Hlavní obsah

Sledujeme to, vyhnul se Fiala odpovědi na Kazachstán a Orbána

Foto: Úřad vlády

Premiér Petr Fiala v úterý navštívil Slovensko. Na fotce v doprovodu slovenského ministerského předsedy Eduarda Hegera.

Reklama

aktualizováno •

Předsedové české a slovenské vlády nechtěli reagovat na Viktora Orbána a jeho podporu kazašskému prezidentovi.

Článek

Premiér Petr Fiala, který je na své první zahraniční cestě na Slovensku, se vyhnul otázce na podporu maďarského premiéra Viktora Orbána kazašskému prezidentovi. Právě Visegrádská čtyřka přitom byla jedním z témat jednání se slovenským protějškem.

Maďarský premiér Orbán skrze svého ministra zahraničí Pétera Szijjártó vyjádřil v telefonickém hovoru kazašskému prezidentovi Kasymu-Žomartu Tokajevovi solidaritu a soustrast s mnoha oběťmi krvavých nepokojů. „A samozřejmě jsme nabídli pomoc,“ uvedl Szijjártó ve videopříspěvku na sociální síti Facebook, na nějž upozornila agentura Reuters.

„Situaci v Kazachstánu česká vláda velmi bedlivě sleduje. Naše politika důsledně zastává názor, že je potřeba respektovat lidská práva a násilí proti vlastním obyvatelům není přijatelné. Situace je tam nepřehledná, naše Ministerstvo zahraničí je v kontaktu s českými občany, jsme připraveni jim pomoci. Budeme dál sledovat, jak se situace bude vyvíjet,“ odpověděl na dotaz týkající se Orbána a Kazachstánu český premiér Petr Fiala (ODS) po setkání se slovenským premiérem Eduardem Hegerem.

„Důležitá je deeskalace a dialog. Občanská společnost je pro naši vládu důležitá,“ řekl k tomu slovenský ministerský předseda Eduard Heger. Oba se předtím vyjadřovali i k V4, v níž zasedají právě s Orbánem. Považují ji za důležitý nástroj pro prosazování středoevropských zájmů v EU.

V Kazachstánu počátkem roku propukly nepokoje, které vyprovokovalo rapidní zvýšení cen zkapalněného ropného plynu LPG. Z města Žanaozen se rozšířily na více míst, především pak do největšího města Almaty. Tam demonstranti zaútočili na vládní budovy a zapalovali policejní vozidla.

Prezident Tokajev označil demonstranty za teroristy vycvičené v zahraničí a povolil ozbrojeným složkám po demonstrantech bez varování střílet. Zároveň do země pozval vojáky z Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB) v čele s Ruskem, aby pomohli střežit strategické objekty.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v úterý rozhodl o pozastavení čerpání udělených licencí na vývoz vojenského materiálu a materiálu použitelného na kontrolu davu do Kazachstánu v souvislosti s aktuální situací v zemi. Resort odeslal příslušnou žádost na licenční správu ministerstva průmyslu a obchodu.

Vyhnat Orbána

Na Orbánova slova reagovali už i politici v Česku. Nejostřeji předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), která uvedla, že „Češi už svého Babiše vyhnali“ a snad i Maďaři vyženou svého premiéra Viktora Orbána.

Pekarová Adamová za to sklidila kritiku. Premiér řekl, že s ní o tomto výroku zatím neměl možnost hovořit. „Za zahraniční politiku je odpovědná vláda a budu se snažit, abychom koordinovali postoje jednotlivých ústavních činitelů,“ řekl premiér.

„Solidaritu nepotřebuje prezident, který nechá bez vyzvání střílet do demonstrantů. Solidarita patří obyvatelům Kazachstánu,“ uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

„Viktor Orbán de facto vyjádřil Tokajevovi podporu při střelbě do občanů Kazachstánu. Proto je nebezpečné, abychom se přehnaně a nekriticky orientovali jen na současnou V4. Tohle nikdy nemůže být společný postoj Visegrádu a díky bohu to není postoj ČR,“ napsal na Twitteru předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Marek Ženíšek (TOP 09).

Prezident Miloš Zeman zatím nereagoval. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček na oficiálním twitterovém profilu pouze uvedl, že „Viktor Orbán se nebojí mocných tohoto světa a hájí zájmy své vlasti“.

„Jako občan České republiky se omlouvám Viktoru Orbánovi za výroky některých českých politiků, kteří reprezentují jen sami sebe,“ napsal Ovčáček.

Reklama

Doporučované