlíky přidržují obrázky s náboženskými motivy.

Lidovci, které o víkendu čeká volba nového vedení, jsou v obci nejoblíbenější stranou. V krajských volbách tu zvítězili s více než 25 procenty, koalici Spolu tu do sněmovny volilo 35 procent lidí.

Jak jsou teď jejich voliči spokojení s tím, jak se jim daří ve vládě? „Já si myslím, že je to dobrá vláda, ale jiní zase říkají, že špatná. Já je volím vždycky, jsem křesťanka,“ krčí rameny starousedlice Marie, kterou potkávám během její cesty k lékaři.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Paní Marie žije v Boršicích 60 let, vždy volila lidovce.

Vládní angažmá se přitom podle průzkumů lidovcům moc nevyplácí - podle nedávného volebního modelu Kantaru nemá strana samostatně ani pět procent potřebných pro vstup do Sněmovny. I skalní volička Marie přiznává, že ani nezná všechny tři lidovecké ministry.

„No Jurečku znám,“ jmenuje předsedu strany. Na ministryni pro životní prostředí Annu Hubáčkovou a ministra zemědělství Zdeňka Nekulu si nevzpomene a z rozhovoru se omlouvá, musí běžet k lékaři.

Pouze Mariana Jurečku, který o víkendu bude obhajovat post šéfa strany, si vybaví dvě důchodkyně, které si povídají před místními potravinami. „Ty ostatní neznáme,“ vrtí hlavou.

Nechápou, proč Jurečka dělá ministra práce a ne zemědělství, když „se v tom vyzná z dřívějška“. Jméno ani jedna z žen zveřejnit nechce. Lidovce prý volí, protože dělají hodně pro obec, chválí také místního faráře, na jehož kázání často chodí.

Ani jedna z oslovených nedokáže říct, zda je dobře, že se lidovci do voleb spojili s ODS a TOP 09. „Vyhráli, ale musíme ještě počkat, je to krátká doba,“ komentuje vládní spolupráci jedna z žen.

Mimoděk ale narazí na to, čeho si všímají i průzkumy preferencí - hlasy z trojkoalice získává pro sebe ODS, především díky vystupování premiéra Petra Fialy. „Fiala jel na tu Ukrajinu, to byl fešák,“ pochvaluje si jedna z žen.

Před obecním úřadem čeká starosta Roman Jílek. Zvolený je za Zelené, ale v koalici sedí s lidovci. A potvrzuje, že jsou tu oblíbení především u starších obyvatel.

„Věkový průměr bych odhaloval na 43, 45 roků. Samozřejmě starší generace víc inklinují k lidové straně, ale ne každý křesťan je lidovec. Teď byly velikonoční mše, já byl v neděli a bylo plno,“ líčí Jílek.

I malá obec o dvou tisícovkách obyvatel se podle něj snaží pomáhat s následky ukrajinské války. „Sám mám u sebe na přechodnou dobu ukrajinskou rodinu, je to matka s dvěma dětmi. Manžel pracuje zde v Boršicích a sháním jim společné ubytování,“ popisuje starosta.

Volební model ČT

ANO - 27,5 %

ODS - 22,5 %

STAN - 10 %

SPD - 9,5 %

Piráti - 7,5 %

TOP 09 - 5 %

KDU-ČSL - 4 %

Jméno premiéra je podle nového volebního modelu hlavním argumentem, proč rostou preference ODS. Na úkor dalších stran ve vládní koalici. Kroky Petra Fialy první měsíce ve funkci premiéra České republiky utvrzují jeho voliče, ale lákají i voliče zbylých stran pětikoalice. Ukazuje to první průzkum politických preferencí, který dokázal zohlednit náladu ve společnosti poté, co se premiér Fiala vydal během března do Rusy obklíčeného Kyjeva, kde se setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Další dvě strany z koalice Spolu nemají důvod k radosti: TOP 09 se propadla z 6,5 procenta na pět procent a stejně tak KDU-ČSL se propadla o 1,5 procentního bodu na čtyřprocentní úroveň.

Zdroj: Volební model agentury Kantar CZ

Místní teď ale podle něj řeší hlavně zdražování - energií, potravin i pohonných hmot. „Občan se ptá, co vládo děláš pro nás v současné době? To je podle mě důležité, místní se na to ptají při diskuzích, návštěvách,“ říká Jílek.

To potvrzují i boršické seniorky - po vládě by chtěly zvýšit důchody a obnovit slevy na jízdném, které vlády s lidoveckou účastí nedávno snížila.

„Oni mají miliony a my máme stovky a tisíce. Slevy na jízdném nemuseli rušit, nejezdím tak často. Lístek mě stál 6 korun a teď mě stojí 11 korun. Na Slovensku se prý vůbec neplatí, slyšel jste to?,“ ptá se jedna z penzistek před odchodem.

+2

Reklama

Doporučované