Hlavní obsah

Když Putin zavře kohoutky s plynem, pomůže kravský trus, navrhuje Jurečka

Foto: Shutterstock.com/Ambiento

Ilustrační foto.

Reklama

Česku nedostatek plynu podle politiků bezprostředně nehrozí. Přesto plánují cesty k větší soběstačnosti.

Článek

Rusko dnes uzavřelo plynové kohouty Polsku a Bulharsku. České republice podle politiků takový scénář bezprostředně nehrozí, protože neodebírá plyn přímo od ruského Gazpromu, ale většinou přes německé prostředníky. I tak se ale Česko musí začít připravovat na větší plynovou soběstačnost.

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) by Česko kromě využití alternativních dodavatelů, obnovitelných zdrojů a tepelných úspor mělo využít i potenciál takzvaného biometanu, který v Česku je. Česko by mělo k výrobě plynu využívat chované krávy. Přesněji řečeno, jejich trus.

„Když sečtu potenciál biometanu vyráběného v ČR, renovace budov a obnovitelných zdrojů, pak máme náhradu zhruba za polovinu celkové spotřeby plynu,“ uvedl Jurečka na svém Twitteru.

Česko podle něj nemůže spoléhat na válečného zločince a nechat si od něj vyhrožovat. Válečným zločincem myslí ruského prezidenta Vladimira Putina.

Biometan je možné vyrobit z bioplynu, který se vyrábí v bioplynových stanicích. A to nejen z trusu dobytka, ale i ze zbytků potravin či vybraných plodin. Podle webu České bioplynové asociace bylo ke konci roku 2019 v Česku takových stanic 574.

Ministr financí Zbyněk Stanjura uklidňuje, že k situaci jako v Polsku či Bulharsku v Česku nyní nedojde, protože Česko bere plyn z Německa. Zároveň podle něj probíhají přípravy, abychom do letní sezony měli zásoby dostatečné.

„Během dubna se navyšují zásoby plynu v zásobnících. Samozřejmě bude záležet i na počasí. Problém by ale mohl nastat v zimě. Kroky, abychom zvládli zimu, však také děláme,“ řekl Seznam Zprávám Stanjura.

O jaké kroky jde, už ale neuvedl. Vláda se přípravám podle něj pravidelně věnuje, byť ne ve formálních bodech.

Podotkl, že nevýhodou Česka je, že nemá moře. „Poláci, Bulhaři, ale třeba i Pobaltí na to vypnutí ruského plynu připraveni jsou, mají terminály, protože mají moře,“ vysvětlil.

Podle opozičního poslance a bývalého ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO) mělo Česko ještě na podzim zásobníky plné asi z 90 procent, což šlo logicky přes zimu dolů. Nyní by podle něj měla vláda zásobníky znovu zaplnit co nejrychleji.

Za chybu označil, že vláda nepřijala návrh ministerstva průmyslu a obchodu na zajištění nákupů přes Správu státních hmotných rezerv a přes soukromé obchodníky.

„Shodili to ze stolu s tím, že se budou řešit nákupy na centrální evropské úrovni. Podle mého byla chyba na to spoléhat, protože každá země má jiné požadavky na svůj provoz,“ řekl Havlíček.

Reklama

Doporučované