Hlavní obsah

Kdo obsadí klíčový post českého sportu? Padají první jména

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Národní sportovní agenturu čeká restart. Ilustrační foto.

Reklama

Národní sportovní agenturu čeká proměna. Novelu zákona „lex Hnilička“ by mohli poslanci dostat na stůl už příští týden.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Práce na novele zákona o Národní sportovní agentuře (NSA) sice ve vládní koalici teprve finišují, už nyní se ale začínají objevovat první jména těch, kteří by v jejím čele mohl usednout.

Agentura je pro český sport klíčová. Nejenže má rozhodovat o tom, kudy se má sport ubírat, ale především určuje, kam půjdou státní dotace.

Nově se nehledá jen šéf agentury, kterému se formálně říká předseda, ale i lidé do širšího vedení.

Seznam Zprávy zaznamenaly hned dva kandidáty, kteří mají být v užším výběru. Jedním je bývalý primátor Ústí nad Labem za ODS Jan Kubata, druhým Vít Rosenbaum, jenž v minulosti působil jako PR manager sportovních značek a v současnosti pracuje jako všeobecný PR manažer.

Někdejší politik Kubata strávil posledních sedm let při zastoupení agentury CzechTrade ve Spojených státech a nyní v této agentuře pracuje v Praze. „Jsem milovník všech sportů, jsem vystudovaný tělocvikář a sportovnímu prostředí se věnuji celý život, ale otevřeně říkám, že žádná taková nabídka se mnou probírána nebyla,“ řekl Seznam Zprávám.

Připustil nicméně, že své jméno v souvislosti s agenturou zaslechl, ale ne od těch, kteří budou mít ve jmenování šéfa agentury rozhodující roli, a proto nebude své případné angažmá více komentovat.

Úvahy označil za „milé překvapení“, ale kdyby zůstalo jen u zvažování, má podle svých slov práci v CzechTrade, která ho naplňuje a má z ní radost.

Druhý ze zmiňovaných – Vít Rosenbaum – Seznam Zprávám potvrdil, že by zájem podílet se na vedení agentury měl, a dokonce již byl osloven. „Sportu jsem se věnoval jako profesionální sportovec, ale pracoval jsem i ve Sport Investu nebo ve sportovním PR,“ vylíčil své zkušenosti. Svou pozici, pokud by byl vybrán, ale vidí spíš v rovině nového „představenstva“ agentury než přímo v postu nejvyšším.

Rosenbaum je nestraník spolupracující s ODS. V minulosti hrál profesionálně volejbal a kromě Sport Investu, který zastupuje například rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou, „přičichl“ i k úředničině. Působil jako vedoucí oddělení mládeže a sportu Krajského úřadu Středočeského kraje. Před čtyřmi lety úspěšně kandidoval do zastupitelstva Dobříše, na mandát rezignoval v březnu 2020.

Víc jmen

Podle zdrojů obeznámených s vyjednáváním se v rámci koalice skloňuje více jmen a není dosud rozhodnuto, kdo by měl novým šéfem NSA být.

Rozhodující slovo budou mít lídři koaličních stran, formálně pak – podle chystaných úprav – premiér a vláda. Je to právě kabinet, kdo jméno projedná, jeho předseda pak nového šéfa agentury jmenuje.

Na hledání je čas

Lidé, kteří na novém znění zákona pracují, diskusi o jménech připouštějí, ale i v neformálních rozhovorech říkají, že nyní je nutné novelu co nejdříve dostat do Sněmovny. „Na hledání kandidátů do vedení Národní sportovní agentury je čas do 1. ledna 2023,“ říká k tomu jeden z nich. Právě s tímto datem mají nová pravidla fungovat.

Poslanci by mohli finální verzi novely dostat k projednání již příští týden. Záleží, jak rychle zapracují připomínky od sportovních svazů.

Podle člena vládní expertní skupiny, poslance Karla Haase z ODS, teď koalice pracuje na tom, aby novelu ve Sněmovně podpořili i poslanci opozičních hnutí ANO a SPD. „V koalici je pro novelu stoprocentní podpora, ale rádi bychom získali i jejich, protože sport má být nadstranický,“ nastínil Haas pro Seznam Zprávy.

Momentálně probíhají i jednání, že by ve vrcholných orgánech NSA měla své zastoupení i současná sněmovní opozice. „Je to na stole a já se tomu nebráním,“ řekl poslanec za TOP 09 Pavel Klíma, který se na novele rovněž podílí.

Slova obou poslanců pak potvrdil i šéf školského sněmovního výboru, do jehož gesce sport spadá, Ivo Vondrák (ANO), jenž Seznam Zprávám řekl, že sněmy ve struktuře agentury jeho podporu mají.

Seznam Zprávy již popsaly, že koalice chystá změnu, která by zákon s přízviskem „lex Hnilička“ upravila tak, aby rozhodování vedení agentury bylo transparentnější a kontrolovanější.

Změnit se má například dominantní postavení šéfa agentury, který je podle současných pravidel téměř neodvolatelný, zároveň se po něm nepožaduje téměř žádná kvalifikace.

Politici v nadsázce současná pravidla popisovali slovy, že stačí, aby to byl člověk, co se umí podepsat. Nově má agenturu ze zákona řídit vysokoškolák, jenž má praxi ve sportovním odvětví a není ani zákonodárce, ani klubový „bafuňář“.

Reklama

Doporučované