Hlavní obsah

„Teď je to prohraná bitva.“ Sňatky gayů znovu rozdělily sněmovní kuloáry

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Vyhrají konzervativci, nebo liberálové?

Reklama

ANALÝZA. Další volební období, další pokus o uzákonění manželství pro všechny. Přestože si ho přeje většina Čechů, u poslanců se nenašlo dost hlasů. Seznam Zprávy mluvily s politiky v kuloárech a vysvětlují, proč to nejde.

Článek

Analýzu si také můžete poslechnout v audioverzi.

Sněmovními kuloáry měl minulý týden otřásat souboj koalice a opozice o čerstvě představený konsolidační balíček. Hnutí ANO ale místo toho zvolilo překvapivý tah: do debaty nečekaně pustilo kontroverzní téma – zákon o manželství pro všechny.

Zaskočilo tím koaliční poslance, kteří na takovou debatu nebyli připraveni – a nakonec možnost zákon projednat potopili.

Internetem pak začal obíhat záznam z hlasování o zařazení bodu jako důkaz zdánlivě schizofrenní situace – hnutí ANO, které se chce nově prezentovat jako konzervativní, prosazuje manželství pro všechny. A liberální poslanci, kteří gayům otevřeně fandí, nepochopitelně hlasují proti.

Příslušníci LGBT+ komunity, kteří na schválení manželství roky marně čekají, neskrývali zklamání, že vládní koalice nechce zákon ani projednat. A opozice s koalicí se teď navzájem obviňují z toho, že si berou homosexuály jako rukojmí.

„Byla to past“

Koaliční poslanci to vysvětlují tak, že se nechtějí chytit do pasti opozičního ANO. V kuloárech Sněmovny už měsíce probíhají intenzivní vyjednávání, která mají za cíl zvrátit poměr sil v konzervativní Sněmovně.

Co píšeme v analýze

  • Zákona o manželství pro všechny se teď, podle některých jen naoko, chopilo hnutí ANO, které se nově prezentuje jako konzervativní.
  • Liberální politici, zaskočení faktem, že se o věci znovu opět jednalo, hlasovali proti.
  • Opozice s koalicí se teď navzájem obviňují z toho, že si berou homosexuály jako rukojmí.
  • Liberálové zatím pro schválení sňatků gayů nemají dost hlasů a nechtějí jít do předem prohrané bitvy.
  • Iniciativu hnutí ANO mají za pokus o rozhádání vládní koalice.

Ačkoli totiž z průzkumů veřejného mínění opakovaně vychází, že pro sňatky homosexuálů jsou dvě třetiny Čechů, sněmovní realita je stále něco zcela jiného. Zatím liberálové dost hlasů nemají – a kdyby došlo na hlasování teď, hrozilo by zamítnutí zákona rovnou v úvodu debaty.

„Varianta, že návrh pustíme do jednání, a pak se to zamítne v prvním čtení, je k ničemu. Pustit bod do předem prohrané bitvy v tuto chvíli nedává smysl,“ hájí postup koalice poslanec Jan Berki (STAN), který se loni jako jeden z prvních českých zákonodárců odhodlal ke coming outu.

Situace je pro diváka zvenčí o to nepřehlednější, že v této otázce nefunguje stranická příslušnost ani dělení na koalici a opozici. Rozdělené jsou skoro všechny strany napříč Sněmovnou. Ostatně i návrh zákona, o kterém se nyní vede spor, je z pera poslanců většiny sněmovních stran.

Například poslankyně ANO Jana Pastuchová, která projednání manželství pro všechny minulý týden navrhla zařadit, patří mezi dlouhodobé podporovatele. Zákon se neúspěšně pokouší protlačit celou poslední dekádu.

Jenže v inkriminovaném hlasování se k ní připojili i její straničtí kolegové, o kterých je jasné, že by pro zákon jako takový nikdy nehlasovali. Nebo jsou dokonce aktivně proti němu.

Za všechny například šéfka poslaneckého klubu Alena Schillerová, která naopak tlačí ústavní zakotvení manželství pouze jako svazku muže a ženy. Nebo olomoucký poslanec Milan Brázdil, který v minulosti označil homosexuály za postižené. Vysvětlení, proč to ANO dělá, jsou různá – od obstrukcí až po snahu rozhádat vládní koalici mezi sebou.

Registrované partnerství v Česku

Registrované partnerství platí v Česku od roku 2006. Prosadit se ho poslanci pokoušeli již od 90. let, úspěšní byli až po opakovaných pokusech. Podle analýzy Univerzity Palackého uzavřelo partnerství od jeho zavedení do června loňského roku 4460 párů. Podle sociologa Zdeňka Slobody se zájem o tento institut jeví jako stabilní, mírně rostoucí, ale nízký. Experti malou atraktivitu přisuzují tomu, že registrované partnerství nenabízí stejná práva jako manželství.

Že by za tím byla podobná nekalost, Pastuchová odmítá. A nemyslí si ani, že by ji někteří kolegové z vlastního klubu zneužili k tomu, aby si s koalicí vyřizovali účty.

„Já jsem chtěla, abychom už konečně řekli ano, nebo ne. Vím, že koalice vyčkává, jestli sežene dostatek hlasů, já taky v klubu ještě jednám. Ale kdy je seženou? Jak chcete přesvědčit poslance, který už je přesvědčen?“ vysvětluje poslankyně ANO, proč se rozhodla zákon navrhnout zrovna teď.

Upozorňuje na to, že legislativní proces je dlouhý, a pokud se bude otálet, uteče další volební období, aniž by se zákon stihl. To se jí už ostatně dvakrát stalo – v předminulém volebním období se debata neotevřela vůbec. V tom minulém se sice návrh probojoval „až“ do druhého čtení, zdržovací taktikou některých poslanců se ale přesto podařilo zabránit jeho dokončení.

Za pravdu v tomto Pastuchové dávají i někteří zastánci z řad veřejnosti. Zástupci iniciativy Jsme fér, která za manželství pro všechny lobbuje, se obávají, aby se zákon vůbec projednal. Zákulisní vyjednávání, na které se odvolávají liberální poslanci, podle nich může být jen strategie některých odpůrců – rozmělnit debatu a předstírat dialog tak dlouho, dokud nebude pozdě.

Kdo je kdo?

Dávají proto přednost hlasování i za cenu toho, že dopadne špatně. „Jestli si mám vybrat mezi tím, že se do konce volebního období nic nestane a mezi hlasováním, jehož výsledek není jistý, tak z mého pohledu je rozhodně lepší ta druhá varianta,“ říká právnička Adéla Horáková ze Jsme fér.

Alespoň se podle ní ukáže, na čí straně poslanci stojí. „Nám z průzkumů vychází, že třeba 60 % voličů ODS souhlasí s manželstvím pro všechny. A kamkoli přijdu, je překvapení, jak moc je ta strana konzervativní. Voliči by měli vědět, jak hlasují,“ vysvětluje Horáková.

Podle některých poslanců je to ale zbytečný risk, který nic nepřinese. „My už přece víme, kdo je kdo. Nechceme jen dělat gesta, chceme to prosadit,“ namítá šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, na kterou se v minulém týdnu snesla nejhlasitější kritika.

V předsálí Sněmovny popisuje, že se stále vyjednává. „Můj vlastní klub je důkaz, že poslanci mohou změnit názory,“ říká a mává na kolemjdoucího spolustraníka Jana Jakoba, který přikyvuje – ano, dřív byl proti, ale podařilo se ho přesvědčit.

Rozdíly mezi partnerstvím a manželstvím

  • Partnerství se uzavírá pouze na 14 určených úřadech pouze před matrikářem a beze svědků.
  • Nelze si přisvojit dítě partnera, společně si osvojit dítě z ústavu ani být společným pěstounem.
  • Nevzniká společné jmění.
  • Není vdovský či vdovecký důchod a po úmrtí partnera nepřechází nárok na některé dávky.

Potíž je i v tom, že není úplně jasné, jaké je rozložení sil ve Sněmovně. Stále převažují spíše konzervativní hlasy. Ani jeden z táborů si ale není úplně jistý, že by se to tomu druhému za určitých podmínek nemohlo podařit.

Strany často samy neví, kolik jejích členů by pro zákon ruku zvedlo. U Starostů je většina pro, počítat lze i se čtyřmi hlasy Pirátů. ODS je – především kvůli vlivnému poslanci Marku Bendovi – spíše proti, i když i tam se najdou podporovatelé.

Tradičními odpůrci jsou i lidovci, ačkoli i u nich existuje menší liberálnější křídlo. Paradoxně z jejich klubu vzešel úplně první vyoutovaný poslanec – Jiří Navrátil. Porozumění se zastánci sňatků homosexuálů to ale nepřineslo, spíš naopak. Navrátil má totiž vlastní verzi úpravy práv, která ovšem nepočítá s možností adopce dětí.

Což je pro ostatní nepřijatelné. Další z podporovatelek manželství pro všechny, poslankyně Barbora Urbanová (STAN), si na adresu Navrátilovy iniciativy na sociálních sítích posteskla, že je to „jedna z bitev, kterou je potřeba vybojovat“.

Otázkou zůstává, co udělá nečitelné hnutí ANO. Andrej Babiš v minulosti vystupoval spíše jako zastánce manželství pro všechny, teď ale koketuje s tím, že ANO otočí více do konzervativních vod a mluví o tradiční rodině, kterou tvoří muž a žena.

Podle poslankyně Pastuchové je rozložení v klubu zhruba půl na půl. Je ale jasné, že pokud šéf zavelí, názory se mohou rychle změnit. A za připomenutí stojí i to, že minimálně v minulém volebním období mohlo ANO zákon spolu s liberálními poslanci z opozice protlačit, nebyla to pro ně ale priorita.

S vyjednáváním je navíc spojena oboustranná lobby. Liberální poslance přemlouvá již zmíněná iniciativa Jsme fér, na druhý tábor zase působí konzervativní Aliance pro rodinu nebo Hnutí pro život. Její představitelky dokonce zastávají místa asistentek poslanců a jsou běžně k vidění v kuloárech – předsedkyně Aliance pro rodinu Jana Jochová asistuje Václavu Královi z ODS, Zdenka Rybová z Hnutí pro života zase Aleši Juchelkovi z ANO.

I největší optimisté mezi poslanci tak přiznávají, že poměr sil je nyní spíš proti zákonu. Pokud se nepodaří najít shodu do konce roku, je podle nich čas na to, po čem volají aktivisté – nechat poslance, ať hlasují a předvedou voličům, na čí straně stojí.

„Hlasovat takzvaně na divoko můžeme vždycky. Ale měla by to být poslední varianta, když vyjednávání selže,“ dodává Berki.

Reklama

Doporučované