Hlavní obsah

Kala chce zůstat v čele NKÚ. „Nikdo mě neovlivní,“ vzkazuje poslancům

Foto: Nejvyšší kontrolní úřad

Prezident NKÚ Miloslav Kala.

Reklama

Prezidentovi Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslavu Kalovi příští rok po 9 letech vyprší mandát. V rozhovoru pro Seznam Zprávy oznámil, že má o funkci šéfa NKÚ znovu zájem.

Článek

V březnu roku 2022 skončí mandát dosavadnímu prezidentovi NKÚ Miloslavu Kalovi. V čele kontrolního úřadu je od roku 2013. Do funkce ho tehdy jmenoval prezident Miloš Zeman poté, co ho jako kandidáta vybrala Poslanecká sněmovna. V tajné volbě tehdy získal 108 hlasů.

Prezident NKÚ Miloslav Kala v rozhovoru pro Seznam Zprávy oznámil, že má zájem ve funkci pokračovat. „Zažili jsme tady dobu, kdy se změnilo vedení úřadu a nedopadlo to moc dobře,“ vysvětluje Kala.

Příští rok v březnu vám končí mandát, máte zájem o to zůstat v křesle prezidenta NKÚ?

Ano, mandát končí a jsem velmi rád za tu možnost, co jsem tady dostal. Myslím si, že za mnou jsou určité výsledky. Úřad jsem přebíral v těžkých dobách a myslím, že jsem ho dokázal dostat na velmi dobrou úroveň. Chtěl bych pokračovat, chtěl bych dokončit některé věci.

Vedeme prestižní Evropskou organizaci nejvyšších kontrolních institucí, která sdružuje 50 účetních dvorů z celé Evropy. Chtěl bych tam zachovat kontinuitu. Máme před sebou samozřejmě celou řadu jiných úkolů, jako je třeba dokončit stavbu sídla NKÚ a knihovny a archivu Poslanecké sněmovny.

Úřad by měl být i v budoucnu naprosto nestranný. Měřili jsme všem stejným metrem, ať byl u vlády ten, nebo onen. Díky tomu nám dnes veřejnost důvěřuje a to si myslím, že ten úřad potřebuje.

Sněmovna má nové politické složení, pětikoalice zatím neoznámila, zda už má svého kandidáta do čela NKÚ. Proč si myslíte, že byste měl pokračovat právě vy? Věříte, že si získáte politickou podporu v novém složení?

Nevím, to záleží skutečně na politickém rozhodnutí a s tím musí člověk počítat. Ale zažili jsme tady dobu, kdy se změnilo vedení úřadu a nedopadlo to moc dobře. Já bych byl rád, aby zvážili, že mě znají, vědí, jaký jsem a kam ten úřad směřuje, že mě nikdo nikdy neovlivní. To je to nejdůležitější sdělení, které pro politiky, již o tom budou rozhodovat, mám.

O návrhu na prezidenta NKÚ hlasuje Sněmovna. Už jste absolvoval schůzky s poslanci?

Zatím je seznamuji s naší prací. Mnoho poslanců se vyměnilo, předseda kontrolního výboru je nový. S tím jsem se sešel, domluvili jsme se na další schůzce v lednu a že pozvu kontrolní výbor i sem na úřad a na stavbu, aby viděli, co děláme, čím se zabýváme a co potřebujeme. Ale nějaká bližší jednání ve smyslu nominace nebo obsazování úřadu zatím nejsou vedena.

Šéfa NKÚ jmenuje prezident. Jaké máte vztahy s prezidentem Milošem Zemanem?

Pan prezident Zeman nás vždy podporoval, vždy používal naše sdělení, účastnil se celé řady našich akcí, které jsme tady organizovali. Já si vážím jeho spolupráce, ale ve vztahu k případné volbě a jmenování, tak k tomu nemám žádný komentář. Nemám žádné informace, jak by se rozhodl.

Prezident NKÚ Miloslav Kala

- prezidentem NKÚ od 22. 3. 2013

- prezident EUROSAI na období 2021 až 2024

- od roku 2013 vykonal NKÚ 331 kontrolních akcí i 1797 kontrolovaných osob

- od roku 2013 NKÚ zkontroloval majetek v objemu 1310 mld. Kč

- od roku 2013 podal NKÚ 49 trestních oznámení

- od roku 2013 podal NKÚ 283 oznámení na porušení rozpočtové kázně ve výši 8,8 mld. Kč

Zdroj: Nejvyšší kontrolní úřad

Co považujete za největší úspěchy NKÚ během vašeho působení?

Já bych za sebe vypíchl to, že se naše dokumenty stávaly velmi často předmětem velmi ostré veřejné diskuze. Když jsme zveřejnili výroční zprávu, tak kvůli tomu byla svolána mimořádná schůze Poslanecké sněmovny. Když jsme zveřejnili naši zprávu o digitalizaci státu, tak kolem toho byla celá řada jednání.

Začali jsme naše kontroly koncipovat tak, aby měly konkrétní dopad, aby změnily nějakou situaci. Aby se ti zodpovědní tím začali zabývat. Dříve jsme často něco zveřejnili, byla kolem toho nějaká bublina a poté se to ztratilo a veřejnost nevěděla, co se s těmi závěry dál děje.

Reklama

Doporučované